Ministerul Sănătății anunță emiterea ordinului de începere a lucrărilor pentru construcția Centrului de Arși Grav de la Tg. Mureș (clădire nouă, cu 7 etaje, interconectată cu Spitalul Clinic Județean de Urgență). Este a treia construcție începută în ultimele 12 luni pentru unități sanitare dedicate pacienților cu arsuri grave, după Timișoara și București. Valoarea totală a celor trei proiecte se apropie de un miliard de lei.
”Este un pas decisiv către respectarea angajamentului de a finaliza toate cele trei centre dedicate pacienților cu arsuri grave din România, până la finalul anului 2025”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
”Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș vor deveni spitale regionale de urgență și parte a coloanei vertebrale a rețelei publice de spitale, alături de cele trei spitale regionale de urgență avute în vedere a fi construite în următorii ani”, a continuat acesta.
Realizarea obiectivului de investiție la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, similar cu celelalte două centre pentru arși grav, constă în principal în construcția unei noi clădiri, amplasată în curtea spitalului existent și conectată la clădirea principală a unității spitalicești.
La Tg. Mureș, noua clădire va avea 7 niveluri: subsol, parter, 4 etaje medicale si al 5-lea etaj, ca etaj tehnic. Suprafața construită (amprenta la sol) va fi de aproximativ 4.063 mp, în timp ce aria construită – desfășurată va fi de 24.577 mp, și va avea următoarele funcțiuni: centru de arși cu 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje, departament de sterilizare, unitate de transfuzii, alte spații/zone care vor fi aferente departamentelor menționate, sau care sunt parte a circuitelor medicale și zone administrative/tehnice/universitare și de depozitare. De asemenea, heliportul existent va fi reamplasat și va fi construit un lot de parcare pentru personalul medical.
Contractul pentru lucrările de construcție a fost semnat în ianuarie, iar bugetul total al investiției este de 322.625.700,15 LEI, fără TVA.
”Este un moment important pentru echipa din Ministerul Sănătății, care vede astăzi trei proiecte fanion în construcție. Am găsit în minister trei proiecte încremenite și le-am pus pe picioare. Concomitent cu demararea lucrărilor la Tg. Mureș, construcțiile de la Timișoara și București progresează într-un ritm alert, fără blocaje sau întârzieri. Nu aș fi foarte mirat ca termenul de finalizare, finalul lui 2025, să fie devansat”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete.
Conform documentației tehnice, termenul pentru finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul contractului este de 19 luni de la data efectivă de începere a acestora (01.03.2024), iar valoarea totală a celor trei proiecte este de 980 de milioane de lei.