Fără categorie

Michael Burry, Jeremy Grantham și alți investitori de top prezic o criză epică pe piață. Iată cele mai grave avertismente ale lor de până acum

  • Michael Burry, Jeremy Grantham și alți experți prezic o criză epică a pieței.

  • Jeffrey Gundlach, Leon Cooperman și Stanley Druckenmiller se așteaptă și la o recesiune.

  • Iată cele mai grave avertismente de până acum de la opt investitori și comentatori de top.

Michael Burry și Jeremy Grantham se pregătesc de un crah devastator pe piețele financiare. Sunt departe de a fi singurii experți care avertizează că speculațiile extravagante alimentate de programele guvernamentale de stimulare nu pot susține prețurile activelor pentru totdeauna, potrivit Market Insider.

Investitorii miliardari Leon Cooperman, Stanley Druckenmiller și Jeffrey Gundlach au dat, de asemenea, un semnal de alarmă. Același lucru este valabil și pentru starul „Shark Tank”, Kevin O’Leary, profetul de piață Gary Shilling și autorul „Rich Dad Poor Dad”, Robert Kiyosaki.

Iată cele mai izbitoare avertismente ale acestor 8 experți de piață:

1. Michael Burry

În iunie, Burry a descris piețele drept „cea mai mare bulă speculativă din toate timpurile” și a spus că investitorii de retail au cumpărat pe fondul freneziei din jurul acţiunilor meme și a criptomonedelor, înainte de „mama tuturor crizelor”.

Michael Burry a fost subiectul filmului “The Big Short”, dedicat crizei financiare mondiale din 2008, rolul său fiind jucat de actorul Christian Bale.

La începutul acestui an, investitorul  „The Big Short”, care conduce Scion Asset Management, a indicat Tesla, GameStop, bitcoin, dogecoin, Robinhood și piața imobiliară roșie din SUA ca semne ale excesului speculativ.

2. Jeremy Grantham

Grantham, cofondatorul Grantham Mayo Van Otterloo (GMO), un fond de investitii de peste 112 miliarde de dolari, a declarat în ianuarie că piața este o „bulă epică pe deplin” și a descris-o drept „adevăratul McCoy” (n.r. termen care înseamnă „afacerea reală” sau „articolul original”).

“Când se atinge acest nivel de super entuziasm evident, bula se sparge întotdeauna, fără excepție, în următoarele luni, nu în câțiva ani”, a spus legendarul investitor și cofondatorul GMO.

“Va trebui să trăim, potenţial, posibil, cu cea mai mare pierdere de valoare pe care am văzut-o vreodată”, a adăugat Grantham.

3. Leon Cooperman

Cooperman și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la piețele financiare în luna mai. “Tot ceea ce privesc ar sugera prudență, pe termen mediu și lung, ar fi regula zilei”, a spus investitorul miliardar și șeful Omega Advisors. “Când această piață are un motiv să coboare, va coborî atât de repede că ţi se va învârti capul”.

Însă Cooperman s-a descris ca un  investitor “fully invested bear” (n.r. care „se așteaptă ca lucrurile să se termine prost”, dar isi mentine banii pe deplin investiți, deoarece piața are încă un potențial de profit), deoarece factorii care cauzează de obicei piețele bear – creșterea inflației, temerile de recesiune, Rezerva Federală ostilă – nu erau prezenți.

4. Stanley Druckenmiller

Druckenmiller a spus în mai că piața bull  (n.r.  stare a unei piețe financiare în care prețurile cresc) i-a amintit de boom-ul dot-com (2000-Criza dot-com: O bulă speculativă care s-a dezvoltat în 1995-2000 în timpul căreia pieţele bursiere ale ţărilor industrializate au crescut rapid pe baza dezvoltării din sectorul internetului şi noilor tehnologii. Bula s-a spart pe 10 martie, pieţele bursiere internaţionale suferind căderi masive), dar a avertizat că prețurile activelor ar putea continua să crească o perioadă.

“Nu mă îndoiesc că suntem într-o manie furioasă pe toate activele”, a spus investitorul miliardar și șeful biroului familiei Duquesne. „Nu am niciun indiciu când se va termina.

“Știam că suntem într-o manie dezlănțuită în ’99, dar a continuat și, dacă ai fi pariat pe scăderea acţiunilor de tehnologie la jumătatea anului ’99, ai fi dat faliment până la sfârșitul anului”, a adăugat Druckenmiller.

Investitorul a indicat că își va scoate banii din acțiuni în câteva luni. “Voi fi surprins dacă nu vom ieși de pe piață până la sfârșitul anului, doar pentru că bulele nu pot dura atât de mult”, a spus el.

5. Jeffrey Gundlach

Acțiunile sunt incontestabil scumpe, a spus Gundlach în martie.

Investitorul miliardar și șeful DoubleLine Capital a spus că piața bursiera este „foarte supraevaluată față de istorie”, ceea ce ar însemna „doar să ignorăm toate evaluarile”. El a prezis că acţiunile vor scădea cu peste 15% atunci când va veni recesiunea.

Gundlach, cunoscut sub numele de „regele obligațiunilor”, a prezis că investitorii mici care s-au îngrămădit în acțiuni meme și alte active speculative nu vor mai  rămâne în piaţă odată cu scăderea prețurilor.

6. Kevin O’Leary

O’Leary a declarat în aprilie că acțiunile se vor prăbuşi în cele din urmă, dar a încadrat recesiunea drept o oportunitate educațională pentru investitorii începători.

“Cumpărarea pe minime este mai mult rock-and-roll, dar ceea ce se întâmplă invariabil este să treci printr-o corecție masivă și să înveți o lecție foarte importantă”, a spus vedeta „Shark Tank” și șeful fondurilor O’Leary.

“Generația care tranzacționează acum nu a trecut niciodată printr-o corecție susținută. Vine – nu știu când, nu știu ce va declanșa, dar își vor învăța lecția”, a continuat el.

7. Robert Kiyosaki

Kiyosaki a scris în iunie pe Twitter că se așteaptă la cel mai mare accident de piață intalnit vreodată.

„Cea mai mare bulă din istoria lumii devine din ce în ce mai mare”, a spus guru-ul finanțelor personale și autorul cărții „Rich Dad Poor Dad”. „Cel mai mare accident din istoria lumii vine”.

Kiyosaki a acuzat Rezerva Federală că supraestimulează piețele și devalorizează dolarul. El i-a sfătuit pe investitori să se pregătească pentru recesiune prin acumularea de metale prețioase și criptomonede.

“SUNTEȚI PREGĂTIŢI?” a scris pe Twitter în aprilie. “Boom, Bust, Mania, Crash, Depression. Mania pe piețe astăzi. Pregătiți-vă pentru cea mai mare criză, depresie din istoria lumii. Ce va face Fed? Va tipări mai mulți bani? Economisiți mai mult aur, argint, bitcoin”.

8. Gary Shilling

Shilling a prezis în aprilie că piețele financiare vor fi prăbuşi, dar el a refuzat să spună când va avea loc.

“Nu fac nici o previziune fermă cu privire la momentul în care acest lucru se va întâmpla”, a declarat președintele A. Gary Shilling & Co.

“Speculațiile depășesc orice logică”, a continuat Shilling, adăugând: “La un moment dat, băiete, va fi mult sânge pe podea”.

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

o oră ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

4 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

4 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

9 ore ago