Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMaria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ Sursa foto: Twitter
Autoritățile franceze l-au arestat pe Pavel Durov pentru a putea folosi aplicația sa de mesagerie Telegram pentru a influența recentele alegeri prezidențiale din România, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zakharova, potrivit TASS.
„Se pare că [președintele francez Emmanuel] Macron l-a arestat pe Durov nu pentru a folosi această metodă barbară pentru a rezolva problemele interne ale aplicației, ci pentru a influența alegerile din România, întrucât a înțeles că candidatul dictaturii liberale nu avea nicio șansă să câștige în condiții legitime”, a scris ea pe Telegram.
„Ceea ce a fost făcut public a fost o acuzație foarte gravă, însoțită de dovezi”.
Într-o postare ulterioară pe X, el a spus că cererea a venit de la șeful Direcției Generale pentru Securitate Externă a Franței, Nicolas Lerner, la începutul acestei primăveri. Agenția franceză de informații externe a negat că ar fi emis astfel de solicitări, afirmând că tot ce a făcut a fost să-i reamintească lui Durov responsabilitatea sa de a ține terorismul și pornografia infantilă departe de platforma sa de socializare.
Ieri, Durov a scris pe X: “Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze — care mi-a cerut să reduc la tăcere vocile conservatoare de pe Telegram în România înaintea alegerilor (și mai târziu a încercat să nege acest lucru) — a vizitat România cu doar două zile înainte de vot, au declarat surse oficiale jurnalistului @tuca_ro“.
Într-un alt mesaj, Durov spune: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că următorul președinte al României va fi pro-european”, a declarat Valérie Hayer, cea mai apropiată aliată a lui Macron și membră cheie a partidului, pentru France Info, pe 10 mai 2025. Ce a făcut șeful serviciilor secrete franceze în România la câteva zile după această promisiune?
Liderul AUR, George Simion, a transmis vineri seara un mesaj adresat președintelui Franței, Emmanuel Macron, pe rețeaua X, în care a susținut că liderul de la Palatul Elysee este „adevăratul câștigător al alegerilor din România”.
„Mesajul meu pentru Emmanuel Macron, adevăratul câștigător al alegerilor din România: Suveranitatea națională NU ESTE NEGOCIABILĂ!”, a scris Simion pe contul său de X, folosind și majuscule precum o face Donald Trump în mesajele sale de pe Truth Social.
Simion a acuzat ingerințe din partea Republicii Moldova și a statului francez în al doilea tur al scrutinului prezidențial. Ambele țări au respins aceste acuzații.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat vineri Comisiilor de control ale SRI şi SIE să verifice motivul vizitei şefului serviciilor externe ale Franţei în România.
”Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, 23 mai, prin reprezentanţii săi în cele două comisii parlamentare de control a activităţii SIE şi SRI, solicitări pentru investigarea implicării unor ingerinţe străine în procesul electoral din România. Conform informaţiilor apărute în spaţiul public, Nicolas Lerner, directorul Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE) – principalul serviciu de informaţii externe din Franţa – ar fi efectuat o vizită la Bucureşti cu doar două zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 18 mai 2025. În timpul acestei vizite, acesta ar fi avut întâlniri cu conducerea unor servicii de informaţii din România, ulterior deplasându-se în Republica Moldova”, arară AUR într-un comunicat oficial.
AUR mai arată că ”chiar înainte de ziua votului, fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a transmis un mesaj oficial tuturor utilizatorilor din România, avertizând că Guvernul Francez i-ar fi cerut să reducă la tăcere vocile conservatoare din ţara noastră iar ulterior, într-o postare pe platforma X, Durov a declarat că solicitarea ar fi venit direct de la Nicolas Lerner”.
”Având în vedere gravitatea acestor acuzaţii, AUR solicită celor două comisii de control a activităţii SRI şi SIE să verifice următoarele aspecte: dacă Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe au fost informate despre vizita în România a directorului DGSE, Nicolas Lerner, înainte de desfăşurarea alegerilor; Dacă vizita acestuia a implicat întâlniri oficiale cu reprezentanţi ai serviciilor române de informaţii; Dacă SRI şi SIE au cunoştinţă despre afirmaţiile fondatorului Telegram, Pavel Durov; Dacă, în opinia SRI şi SIE, aceste acţiuni pot fi considerate drept o formă de ingerinţă a unui stat străin în procesul electoral din România”, precizează AUR.
AUR cere celor două Comisii ”un răspuns oficial şi nesecret privind veridicitatea informaţiilor şi poziţia SRI şi SIE faţă de cele relatate, în cel mai scurt timp posibil”.|
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More