Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMihail Hodorkovski are 61 de ani și trăiește de mai mulți ani la Londra, unde finanțează numeroase proiecte ale opoziției ruse. În 2003, când Vladimir Putin a decis condamnarea sa la închisoare, Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari.
Mircea Geoană candidează la președinția României și îl critică pe Putin, dar partenerul de afaceri al consilierului său are legături directe cu Kremlinul, acuză Mihail Hodorkovski, fost cel mai bogat om din Rusia, acum lider al opoziției ruse.
”Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Totuși, partenerul de afaceri al consilierului său are legături directe cu Kremlinul”, a spus Mihail Hodorkovski pe contul său de X.
Miliardarul Hodorkovski a reacționat astfel după investigația publicată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), la care au participat reporteri Context.ro din România, Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london. Centrul Dossier este o structură înființată de însuşi Hodorkovski.
Khodorkovsky Communications Center scrie: “Acesta este Rareș Mănescu, un politician, antreprenor român cu experiență și unul dintre coordonatorii seniori ai campaniei prezidențiale a lui Geoană. Dar o anchetă comună care implică Dossier Center a găsit legături puternice între Mănescu și un om de afaceri pro-Kremlin.
Printre interesele de afaceri ale lui Manescu se numără 50% din Beluga Ventures, companie de acvacultură marină înființată în luna mai a acestui an. Cealaltă jumătate este deținută de firma estoniană AK Beluga OU, care, la rândul său, este deținută de rusul Alexey Kozlov. Printre celelalte afaceri ale lui Kozlov se numără Grupul Noida din Moldova, pe care îl deține împreună cu Andrey Batin, un mercenar rus care a luptat pentru separatiștii lui Putin în estul Ucrainei. Profilurile de pe rețelele de socializare ale lui Kozlov arată că s-a întâlnit periodic cu înalți oficiali militari, a participat la evenimente militare, iar în 2017 a primit o medalie pentru „servicii aduse Rusiei și Serbiei”, deși Kozlov neagă orice implicare în Ucraina.
(…) Trei aplicații de recunoaștere facială confirmă că Alexey Kozlov este, de asemenea, „Alex Krepchinsky”, listat pe site-ul web al Ucrainei Mirotvorets ca propagandist pro-Rusia. (…)
Jurnaliștii ucraineni de investigație au constatat, de asemenea, că „Krepchinsky” a fost implicat în colectarea de informații despre activiștii anti-ruși din Ucraina, care au fost ulterior supuși unor atacuri fizice.
Deși nu există nicio dovadă concretă că este implicat în serviciile de informații rusești, aceste activități amintesc foarte mult de operațiunile întreprinse de GRU în ultimii ani, în Ucraina și în alte părți ale Europei.
Un expert în verificarea NATO a declarat Dossier Center că parteneriatul lui Mănescu cu Kozlov a fost suficient de substanţial încât Geoană ar fi trebuit să-l dezvăluie serviciului de securitate internă al alianţei. Dar nu s-a făcut niciodată o astfel de dezvăluire.
Geoană a susținut că nu știa despre relațiile de afaceri ale lui Mănescu, iar campania sa nu a primit fonduri de la „afaceri suspecte”. El s-a distanţat de Mănescu, declarând că nu a mai fost implicat în campania sa de cinci luni.
S-ar putea crede că Geoană a fost neplăcut surprins să audă despre aceste legături cu Rusia, date fiind declarațiile sale publice din 2022. Însă în 2009, el s-a confruntat cu critici pentru vizitele secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidenţiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a declarat: „Geoană era întotdeauna pregătită să vorbească cu rușii”.
Este destul de șocant faptul că NATO ar trece cu vederea lucruri de genul acesta atunci când desemnează oameni în astfel de roluri senioare. Și votanții români ar trebui să țină cont de acest lucru când își vor vota luna viitoare”.
În ceea ce privește implicarea lui Rareș Mănescu în campania lui Mircea Geoană, reporterii au obținut un mail intern din luna aprilie, în care fostul primar din Sectorul 6 apărea drept coordonator al campaniei pe București. Mănescu le-a transmis jurnaliștilor că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”.
Totodată, contact de jurnaliștii de la Context.ro, Mircea Geoană a spus: „Nu am avut și nici nu am informații despre afacerile domnului Rareș Mănescu”. Contactat și de Digi24.ro, Rareș Mănescu a confirmat indirect că a făcut parte din campania candidatului Mircea Geoană: „Reporter: „Voiam să întreb – când ați făcut parte din echipa de campanie a domnului Mircea Geoană?” Rareș Mănescu: „Nu mai știu” Reporter: „Dar ați făcut parte din echipa de campanie.” Rareș Mănescu: „Vă mulțumesc!” și a închis telefonul.
Mircea Geoană susține că „o adevărată acțiune de kompromat este în derulare”, după ce o investigație internațională a arătat legăturile dintre un fost șef de campanie al candidatului independent și un afacerist din Federația Rusă.
Jurnaliștii pe care Geoană îi acuză că „încearcă cu disperare” să îl compromită fac parte dintr-o organizație globală de jurnaliști de investigații care a fost nominalizată și la premiul Nobel pentru Pace în anul 2023.
„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată acțiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucrul total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus împreună cu secretarul general Alianța Nord-Atlantică”, a transmis Mircea Geoană, pe Facebook.
Candidatul independent susține că se încearcă „cu disperare compromiterea” sa și a făcut un apel către instituțiile statului român „pentru a veghea și proteja democrația României”.
„Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial NATO sunt de neacceptat și de aceea fac încă o dată un apel către cetățenii noștri, către jurnaliști să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică”, a adăugat Geoană.
Vizitele lui Geoană la Moscova
În anul 2009, presa relata despre o vizită privată pe care Mircea Geoană a avut-o la Moscova, când era președinte al Senatului, unde s-a întâlnit cu un consilier al fostului președinte rus Dmitri Medvedev. Întâlnirea din aprilie 2009 ar fi fost aranjată de un afacerist rus care atunci avea interese în domeniul energetic din România și despre care s-a scris că a făcut parte din GRU.
Ulterior, în 2011, scurgerea de date Wikileaks scotea la iveală o telegramă prin care Ambasada SUA de la București nota că „un mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia” și menționa existența a două vizite secrete la Moscova. Geoană nu a oferit o reacție cu privire la aceste acuzații.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More