Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, a declarat ministrul de externe al Austriei, spunând că a gândi altfel este delir, informează Reuters.
Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, cea de-a doua cea mai mare bancă a țării, Raiffeisen Bank International, declarând că nu este rezonabil să fie criticată banca austriacă pentru că face afaceri în Rusia, în timp ce multe alte firme occidentale fac același lucru.
„A crede că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este delir”, a spus Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, deși Austria și-ar putea slăbi legăturile, acest lucru „nu se poate întâmpla peste noapte”.
„Dostoievski și Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Rusia va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua putere nucleară din lume”.
Austria, care s-a profilat ca o punte între est și vest, transformând capitala sa Viena într-un magnet pentru banii ruși, face, de asemenea, parte dintr-o alianță occidentală mai largă care a sancționat Rusia după invadarea Ucrainei.
Austria încă mai importă gaz rusesc, deși încearcă să-l reducă în următorii ani.
Unii oficiali austrieci, totuși, nu au speranțe pentru o încheiere rapidă a războiului și o revenire la relații mai normale cu Rusia, au spus oameni familiarizați cu problema.
Schallenberg a făcut comentariile după ce autoritatea americană de sancțiuni a lansat o anchetă la începutul acestui an asupra Raiffeisen Bank (RBIV.VI) cu privire la afacerile sale legate de Rusia, sporind controlul asupra creditorului austriac.
Raiffeisen este profund înrădăcinată în Rusia și este una dintre singurele două bănci străine de pe lista cu 13 instituții sistemice ale băncii centrale ruse, subliniind importanța acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiunile occidentale.
Un sistem rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldaţii care luptă în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a declanşat, de asemenea, critici aspre din partea investitorilor.
Schallenberg a declarat că este de competenţa Austriei să aplice sancţiunile şi a arătat cu degetul spre alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia. “Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancţiunile Uniunii Europene. Haideţi să fim realişti. 91% dintre companiile occidentale încă în Rusia şi fac ceea ce este raţional: aşteptare, reţinere, limitare”, a declarat ministrul austriac de externe.
“Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusia”, a punctat Schallenberg. “Lista este un fel de ‘who’s who’ în lumea bancară occidentală”, a adăugat şeful diplomaţiei austriece.
În replică, un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat: “Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor”, notează Reuters.
Schallenberg pare reticent la ideea introducerii de noi sancţiuni europene împotriva Rusiei. El a declarat că este în favoarea aplicării sancţiunilor europene existente în locul introducerii de noi măsuri. “Este o armă foarte contondentă”, a spus el. “Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze”, a îndemnat el.
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…
Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…
Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…
Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…