International

Miniştrii de externe ai UE îşi dau acordul pentru noi sancţiuni ce vizează “flota din umbră” a Rusiei

Miniştrii de externe din UE şi-au dat acordul luni pentru cea de a 15-a serie de sancţiuni împotriva Rusiei de la declanşarea invaziei sale împotriva Ucrainei în februarie 2022, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Noile măsuri economice au drept scop să combată ocolirea sancţiunilor deja existente şi să slăbească armata rusă şi industria de apărare.

“Cu fiecare nouă rundă de sancţiuni, îmbunătăţim eficienţa şi închidem fisurile şi vom continua să procedăm astfel, în cadrul angajamentului nostru neclintit de a sprijini Ucraina şi poporul său”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare şi uniunea economiilor şi a investiţiilor, Maria Luís Albuquerque.

Adoptarea oficială de către miniştrii de externe reuniţi la Bruxelles are loc după un acord al ambasadorilor UE de săptămâna trecută.

Un număr de 52 de nave au fost adăugate pe lista celor care sunt suspectate că fac parte din aşa-numita “flotă din umbră a Rusiei” de petroliere şi care sunt vizate de sancţiuni.

“S-a descoperit că aceste nave sunt angajate în practici de mare risc când transportă petrol şi produse din petrol ruseşti, în livrări de arme, furturi de cereale sau sprijinirea sectorului energetic rus”, se menţionează într-un comunicat.

În plus, alte 32 de companii sunt vizate de restricţii de export pentru că “au contribuit la dezvoltarea tehnologică a sectorului rus de apărare şi securitate”, a precizat Consiliul UE.

În afară de 20 de firme ruseşti, companiile vizate îşi au sediul în China, India, Iran, Serbia şi Emiratele Arabe Unite.

Alţi 84 de indivizi şi entităţi sunt vizaţi de îngheţarea activelor în UE şi interdicţii de călătorie “pentru acţiuni care au subminat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a subliniat importanţa noului pachet de sancţiuni.

Adresându-se omologilor săi din UE prin legătură video, Sîbiha “i-a îndemnat să continue presiunea asupra Moscovei, crescând costul războiului pentru agresor şi întărind capabilităţile de apărare ale Ucrainei”, conform unei postări pe reţeaua de socializare X.

Sîbiha urma de asemenea să prezinte o informare la zi despre situaţia de pe câmpul de luptă, în contextul în care discuţiile despre implicarea UE într-o posibilă misiune de pace s-au intensificat.

Şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, a dezminţit însă orice plan precis în acest sens la sosirea la reuniune.

“Trebuie mai întâi să fie pace pentru a trimite trupe de menţinere a păcii. Iar Rusia nu vrea pace”, a spus ea.

Articole recente

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

20 de minute ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

o oră ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

2 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 ore ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

2 ore ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More