Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMinisterul Energiei a lansat cea de-a doua licitaţie în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferenţă (CfD) pentru susţinerea producerii de energie electrică din surse regenerabile – energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică.
Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitaţii, va fi pusă la dispoziţia investitorilor o capacitate totală de 3.472 MW, distribuită astfel: 2.000 MW pentru proiecte de energie eoliană onshore; 1.472 MW pentru proiecte de energie solară fotovoltaică.
Preţurile de exercitare maxime sunt stabilite la 80 euro/MWh pentru energia eoliană şi 73 euro/MWh pentru energia solară, reflectând obiectivul de a atrage oferte competitive, în condiţii transparente şi eficiente.
Potrivit sursei citate, această a doua rundă vine după succesul primei licitaţii, organizată anul trecut, pentru care contractele de finanţare au fost deja semnate, pentru aproximativ 1.000MW parcuri eoliene şi 500MW panouri fotovoltaice.
“România scrie astăzi o nouă pagină în istoria independenţei sale energetice. Prin acest nou apel, fără precedent, deschidem larg porţile pentru cele mai mari investiţii în energie verde din ultimele decenii. Vorbim despre mii de megawaţi care vor însemna facturi mai mici pentru români, locuri de muncă mai bine plătite în toată ţara şi o economie mai sigură, mai competitivă şi mai curată. Eliminăm plafonul de 25% pe proiect, oferim libertate de aplicare fără limite de capacitate, iar regulile sunt clarificate astfel încât să reducem riscurile pentru investitori şi să creştem competiţia. Este un apel care poate schimba fundamental structura mixului energetic naţional”, a declarat ministrul Energiei, citat în comunicat.
Acesta a subliniat că obiectivul ministerului este mai multă energie regenerabilă, preţuri mai bune pentru consumatori şi independenţă energetică consolidată, în paralel cu tot efortul de creştere a capacităţii de stocare.
“Nu mai vorbim doar despre planuri. Acţionăm. Punem la bătaie reguli clare, transparente şi sprijin real pentru cei care vor să investească aici, în România. Nu mai acceptăm să fim dependenţi de importuri scumpe sau de crize externe. România are potenţialul să devină lider regional în energia regenerabilă, iar acest apel este dovada că vrem, putem şi acţionăm. Şi aşa va fi,” a punctat Sebastian Burduja.
Elementele de noutate ale celei de-a doua licitaţii includ: se elimină plafonul de 25% pentru capacitatea maximă acordată per solicitant, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa costurilor, pentru a permite ofertanţilor să-şi extindă proiectele şi pentru a încuraja preţuri de exercitare mai competitive şi nu vor exista restricţii privind capacitatea de aplicare în MW (orice solicitant va putea să depună mai multe oferte şi să obţină Contracte pentru Diferenţă pentru capacitatea/capacităţile ofertate); pentru a atenua riscul de a pierde o ofertă marginală cu o capacitate mare regulile actuale prevăd că plafonul ofertei marginale este stabilit la 120%.
“Ministerul Energiei îşi afirmă angajamentul ferm faţă de dezvoltarea durabilă a României, prin investiţii strategice care accelerează tranziţia către energie curată, stimulează economia naţională şi creează locuri de muncă în industrii de viitor”, se menţionează în comunicat.
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More