Agricultură

Ministerul Agriculturii: Alte șapte produse devin tradiționale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat săptămâna trecută încă șapte atestate pentru produse tradiționale din județele Galați, Caraș-Severin și Buzău.

În județul Galați, producătorul S.C. VERDESI&CO SRL a primit atestat pentru patru produse tradiționale obținute din carne de porc provenită din fermele proprii: Mușchiuleț de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiță afumată Ilinca, Cârnați de porc a lui Ignat.

Denumirea de ”Mușchiuleț de porc Ilinca” s-a transmis din generație în generație, iar rețeta este una specifică ce presupune prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare.

”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă.

”Costița afumată Ilinca” este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare. Rețeta are o vechime de peste 25 de ani.

”Carnații de  porc a lui Ignat” afumați tradițional se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.

În județul Caraș Severin a fost acordat un atestat de produs tradițional pentru ”Cârnați din carne de capră ca la Soceni”. Aceștia se obțin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat  și  pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumați la fum natural.

În județul Buzău a fost acordat atestat de produs tradițional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” și pentru ”Cârnații crud-uscați Casa Râminceană”.

Salamul este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual.   Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de  procedeul de afumare evidențiază valoarea tradiţională a produsului finit.

”Cârnații crud-uscați Casa Râminceană” sunt preparați din carne de oaie și porc preluată  de la crescători din zonă, cît și de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

MADR încurajează producătorii să-și înregistreze produsele tradiționale nu doar pentru a diversifica producția, dar și pentru a oferi consumatorilor siguranța calității. 

Articole recente

Zelenski îi cere lui Trump să forțeze Rusia să accepte un acord de pace cu Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut luni lui Donald Trump să impună Rusiei pacea "cu…

39 de minute ago

Sorin Grindeanu spune că nu a pierdut un ceas de 90.000 de euro: Am acelaşi ceas de vreo patru ani, cinci ani de zile. Am dat pe el în jur de două mii de euro

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că are acelaşi ceas de vreo…

47 de minute ago

Profitul net consolidat al Transgaz a fost de 518,96 milioane lei, în semestrul I, de 2,82 ori mai mare; acțiunile Transgaz, performerul indicelui BET

Profitul net realizat de Transgaz (TGN), în semestrul I 2025, conform situațiilor financiare consolidate, a…

55 de minute ago

Trump, mesaj înainte de întâlnirea cu Zelenski şi liderii europeni: „Ştiu exact ce fac. Am rezolvat şase războaie în şase luni. Voi reuşi – întotdeauna reuşesc!”

Donald Trump şi-a lăudat luni realizările în domeniul păcii înaintea negocierilor cu Ucraina, programate mai…

o oră ago

Rețeaua de clinici stomatologice DR. ARDELEANU deschide o nouă clinică în Târgoviște

7 cabinete moderne pentru adulți, radiologie proprie și dotări premium Rețeaua de clinici stomatologice DR.…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More