Categories: Comunicate de presa

Ministrul Agriculturii anunţă modificări la Legea 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri că textul Legii 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole, care a intrat în vigoare la 13 octombrie, trebuie modificat astfel încât legea să devină aplicabilă şi “să nu-i încurce pe cei cărora le este destinată”.

El a precizat că, începând din data la care legea a intrat în vigoare, a primit zeci de sesizări la minister de la foarte mulţi fermieri, proprietari de terenuri şi primării, care derulau deja tranzacţii, iar termenul de 15 zile pentru elaborarea normelor metodologice de către Ministerul Agriculturii este unul foarte scurt.

“Legea ar fi fost foarte importantă dacă ar fi apărut acum 20 de ani, din păcate a apărut târziu şi modul în care a fost formulată şi termenele respective, am văzut că în ultima perioadă încurca pe foarte multă lume şi va trebui să încercăm să aducem clarificări ca ea să poată fi aplicată şi să îşi facă efectele benefice care probabil s-au dorit atunci când legea a fost gândită. Pe Legea 175/2020 au fost aprobate modificările şi completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării şi cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Ştiu că atunci când aceste modificări au fost iniţiate s-au dorit două lucruri, pe de o parte să se evite specula şi s-a pus acea perioadă de 8 ani în care dacă cumpărai un teren şi îl vindeai impozitul pe profit era de 80%, ceea ce mi se pare un lucru corect, dar se urmărea să existe şi o anumită preemţiune în primul rând a rudelor, apoi a vecinilor, apoi a arendaşilor, institutelor de cercetare şi a universităţilor, statul român avea dreptul să intervină şi abia apoi terţii. Legea în intenţia ei era una bună şi dacă era scrisă acum 20 de ani putea avea şi un efect”, a explicat Oros, potrivit Agerpres.

El susţine că modul în care a fost redactat actul normativ încurcă pe toţi cei care sunt cu tranzacţii în curs, deoarece prevede ca şi cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform noilor proceduri, nu doar cererile depuse după apariţia legii. “Din data de 13 octombrie, când legea a intrat în vigoare, am avut zeci de sesizări şi în scris şi telefonice de la foarte mulţi fermieri şi proprietari de terenuri care erau în tranzacţie, dar şi de la primării, pentru că în această lege sunt implicate mai multe instituţii”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, MADR lucrează în prezent la normele metodologice de aplicare, însă termenul de 15 zile este unul foarte scurt pentru finalizarea lor astfel încât legea să fie şi aplicabilă.

“Sigur noi lucrăm la normele metodologice pentru că şi MADR are un rol important, dar trebuie să facem aceste măsuri aplicabile, împreună cu mai multe ministere, dar termenul de 15 zile este foarte foarte scurt ca să finalizăm aceste norme de aplicare. Pe de altă parte, foarte mulţi care au demarat aceste tranzacţii înainte de apariţia legii sunt acum încurcaţi pentru că trebuie să reia procedurile de la început. De aceea va trebui, în perioada următoare, să propunem adoptarea unui act normativ care să modifice articolul 2, astfel încât cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform procedurilor de la data depunerii cererilor. Asta doresc în general toţi petenţii care s-au adresat ministerului, dar şi altor ministere. Aici va trebui ca împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor să ne aplecăm puţin pe textul de lege astfel în legea să fie aplicabilă şi să nu încurce pe cei cărora le este destinată”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Într-un material de opinie realizat de Deloitte România, dat publicităţii la mijlocul lunii septembrie, consultanţii companiei susţineau că noua lege pentru vânzarea terenurilor agricole face cumpărarea dificilă pentru o parte dintre investitori şi extrem de dificilă pentru cei din domenii non-agricole care intenţionează să demareze sau să extindă anumite investiţii.

Printre cei mai afectaţi se numără producătorii de energie regenerabilă care, după intrarea în vigoare a legii, vor avea dificultăţi în a achiziţiona sau a securiza în orice alt mod legal terenuri situate în extravilan pentru dezvoltarea de proiecte energetice. În materialul transmis AGERPRES, se menţionează că temerea generală este că aplicarea legii va determina o reţinere a investitorilor cu privire la capacităţile noi de producere de energie regenerabilă în exerciţiul investiţional 2020-2030.

Conform sursei citate, ca o consecinţă directă, este posibil ca România să nu îşi poată respecta ţintele asumate faţă de instituţiile europene în privinţa producţiei de energie din surse regenerabile.

Mai sunt desigur şi alte domenii care vor fi afectate, cum ar fi dezvoltatorii de parcuri industriale, logistice sau orice persoană fizică sau juridică interesată să îşi construiască un depozit în afara oraşului.

Astfel, titularii dreptului la preempţiune şi investitorii din domeniile menţionate sunt afectaţi nu numai de restricţiile impuse cu privire la cumpărător – acestea ducând, în cel mai bun caz, la o întârziere a achiziţiei terenurilor în cauză -, ci şi de impozitul introdus la nivelul vânzătorilor, care va duce, inevitabil, la creşterea preţului terenului achiziţionat.

Potrivit Deloitte asistăm, din nou, la un act de legiferare care, deşi este bazat pe bune intenţii, cum ar fi stimularea producţiei agricole autohtone, produce şi victime colaterale.

View Comments

 • Ministrul agriculturii a avut la dispozitie nu 15 zile pentru a elabora normele de aplicare, a avut la dispozitie 2 luni + 15 zile. Legea nr. 175/2020 a intrat în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Scuze se gasesc tot timpul. Ma surprinde ca dl ministrul a realizat ca se blocheaza tranzactiile dupa ce legea a intrat in vigoare. Eu am muti clineti in domeniu si pot sa va spun ca daca agricultura nu se practica de persoane specializate nu numai ca nu vom mai avea productii, dar produsele obtinute vor fi calitative. Este pacat ca locuitorii unei tari care are potential agricol atat de mare sa ajunga sa manance produse importate . Agricultura ca si medicina nu poate sa o practice decat cei care au pregatire in domeniu. Sunt atatea domenii in care se pot face investititii terenul agricol are un rol important in primul rand in a asigura hrana a tuturor cetatenilor unei tari, indiferent daca sunt sau proprietari de terenuri agricole. Ca orice lege si aceasta lege este perfectabila, dar din fericire a rezolvat si multe probleme pe care fermierii le aveau de atatia ani.

 • 18-nov astazi, la mai mult de o luna de la schimbarea legii si a blocajului notariatelor in ceea ce priveste vanzarea de terenuri extravilane si NU S-A SCHIMBAT NIMIC!!! NOTARIATELE NU PRIMESC NICI O INSTRUCTIUNE!

 • Din pacate prin intrarea in vigoare a acestei legi practic s-a limitat ( limitare care echivaleaza cu o interzicere ) dreptul de a putea achizitiona teren extravilan pentru cea mai mare parte a populatiei acestei tari, limitare care incalca dreptul la egalitatea in drepturi ( Art. 16 Constitutie - incalcare prin favorizarea unei categorii si defavorizarea voita a restului de cetateni - sa nu-l uitam pe George Orwell cu a sa "Ferma Animalelor " :
  "„Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.
  ) si numai...Legea in sine favorizeaza playerii din agricultura, nu pe micii lucratori agricoli si in niciun caz pe cei care fac agricultura de subzistenta.In oponia progresistilor acestia tb sa dispara.Oricine cunoaste agricultura stie foarte bine ca cele doua zone nu se exclud dimpotriva se completeaza.Din pacate oamenii nu inteleg esenta legii si se pare ca nimeni nu mai este "interesat " de modificarea ei sau macar de atacarea ei intr-un mod fundamentat la CCR - Noii ocupanti de functii politice au considerat ca dupa ce si-au ocupat posturile caldute nu mai este interesant ceea ce promiteau in campania electorala. Se inseala.
  Dreptul de achizitie de teren extravilan nu tb sub nicio forma ingradit pentru cetatenii romani.
  Insa politicienii fix asta au facut....

  P.S. - nemaivorbind de faptul ca toata procedura in loc sa se simplifice s-a complicat ....

  Din pacate Romania tinde sa devina nefrecventabila fix pentru ai ei cetateni...

 • Ce sa mai zici cand nu ti se acceptă să fie expusă oferta de pret la primărie cu motivul ca nu duci xerox c.i a premptorilor(matusi,unchii)

Articole recente

Evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală, factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare (raport)

Evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală au fost factorii cu cel mai mare…

8 ore ago

Coronavirus: Italia impune obligativitatea paşaportului sanitar pentru toate categoriile de angajaţi

Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din…

8 ore ago

Parlamentul European cere baze legale comune împotriva violenţei de gen pentru statele UE

Parlamentul European a cerut joi ca UE să-şi creeze baze legale comune pentru a acţiona…

9 ore ago

Tratatul de Securitate Colectivă, condus de Rusia, în stare alertă din cauza situaţiei din Afganistan

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care grupează şase foste republici sovietice,…

10 ore ago

Banca Mondială încetează să mai publice raportul Doing Business

Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul 'Doing…

10 ore ago