Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRomânia a reușit să își onoreze statutul de Partener Strategic al Japoniei printr-o reprezentare la nivel înalt la Expoziția Mondială Osaka 2025, în cadrul zilei dedicate în exclusivitate țării noastre (26 iunie, Ziua Drapelului) și în cursul zilei aferente (27 iunie) rezervate întâlnirilor diplomatice la Tokyo, a anunţat Ovidiu Raeţchi, ambasadorul României în Japonia.
Preşedintele Senatului Mircea Abrudean a discutat, în Japonia, cu directorul și vicepreședintele executiv al companiei NTT DATA (Nippon Telegraph and Telephone Data Group), Tadaoki Nishimura, despre extinderea prezenței în România, unde grupul nipon are deja peste 1800 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 100 milioane euro, asigurând, între altele, servicii digitale pentru cetățenii din Cluj-Napoca.
Cu această ocazie, partenerii niponi au anunțat că preconizează o creștere de 300% a prezenței în țara noastră, în condiții de stabilitate politică și economică.
Mircea Abrudean a mai avut o întâlnire cu viceministrul parlamentar pentru Afaceri Externe, Akiko Ikuina, mulţumind pentru sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse din Ucraina și a obținut asigurări privind continuarea suportului pentru Chișinău. „Suntem hotărâți să continuăm sprijinul pentru Republica Moldova, care e foarte afectată de războiul din Ucraina”, i-a spus viceministrul de Externe al Japoniei lui Mircea Abrudean. De asemenea, doamna Akiko Ikuina a mulțumit României pentru prezența la Expo Osaka.
Preşedintele Senatului a mai fost primit de Fukushiro Nukaga, Președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, care l-a asigurat că România trebuie să se bazeze pe Japonia în mod concret. “Spuneți-ne cum putem ajuta. Este momentul vostru să străluciți”, a spus oficialul japonez. A fost invocată necesitatea unui mecanism concret de cooperare în contextul reconstrucției Ucrainei, utilizând infrastructura optimă din punct de vedere geostrategic a României de la Marea Neagră și Dunăre.
Mircea Abrudean a invitat Keidanren (federația patronatelor din Japonia) în România, în octombrie, la Forumul Inovării România-Japonia de la Iași, pentru a se implica activ în proiectul „România – Hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei”.
Partea japoneză a arătat interesul major al companiilor Mitsubishi și Hitachi, reprezentate la această întrevedere, de a investi în modernizarea sistemului feroviar din România (Hitachi), respectiv dezvoltarea transportului public (Mitsubishi).
Keidanren este principala organizație a oamenilor de afaceri din Japonia, reunind mari corporații japoneze, precum Toyota Motor Corporation, Mitsubishi Corporation, Sumitomo Corporation, Mitsui & Co., Sony, Panasonic sau Hitachi, Ltd. Companiile membre Keidanren contribuie cu aproximativ 300–420 trilioane yeni (~2,25–3,15 trilioane USD), reprezentând aproximativ 50–70 % din PIB-ul Japoniei. Companiile membre Keidanren susțin și promovează investițiile japoneze în străinătate. În ultimii ani, potrivit JETRO și MAE nipon, companiile Keidanren au alocat investiții externe directe de peste 130 de miliarde de dolari. Toshiaki Higashihara, reprezentant al companiei Hitachi, Yoji Saito, reprezentant al Mitsubishi Electric Corporation, și Ichiro Hara, directorul general al Keidanren, au salutat invitația României;
În cadrul aceleiaşi vizite, Mircea Abrudean a discutat despre creșterea investițiilor japoneze în România cu parlamentarul Yasutoshi Nishimura (Camera Reprezentanților), fost ministru al Economiei, un bun cunoscător al României.
Președintele Abrudean i-a mulțumit importantului colaborator și consilier special al regretatului premier Shinzo Abe pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea relațiilor economice româno-nipone și pentru susținerea Parteneriatului Strategic România-Japonia. Cei doi au concluzionat că România trebuie să devină un pol turistic major în Estul Europei, turiștii japonezi apreciind în mod deosebit Transilvania. Parlamentarul nipon și-a exprimat admirația pentru industria textilă din România, pe care a reușit să o cunoască direct, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în România.
Ovidiu Raeţchi a mai spus: ” Prezența la nivel înalt în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Osaka – onorat, în cele șase luni de desfășurare, de monarhi, președinți, premieri, miniștri de Externe – reprezintă un obiectiv diplomatic esențial pentru orice prieten și partener al Japoniei, precum și pentru orice stat care dorește să își promoveze cultura, istoria, economia, forța științifică și inovatoare.
În pofida unor dificultăți aparent insurmontabile de calendar (summitul NATO de la Haga, formarea unui nou Guvern, modificări în conducerea camerelor Parlamentului), a existat o voință fermă din partea tuturor instituțiilor statului român – în strânsă colaborare cu Ambasada Japoniei la București, căreia îi mulțumesc – de a onora invitația partenerului strategic nipon. Pentru a se încadra în calendar, noul președinte al Senatului, domnul Mircea Abrudean, a plecat spre Osaka imediat după alegerea sa în noua poziție. Acest efort a fost salutat de viceministrul de Externe al Japoniei, doamna Ikuina Akiko, care i-a spus astăzi președintelui Abrudean că prezența sa reprezintă „un gest important pentru consolidarea relațiilor de prietenie dintre țările noastre.
Cu această ocazie, președintele Senatului a susținut, din partea României, discursul din cadrul Ceremoniei oficiale pentru „Ziua Națională a României la Expo Osaka”, remarcând că „relația dintre România și Japonia este la cel mai înalt nivel posibil, cel de Parteneriat Strategic: în ultimul an a fost activat Institutul Cultural Român din Tokyo; a fost parafată colaborarea dintre Centrul Laser ELI-NP Măgurele și experții din Osaka; au fost lansate și premiate bondurile Samurai; a fost lansată construirea magistralei M6 din București, inclusiv Stația care va fi denumită Tokyo”.
De asemenea, Mircea Abrudean a deschis Forumul de Afaceri România – Japonia 2025 („O foaie de parcurs pentru următorul deceniu”), unde a arătat că “Expo 2025 Osaka este o oportunitate clară de a ridica investițiile Japoniei în România la nivelul Parteneriatului nostru Strategic. Aș vrea să nu uităm că, din anul 2023, proiectele româno-japoneze au crescut. Prin reprezentarea României, astăzi, aici, la cel mai înalt nivel parlamentar, transmitem un semnal clar privind deschiderea către un parteneriat consolidat cu Japonia într-un moment-cheie pentru repoziționarea economică și diplomatică în regiunea Asia-Pacific”.
Mircea Abrudean a condus delegația României în cadrul discuțiilor cu ministrul de stat al Economiei, Comerțului și Industriei, Ogushi Masaki, cu ambasadorul Uniunii Europene în Japonia, E.S. Jean Eric Paquet, precum și cu directorii Expo Osaka”
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More