Update articol:
Săptămâna G20 la Rio de Janeiro

Miniștrii de finanțe din cadrul țărilor G20 propun o taxă pe avuția miliardarilor (Andrei Rădulescu)

Autor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române și membru al Centrului de Excelenţă în Comerţ Exterior (proiect lansat de Academia Română, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Institutul Naţional de Statistică)

Contracararea foametei și a sărăciei a fost tema principală a reuniunilor G20 de la Rio de Janeiro, într-un context în care economia mondială se confruntă cu un ritm lent de creștere (dinamici anuale de 3,2% în 2024 și 3,3% în 2025, sub rata medie din perioada 2000-2019, de 3,8%).

Miniștrii de Finanțe din cadrul țărilor G20 propun un impozit minim coordonat la nivel mondial pentru miliardari, în contextul în care avuția miliardarilor planetei a crescut de la 4% din PIB la 14% din PIB în ultimele trei decenii.

În această săptămână Miniștrii de Finanțe și Guvernatorii Băncilor Centrale din țările membre ale G20 s-au reunit la Rio de Janeiro, agenda internațională fiind dominată de dezbateri privind implementarea de măsuri pentru contracararea inegalităților.

De altfel, Directorul General al Fondului Monetar Internațional (Kristalina Georgieva) a subliniat rezultatele studiilor elaborate recent de experții instituției financiare internaționale – stagnarea economică pe parcursul a patru ani contribuie la creșterea inegalității cu aproximativ 20%, ritm superior celui înregistrat într-o perioadă de recesiune normală, pe fondul majorării șomajului structural.

În acest an Brazilia (a opta economie a lumii și a doua economie pe continentul American (America de Nord și America de Sud), după SUA, cu un PIB nominal previzionat de experții Fondului Monetar Internațional la peste 2,3 mii miliarde dolari în 2024) deține Președinția G20, la reuniunile grupului la Rio de Janeiro fiind invitate și Angola, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Norvegia, Portugalia, Singapore și Spania.

Președintele Braziliei (Lula da Silva) a lansat Alianța Mondială împotriva Foametei și a Sărăciei, unul din principalele rezultate ale Președinției braziliene a G20, iar în cadrul discursului a atras atenția cu privire la nivelul ridicat al inegalităților (gradul ridicat de concentrare a avuției la nivel mondial – avuția miliardarilor planetei a crescut de la 4% din PIB la 14% din PIB în ultimele trei decenii), subliniind faptul că foametea reprezintă un atentat la viață, o agresiune la libertate.

Astfel, conform celor mai recente statistici, numărul persoanelor care se confruntă cu foamete la nivel mondial a crescut cu peste 150 milioane din 2019 până în prezent, peste 9% din populația lumii (733 milioane persoane) fiind subnutrită, cele mai afectate regiuni fiind Africa, Asia și America Latină.

Totodată, o pondere de 29% din populația globului s-a confruntat în 2023 cu niveluri moderate sau severe de restricție alimentară.

De asemenea, în cadrul reuniunilor din această săptămână de la Rio de Janeiro Miniștrii de Finanțe din cadrul țărilor G20 au dezbătut problema cooperării internaționale în domeniul fiscalității, lansând propuneri de măsuri pentru ameliorarea eficienței și legitimității democratice pe plan mondial.

Astfel, pentru prima oară în istoria G20 Brazilia a susținut măsuri de impozitare progresivă, lansând propunerea de introducere a unui impozit minim coordonat la nivel mondial pentru miliardari.

Conform estimărilor elaborate de economistul francez Gabriel Zucman (de la Universitatea California) introducerea unei taxe de 2% pentru 3 mii miliardari (persoane cu o avuție de peste 1 miliard dolari din active imobiliare, investiții pe piețele financiare, dețineri de participații în companii) într-o primă fază ar putea genera până la 250 miliarde dolari anual pe plan mondial.

Introducerea unei astfel de taxe are rezultate doar dacă există cooperare internațională, în sensul evitării concurenței fiscale neloiale între țări.

O astfel de taxă pe avuția miliardarilor la nivel mondial ar fi o continuare a eforturilor anterioare de coordonare internațională în domeniul fiscalității, acestea rezultând în introducerea impozitului minim pentru multinaționale începând cu 2024.

De asemenea, la reuniunile G20 din această săptămână au fost dezbătute și provocările determinate de modificările climatice și tranziția spre economia verde, prin participarea reprezentaților Emiratelor Arabe Unite, Azerbaidjanului și Braziliei (Troika COP28).

În prezent G20 contribuie cu aproximativ 80% la emisiile de gaze cu efect de seră și dispune de 80% din resursele financiare la nivel mondial.

Astfel, Ministrul de Finanțe din Brazilia (Fernando Haddad) a subliniat importanța alocării de resurse financiare publice și private suplimentare pentru a accelera tranziția la un model de economie verde și rezistentă pe plan mondial.

Nu în ultimul rând, în cadrul reuniunilor G20 din această săptămână de la Rio de Janeiro reprezentații Statelor Unite și Braziliei (primele două economii ale continentului American) au continuat dezbateriale pe tema Parteneriatului pentru Drepturile Salariaților.

***

            G20 reprezintă principalul forum de cooperare economică internațională, fiind compus din 19 țări (Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Germania, Franța, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Statele Unite și Turcia), Uniunea Europeană și Uniunea Africană.

            În prezent G20 contribuie cu aproximativ 85% la formarea PIB-ului mondial și cu 75% la comerțul internațional, concentrând două treimi din populația globului.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025