Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Oil Terminal, a cerut completarea ordinii de zi a AGOA cu revocarea unor membri ai Consiliului de Administraţie, în vederea îndepliniri jalonului PNRR
Sursa: www.oil-terminal.com
Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Oil Terminal, a cerut completarea ordinii de zi a AGOA cu revocarea unor membri ai Consiliului de Administraţie, în vederea îndepliniri jalonului PNRR.
Astfel, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Oil Terminal, a transmis pe 21 martie o completare a ordinii de zi a ședinței AGOA convocată pentru data de 09(10).04.2025 cu următoarele noi puncte.
Revocare membrii ai Consiliului de administrație, din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr. 121 din Planul Național de Redresare și Reziliența al României, în conformitate cu prevederile art. 36.10 din Contractul de mandat (vot secret).
Revocare membrii ai Consiliului de administrație, din cauze imputabile, în conformitate cu prevederile art. 36.3 coroborat cu dispozițiile art. 9, din Contractul de mandat, respectiv refuzul de a duce la îndeplinire hotărârile AGA prin nesemnarea actulului adițional nr. 2 la Contractul de mandat, până la dată de 04.04.2025(vot secret).
Alegerea membrilor provizorii ai Consiliului de Administrație (vot secret).
Aprobarea duratei mandatului membrilor provizorii ai Consiliului de Administrație aleși conform punctului 3, pentru o perioadă de 5 luni, conform prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.
Stabilirea indemnizației fixe brute lunare a membrilor provizorii ai Consiliului de Administrație aleși conform punctului 3, în cuantumul stabilit în conformitate cu Hotărârea Adunării Generală Ordinare a Acționarilor societății OIL TERMINAL S.A. nr. 12 din 27.04.2023.
Aprobarea formei contractului de mandat ce va fi încheiat cu membrii provizorii ai Consiliului de Administrație aleși conform punctului 3, în forma propusă de Ministerul Energiei.
Mandatarea reprezentantului Ministerul Energiei în AGOA pentru a semna, în numele și pe seama Societății, contractele de mandat ale membrilor provizorii ai Consiliului de Administrație.
Aprobarea declanșării procedurii de selecție pentru posturile de membru în Consiliul de Administrație rămase vacanțe, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare. Procedura de selecție va fi derulată de către Ministerul Energiei, în calitatea de autoritate publică tutelară.
Recent, Ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus că au fost demarate unele revocări de membri în Consilii de Supraveghere, la CE Oltenia, Electrocentrale Craiova, urmând câteva companii listate, pentru a putea îndeplini jalonul din PNRR legat de guvernanța corporativă în companiile de stat.
El a invocat o necorelare între textul Ordonanței 109 și a cadrului legislativ din România, pe de o parte, și, pe de alta parte, interpretarea Comisiei Europene asupra textului din jalonul PNRR, respectiv faptul că, acolo, se enunță mai degrabă niște principii transparență, competitivitate, lipsa conflictelor de interese.
Sebastian Burduja a spus: “S-au purtat negocieri cel puțin șase luni, poate mai bine, cu Comisia și, sigur, ne menținem punctele de vedere pe foarte multe spețe. Dar, la finalul zilei, decizia Comisiei impune reținerea anumitor sume, de ordinul a câteva sute de milioane de euro, undeva la 290 de milioane de euro, în evaluarea preliminară (n.n. legată de cererea de plată 3 din PNRR). Sperăm că, pe următoarea evaluare, care vine odată cu publicarea deciziei CE, suma va fi mai mică. De altfel, în baza unei ordonanțe, a unui articol adoptat în Guvern, am purces deja la anumite revocări și numiri de administratori sau membri ai Consiliului de Supraveghere la Complexul Energetic Oltenia, la Electrocentrale Craiova și urmează câteva companii listate.”
Ministrul speră ca cei vizați de evaluarea Comisiei (aflați în conflicte de interes la momentul selecției) să dea dovadă de bună credință față de România: “Trebuie să ne facem datoria de a atrage toți banii pentru România, de fapt, de a nu pierde niciun ban din vedere, fără supărare din partea nimănui. Sper că toți cei vizați din aceste Consilii vor înțelege lucrul acesta, vor da dovadă de bună credință față de România și vor demisiona sau își vor depune mandatul sau vor fi revocați, fiind, de altfel, îndreptățiți, în baza ordonanței adoptate recent, la șase salarii compensatorii. Apoi, sigur că vor fi organizate noi proceduri de selecție. Acum știm ce vrea Comisia, era bine să știm de la început. Asta este! Trebuie să facem tot ce depinde de noi să nu pierdem niciun ban. Am toată încrederea că nu vom pierde niciun ban din jalonul 121 din PNRR”.