Energie

Miniştrii Energiei din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită critică proiectul de lege „NOPEC” al SUA: Posibilă creștere a prețurilor petrolului cu până la 300%

  • Miniștrii de top ai OPEC au reacţionat la noua legislație din SUA menită să-i reglementeze producția, spunând că astfel de eforturi ar aduce un haos mai mare pe piețele energetice.

  • Propunerile ar putea duce la o creștere a prețurilor petrolului cu până la 300%, a declarat marți ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, pentru CNBC.

  • Comitetul Senatului SUA a adoptat joi noul proiect de lege bipartizan NOPEC, marcând un pas semnificativ înainte în propunerea veche de zeci de ani.

 

Miniștrii de top ai OPEC au reacţionat la noua legislație din SUA menită să reglementeze producția OPEC, spunând că astfel de iniţiative ar aduce un haos mai mare pe piețele energetice şi ar putea să urce preţul petrolului cu până la 300%.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a declarat marți pentru CNBC că OPEC a fost criticată pe nedrept în criza energetică, iar mișcările parlamentarilor americani de a perturba sistemul de producție stabilit ar putea duce la creșterea prețului petrolului cu până la 300%.

„Dacă împiedicați acest sistem, trebuie să fiți atenți la ceea ce cereți, pentru că având o piață haotică veți vedea… o creștere de 200% sau 300% a prețurilor pe care lumea nu le poate suporta”, a spus Al Mazrouei lui Dan Murphy de la CNBC, în timpul unui panel la Congresul Mondial al Utilităților din Abu Dhabi.

Comitetul Senatului SUA a adoptat joi un nou proiect de lege bipartizan fără carteluri în producția și exportul de petrol (NOPEC), cu o majoritate de 17-4, marcând un pas semnificativ înainte în propunerea veche de zeci de ani.

Proiectul de lege, care urmăreşte să protejeze consumatorii şi companiile din SUA de creşterile anticipate ale preţurilor energiei, ar expune OPEC proceselor antitrust pentru orchestrarea reducerilor de aprovizionare care ridică preţurile globale ale ţiţeiului.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege ar trebui să fie adoptat de plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi semnat de preşedintele SUA.

OPEC și partenerii săi s-au confruntat cu presiuni din partea țărilor consumatoare, inclusiv SUA și Japonia, pentru că nu produc mai mult țiței pe fondul creșterii prețurilor și al inflației în creștere. De marți, petrolul Brent se tranzacționa la aproximativ 102 USD pe baril.

Al Mazrouei a recunoscut că unii membri nu-și ating cotele de producție, dar a adăugat că OPEC își face partea pentru a satisface cererea globală pe fondul presiunilor geopolitice în curs, și anume războiul din Ucraina.

„Noi, OPEC+, nu putem compensa întreaga cerere de 100% din lume”, a spus el. „Cât producem, aceasta este partea noastră. Și, de fapt, aș paria că facem mult mai mult.”

Alianța OPEC+, formată din 23 de națiuni, a scăzut sub cotele sale cu 2,59 milioane de barili pe zi în aprilie, potrivit celui mai recent sondaj OPEC+ realizat de S&P Global Commodity Insights.

Lui Al Mazrouei i s-a alăturat ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, care a spus că membrii OPEC și cei care nu fac parte din OPEC ar trebui să colaboreze pentru a aborda criza energetică în curs de desfășurare.

„Sunt foarte îngrijorat de sistemul energetic holistic existent astăzi”, a spus el întrebat despre proiectul de lege NOPEC.

”Lumea trebuie să lucreze colectiv, responsabil, cuprinzător pentru a ne aproviziona şi a salva economia mondială”, a adăugat el.

 

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

8 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

8 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago