Punerea în funcțiune a LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, corelată cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița, care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), vor consolida sectorul energetic în regiunea Banat, a declarat Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, la ceremonia de inaugurare a proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene – Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.
Domnia sa a precizat: “Operaționalizarea comercială a Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este un moment istoric pentru România, în dezvoltarea infrastructurii noastre energetice. Vorbim practic de 117 kilometri noi de infrastructură energetică.
Proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului nostru față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.
Pentru România, este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.
Este rezultatul unei echipe dedicate de ingineri, tehnicieni și specialiști care au pus laolaltă expertiza lor pentru a aduce acest proiect la viață. Felicit Asocierea Electromontaj SA București – Romelectro SA cu subcontractanți EMFOR Montaj SA, Electromontaj Cluj și Electromontaj Sibiu.
Într-o lume în care sustenabilitatea și protecția mediului devin tot mai importante, această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.
Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică, care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă.
Punerea în funcțiune a LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, corelată cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița, care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), vor consolida sectorul energetic în regiunea Banat și vor contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie”.
Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este cel mai complex, din punct de vedere tehnic, și dificil proiect de linie realizat de în România, în ultimii 30 ani, traseul acesteia traversând în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat și greu accesibil, potrivit Transelectrica.
Linia Electrica Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va fi pusă în funcțiune din punct de vedere operațional odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița, estimată în semestrul al doilea al acestui an, conform unui comunicat Transelectrica de la finalul luni februarie. Totodată, noua stație de 400 kV Reșița va permite operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo.
Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are o lungime totală de 117 kilometri și este alcătuită din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina), cu o lungime de 81,1 kilometri, și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri.