Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCompania TAROM a reacţionat în această seară la afirmaţiile oficialilor Blue Air care şi-au asumat eforturile companiei de stat TAROM și ale autorităților române privind repatrierea cetăţenilor români afectaţi de problemele Blue Air.
Având în vedere comunicările remise în spațiul public referitoare la speța suspendărilor zborurilor Blue Air, TAROM face următoarele precizări: “Compania TAROM nu agreează, sub nicio formă, modalitatea agresivă a unei companii aeriene de a comunica cu pasagerii, mai ales când aceștia au fost puși într-o situație atât de complicată. TAROM a demarat, încă de ieri, operarea misiunilor speciale de repatriere a cetățenilor români afectați de această situație. Totodată, trebuie să precizăm faptul că TAROM va transporta pasagerii afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, în măsura capacităților reale de care dispunem, ținând cont de zborurile programate și angajamentele față de pasagerii noștri.
În baza legislației în vigoare, mecanismele transportului pasagerilor Blue Air cu TAROM este stabilită în urma procedurilor derulate cu Ministerul Afacerilor Externe și cu reprezentanții companiei Blue Air.
Mai mult, menționăm faptul că TAROM nu are acces la baza de date a Blue Air, iar modalitatea de transport a pasagerilor Blue Air de către TAROM este stablită în urma comunicării cu Ministerul Afacerilor Externe și compania Blue Air. Mai exact, pasagerii afectați de această situație trebuie să se adreseze la +40751.084.537 sau +4021.431.18.69, iar în urma validării datelor pasagerilor, TAROM acționează în consecință.
Dorim să reamintim faptul că deși TAROM este o companie în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, activăm pe o piață concurențială acerbă și ne confruntăm cu propriile provocări, însă niciodată TAROM nu va neglija drepturile pasagerilor noștri, astfel încât să fie afectați de suspendarea unor zboruri.
Cu o tradiție de peste 67 ani, fiind un reper în transportul pasagerilor pe cale aeriană, TAROM este în continuare un partener de încredere al românilor și nu numai, scopul nostru fiind acela de a transporta în siguranță pasagerii. În ultima perioadă, împreună cu echipa noastră am reușit operarea zborurilor TAROM de repatriere din Africa de Sud, Mali ș.a.m.d”
Astăzi, Blue Air a transmis printr-un comunicat: “În acest momente, la fel ca și ieri depunem toate eforturile posibile să găsim soluții în a porni operarea. Din nou vreau să va fac să înțelegeți că S-A OPRIT O COMPANIE AERIANĂ, NU APĂSĂM UN BUTON ȘI PORNIM DIN NOU.
Reluarea operațiunilor la nivelul de dinainte nu este posibil. Înfruntăm cea mai mare criză prin care puteam trece, furnizorii noștri au resetat colaborarea, procesatorii de plată nu mai eliberează nici un ban până nu trec 90 de zile după dată zborului, iar fără aceste sume eliberate trebuie să o luăm de la 0, să ne naștem din nou.
În ultimele 20 de ore, un timp record pentru această industrie, reușim să operăm 3 zboruri și să aducem acasă cu ajutorul companiei Tarom aproape 450 de pasageri din Tel Aviv (l-am operat aseară), diseară Heraklion (Cretă), urmând și Larnaca toate către București.
Pasagerilor afectați de anulări le-am oferit opțiunile aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european:
· rambursarea biletelor de călătorie
· rerutarea pe următorul zbor disponibil
· rambursarea în portofelul electronic (wallet)
Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esențial de reluarea activității, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare, atât pentru operarea zborurilor curente, cât și pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri”.
Blue Air este un operator privat care va trebui să plătească atât despăgubiri către pasagerii pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM, a scris ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
“Facem toate eforturile pentru a aduce în ţară cetăţenii români cărora Blue Air le-a anulat cursele. Trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că TAROM are de onorat, în primul rând, cursele proprii”, a notat joi Grindeanu.
Ulterior, ministrul Grindeanu a mai scris: “Condamn modul iresponsabil în care compania Blue Air a înțeles să dezinformeze opinia publică asumându-și nejustificat eforturile companiei de stat TAROM și ale autorităților române.
Compania Blue Air trebuie să își schimbe rapid conduita și să își ceară iertare de la miile de cetățeni români abandonați brusc pe aeroporturi.
Precizez că transportul cetățenilor abandonați a fost asigurat exclusiv de compania de stat TAROM, care a operat într-un timp record cursele speciale pentru repatrierea pasagerilor.
De asemenea, compania Blue Air trebuie să își ceară scuze de la contribuabilii români din banii cărora statul a alocat rapid 5 milioane de lei, destinați curselor speciale.
Totul în condițiile în care Blue Air nu și-a plătit datoriile către bugetul de stat.
Întreaga societate a fost nevoită astfel să suporte noi costuri – efecte ale incapacității manageriale ale Blue Air.
Singurul record al Blue Air în aceste zile a fost abandonarea bruscă și fără niciun anunț prealabil, pe aeroporturile din Europa, a mii de cetățeni cărora le-au încasat banii pe bilete.
Reamintesc Blue Air că este obligată acum să returneze toate sumele cheltuite din cauza situației create și să despagubească toți pasagerii afectați”.
Două curse speciale TAROM au decolat în această seară spre aeroportul Heraklion (Grecia) şi, respectiv, spre Larnaka (Cipru), pentru a repatria aproape 200 de români, afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air.
De asemenea, TAROM a trimis aseară o cursă aviatică specială la Tel Aviv (Israel) pentru a aduce în ţară circa 150 de cetăţeni români.
Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Call center-ul MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au primit, în total, 2.663 de solicitări de ajutor din partea românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, a informat joi Guvernul.
Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, două numere de telefon la care aceştia îşi pot notifica situaţia, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii.
Astfel, românii blocaţi în străinătate din cauza situaţiei amintite pot solicita asistenţă la numărul 004 021 4311869, dar şi la numărul 004 0751084537. De asemenea, au la dispoziţie şi adresa de email callcenter@mae.ro.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More