- ”Diversificarea rămâne cheie pentru obținerea unui randament multi-anual bun”
- “Este foarte important să dezvoltăm cât mai curând o piață funcțională de instrumente financiare derivate”
Piața fondurilor deschise de investiții a înregistrat o creștere semnificativă în 2024, marcând un avans de +29% în primele 11 luni ale anului. Activele totale administrate au ajuns la 26,3 miliarde RON, depășind nivelul maxim anterior de 25,6 miliarde RON, înregistrat înainte de pandemie. Acest rezultat remarcabil confirmă faptul că 2024 a fost un an al recuperării complete a scăderilor de active înregistrate post-Covid, apreciază Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.
Domnia sa ne-a spus: “Un alt aspect pozitiv este interesul crescut manifestat de clienți. În acest an, peste 200.000 de investitori noi au accesat fonduri de investiții, numărul total al investitorilor ajungând astfel la aproximativ 800.000. Această creștere subliniază faptul că industria de profil se dezvoltă într-un mod sustenabil, atrăgând un număr tot mai mare de participanți.
Această combinație de creștere a activelor și extindere a bazei de investitori indică o consolidare sănătoasă a pieței, oferind premise solide pentru continuarea acestei tendințe pozitive în anii următori.”
În 2024, subscrierile cele mai mari au fost înregistrate în fondurile de obligațiuni si cele de acțiuni. Mihai Purcărea ne-a spus: “Se observă astfel o polarizare a preferințelor: investitorii care doresc stabilitate aleg fondurile de obligațiuni care au un randament mai stabil in timp, în timp ce investitorii care au căutat randament mai ridicat s-au orientat direct către fondurile de acțiuni. De remarcat însă că atât fondurile de obligațiuni, cât și cele de acțiuni au adus performanțe frumoase investitorilor în 2024.”
Potrivit CEO-ului BRD AM, anul 2024 a fost unul remarcabil pentru investitorii în acțiuni, atât pe plan local, cât și pe piețele internaționale: “Companiile listate la BVB au oferit un randament de peste 15%, susținut de performanțele bune ale companiilor din sectoare cheie, precum energie și servicii financiare. La nivel internațional, piețele de capital au înregistrat randamente și mai impresionante, de peste 20% în unele cazuri cu rezultate spectaculoase în special în domeniul tehnologiei.”
Întrebat despre estimările pentru 2025, Mihai Purcărea ne-a spus: “Economia României a înregistrat o încetinire semnificativă în ultimele luni ale anului 2024, iar nivelul ridicat al deficitului bugetar impune cu necesitate ajustări atât în zona veniturilor, cât și a cheltuielilor statului în anul următor. Creșterea presiunilor fiscale și posibilele reduceri de cheltuieli publice și creșteri de taxe ar putea afecta dinamica economică, influențând astfel și performanțele companiilor din diverse sectoare.
Pe plan extern, contextul economic și politic al principalilor parteneri europeni ai României adaugă noi provocări. Germania, ca principal motor economic al Europei, traversează o perioadă de stagnare economică, iar instabilitatea politică din Germania și Franța contribuie la creșterea incertitudinii. Acești factori creează un mediu dificil pentru companiile listate la BVB. Aceasta situație complică mult contextual pentru companiile listate la BVB, astfel încât sunt precaut în privința anului 2025. Pe de altă parte, și în acest context vor fi companii care vor continua să producă rezultate financiare solide, astfel încât diversificarea rămâne cheie pentru obținerea unui randament multi-anual bun”.
Interesul investitorilor pentru noi listări de companii și emisiuni de obligațiuni rămâne puternic, mai apreciază domnia sa: “Acest lucru este susținut de creșterea activelor din industria de administrare a fondurilor deschise de investiții, precum și de fondurile de pensii, care generează o cerere naturală și constantă pentru astfel de instrumente financiare. Aceste instituții reprezintă principalii susținători ai pieței de capital, contribuind la absorbția ofertelor noi și la dezvoltarea pieței locale.
În ceea ce privește emitenții, contextul economic va juca un rol crucial în decizia lor de a accesa piața de capital. Un mediu financiar pozitiv, caracterizat de piețe în creștere, lichiditate ridicată și evaluări atractive, este în mod evident preferat de companiile care doresc să atragă capital. Astfel, evoluțiile economice și sentimentul general al piețelor din 2025 vor influența semnificativ numărul și succesul listărilor și emisiunilor de obligațiuni.”
Referitor la așteptările din partea autorităților, Purcărea ne-a spus: “Cel mai important este să avem un mediu economic și financiar stabil, care să ne permită să analizăm premisele companiilor listate”. În plus, este foarte important să dezvoltăm cât mai curând o piață funcțională de instrumente financiare derivate, care să ofere atât soluții eficiente pentru protecția portofoliilor, cât și să contribuie la creșterea lichidității bursei, a mai spus el.