Update articol:
FORUMUL DE SECURITATE CIBERNETICĂ ÎN ENERGIE , CLUJ NAPOCA

Mircea Man: ANRE ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii este unul deschis și va fi în continuare

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin reglementările pe care le face, ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii este unul deschis și va fi în continuare, a declarat Mircea Man, Vicepreședintele ANRE, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuție Energie Electrică Romania, la Cluj.

Mircea Man a declarat: “ANRE are o deschidere totală pentru că dezvoltarea infrastructurii corecte este un imperativ pentru noi. Discutăm de sisteme de distribuție de gaz, astăzi un program derulat de Ministerul Dezvoltării – este vorba de Anghel Saligny, cu peste 900 de UAT -uri implicate. Discutăm de dezvoltarea infrastructurii pe energie electrică și sigur că mulți din sală și mai ales operatorii știu că astăzi au primit corecțiile pentru perioada a patra de reglementare și urmează să avem un dialog constructiv pentru etapa a cincea de reglementare.

Sigur că nu s-a pus niciodată problema ca Autoritatea să nu aibă o deschidere totală spre argumentele aduse de operatori pentru securitatea sistemului energetic, pentru că obiectivul Autorității este de a crea un sistem energetic solid, un sistem energetic accesibil pentru toți actorii implicați în siguranța energetică. Și sigur că punem pe primul plan și posibilitatea ca cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final și prețurile să fie accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. În concluzie, spunem că ANRE, prin reglementările pe care le se face, ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii este unul deschis și va fi în continuare”.

Întrebat de costurile care ajung la ANRE pentru a fi aprobate, Mircea Man a spus: “Tot ce înseamnă dezvoltare, fie pe energie electrică, fie pe gaz, toate investițiile pe care operatorii le fac se văd în final în tariful pe care îl plătim cu toții  și de aceea, după o analiză temeinică a Direcției specializate din ANRE  și o fundamentare a operatorilor pentru lucrările respective, investițiile sunt aprobate în tarife atât pe gaz și pe energia electrică”.

Potrivit domnului Man, dezvoltarea pe Programul pe gaz Anghel Saligny nu funcționează așa cum își dorește Autoritatea: “Astăzi avem aprobări pe UAT-uri de  înființare de distribuție, dar există o soluție tehnică pentru racordarea la sistemul de transport, de aceea eu cred că va trebui să gândim foarte, foarte atent cum rezolvăm aceste probleme”.

Mircea Man a mai spus: “Până la 1 aprilie mai funcționează schema de sprijin. Însă cu toții ne întrebăm și suntem îngrijorați ce se va întâmpla după această dată. Am avut o întâlnire la Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Energiei. Încercăm să găsim soluții, pentru că o parte a populației nu va avea posibilitatea să plătească prețul unei piețe libere”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025