Update articol:

Ministrul Marcel Boloș s-a întâlnit cu conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare; discuțiile s-au axat pe modelul de business 2024-2026, calendarul de operaționalizare și bugetul preliminar

Ministrul Marcel Boloș s-a întâlnit ieri cu reprezentanții conducerii Băncii de Investiții și Dezvoltare.

Acesta a transmis: “Misiune grea pentru colegii care alcătuiesc conducerea BID: reprezintă o instituție menită să devină un motor al dezvoltării economice și sociale. Au însă ghinionul că rezultatele trebuie să se vadă cât mai repede, pentru a-și construi credibilitatea.

Sunt conștienți de acest lucru și se vede că progresele nu întârzie să apară. Am discutat azi aplicat pe modelul de business pentru perioada 2024-2026, calendarul de operaționalizare, bugetul preliminar, dar și o serie de exemple de modele de succes ale altor bănci de dezvoltare ce au fost luate ca exemplu în elaborarea modelului de business.

Ce vrea BID? Îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri, promovarea proiectelor de infrastructură viabile și sprijinirea accesării #baniloreuropeni.

Avem și primele produse pe care echipa BID le propune pentru implementare:
➡️garanții de portofoliu pentru IMM-uri din sectoare strategice precum agricultură și tranziție verde;
➡️credite de investiții pentru infrastructura de energie, irigații și transport.

Sigur că ele se vor face într-o strânsă consultare cu piața. Mai mult, BID urmărește să adopte standarde înalte de guvernanță și managementul riscului, prin continuarea parteneriatului cu instituții ca Banca Mondială și European Investment Bank”.

Actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. (BID) a fost aprobat în toamna anului trecut.

Obiectivele strategice ale BID sunt: facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii; asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii; sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat; furnizarea de asistenţă tehnică.

BID s-a înfiinţat ca societate pe acţiuni de tip închis, instituţie de credit, persoană juridică de drept privat, deţinută pe toată perioada de funcţionare de statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar unic, sub supravegherea Băncii Naţionale a României, cu respectarea prevederilor Regulamentului nr. 4/2023 emis de BNR care reglementează cerinţele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.

Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul Comerţului este de 119 milioane lei, diferenţa urmând a se achita în 2 tranşe până la finalul anului 2024.

Componenţa primului Consiliu de Supraveghere al BID este următoarea: preşedinte Nanu Ştefan şi membri: Ciobănaşu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara, Iliescu Daniela-Elena.

Componenţa directoratului este : preşedinte Sandu Dănuţ- Leonard şi membri Nicolescu Raluca-Ana-Maria şi Kubinschi Florian-Raimund.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025