Eugen Teodorovici, la Viena: “România își menține un nivel ridicat de ambiție în privința obținerii statutului de piață emergentă de către bursa de la București“
România își menține un nivel ridicat de ambiție în privința obținerii statutului de piață emergentă de către bursa de la București (BVB), a declarat, ieri, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, la Viena, la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN), potrivit unui comunicat al MFP.
Acesta a adăugat: “Obținerea acestui statut ar aduce României mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piață a companiilor listate pe bursă ar crește substanțial”.
Mesajul de susținere pentru BVB este unul rarisim în actuala guvernare, care nu a inclus măsuri privitoare la piața de capital în programul de guvernare, nu a făcut nici o listare a vreunei companii de stat, ba dimpotrivă, a tărăgănat listarea Hidroelectrica, promisă de ani de zile, până ce a expirat mandatul consorțiului ce pregătea oferta publică.
Potrivit agenției de rating FTSE Russell, BVB trebuie să mai îndeplinească criteriul lichidității pentru a putea fi promovată la piață emergentă. Mulți analiști au considerat că listarea Hidroelectrica ar fi necesară în acest sens. Cu toate acestea, se pare că statul își dorește să ajungă la o deținere de 100% în această companie, ducând negocieri pentru a cumpăra pachetul de 19,9% deținut de Fondul Proprietatea, după cum au declarat surse apropiate situației pentru financialintelligence.ro.
Potrivit MFP, discuțiile din cadrul reuniunii Eurogroup extins s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice și Monetare şi Mecanismul European de Stabilitate (ESM). România a susținut în cadrul dezbaterii calibrarea Uniunii Bancare în beneficiul comun al statelor euro și non-euro și introducerea stabilizatorului comun în cadrul ESM, împreună cu liniile de credit din statele participante non-euro.
Prima parte a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN a avut pe agendă provocările viitoare pentru Banca Europeană pentru Investiții (BEI), implicațiile creșterii ratei dobânzii asupra stabilității financiare și potențialul economic și riscurile aduse de cripto-active. Dezbaterea privind viitorul BEI a avut loc în contextul aniversării a 60 de ani de la înființare, într-un moment în care România asigură, prin ministrul Eugen Teodorovici, președinția Consiliului Guvernatorilor, a mai precizat MFP.
”România în calitate de țară care va deține președinția Consiliului UE, începând cu ianuarie 2019, dar și de președinție actuală a Consiliului Guvernatorilor BEI va acționa pentru o abordare echilibrată privind viitorul rol al BEI ca instituție financiară a UE”, a dat asigurări ministrul Teodorovici.
În marja acestor reuniuni, ministrul român a avut o întrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepreședinte BERD.
Întâlnirea cu vicepreședintele BERD Pierre Heilbronn a fost un bun prilej de discuții privind următorul Cadru Financial Multianual (CFM) 2021-2027 și implicațiile privind arhitectura pentru finanțarea dezvoltării în UE, în perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului UE, conform comunicatului MFP, care mai arată că ministrul Teodorovici a subliniat necesitatea elaborării unei noi strategii de țară a BERD în România, ținând cont de prioritățile țării noastre dar și de politicile europene, coroborat cu perspectivele oferite de următorul CFM. În context, ministrul finanțelor a subliniat importanța menținerii caracterului selectiv și flexibil al strategiei BERD în România, cu accent pe continuarea dialogului privind impactul programelor și proiectelor finanțate/ susținute de BERD în țara noastră.