Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCa parte a strategiei noastre pe non performing exposure, ne concentrăm foarte mult pe proceduri extrajudiciare amiabile pentru cazurile în care clienții se confruntă cu probleme, a spus Mirela Iovu, Director – Vicepreședinte al Comitetului de Direcție, CEC Bank, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI, organizată de Financial Intelligence.
Ea a precizat că banca are sisteme de avertizare timpurie, în urma cărora cheamă clienții la discuții și încearcă să găsească o soluție amiabilă extrajudiciară: “Aceasta este abordarea în sistemul bancar. Credem că, atunci când un client intră pe ușa unei bănci, își dorește un parteneriat cu banca pe termen lung, un dialog, își dorește să aibă de fiecare dată parte de un tratament echitabil. Noi nu acordăm credite în baza unor garanții în eventualitatea că o dată se va întâmpla ceva și vom executa garanțiile, noi dăm credite în baza unor business planuri foarte bine fundamentate. Dezideratul este acela de a recupera creditul din ceea ce produce afacerea respectivă.
Bineînțeles că, pe durata de viață a unui credit, intervin diverse situații neprevăzute, cum ar fi crizele la care am asistat, pandemii și multe asemenea, când este inevitabil să ne întoarcem la masa negocierii și să găsim soluții. De foarte multă vreme, noi ne-am concentrat, cel puțin în banca unde activez eu de peste 17 ani, să remediem, să prevenim conform principiului mai bine previi decât sa tratezi.”
Odată cu intrarea în vigoare a ghidului EBA care ne-a pus în fața obligației de a întocmi aceste strategii NPE, am înființat o structură în cadrul departamentului workout care se ocupă cu prevenția și remedierea, restructurarea preventivă, a mai spus doamna Iovu: „ Aceasta înseamnă că, pe baza unor algoritmi foarte preciși, clienții sau problemele pe care le întâmpină clienții și care ar putea să îi ducă într-o zonă de dificultate financiară, sunt monitorizați permanent. Acolo unde, din analize, rezultă că ar putea primi un diagnostic de remediere, se discută punctual cu fiecare client în parte. Se pare că această abordare este una de succes, în felul acesta am reușit să evităm intrarea unor clienți în zona roșie de credit neperformant, provizioane și tot ce rezultă neplăcut de aici.
Cred că prin colaborare, prin negociere, prin măsuri remediative, printr-o monitorizare proactivă, prin toate aceste abordări amiabile, cunoscându-ne foarte bine clienții și afacerile pe care le derulează, reușim să păstrăm clienții în zona sustenabilă. De asemenea, este foarte important, în sistemul bancar, să ne concentrăm pe originare sustenabilă de la început. De când intră clientul pe ușa băncii, noi trebuie să cunoaștem foarte bine ce urmează să se întâmple mai departe în relația de creditare.
Din punctul meu de vedere, originarea este baza, dacă ai o originare sustenabilă, sănătoasă, prudentă, dacă ai o monitorizare proactivă, preventivă, dacă ai aceste early warning signs foarte bine puse la punct (mecanismele de avertizare timpurie), ai proceduri de remediere, de restructurare preventivă, nu ai de ce să ajungi la niște niveluri mari ale creditelor neperformante.
Banca Națională ne monitorizează și ne de avertizează timpuriu când intrăm într-o zonă de genul acesta.”
Ea a mai spus ca trebuie puse in aplicare sistemele de avertizare timpurie, precum si cele de mentorat, voluntar, in conformitate cu prevederile Legii insolventei, asa cum a fost completata prin transpunerea Directivei 1023, sisteme care funtioneaza foarte bine in tari precum Danemarca, Franta, Italia, Belgia, invitand participantii la Conferinta la crearea unui grup de initiativa care sa sprijine demersurile institutionale pe modelul Early Warning Europe (finantat din fonduri COSME).
Mirela Iovu a mai semnalat ca, in economie, există aproape 300.000 de companii cu capitaluri proprii negative, care, în termeni bancari, înseamnă că nu vor putea fi niciodată creditate, respectiv 40% din totalul companiilor active au capitaluri proprii negative: „Într-adevăr au fost acele moratorii de care ne aducem aminte în perioada de pandemie, apoi avem programe guvernamentale, acestea nu vor rezolva problema capitalurilor negative. Deci, este o problemă pe care noi o adresăm, cumva trebuie găsită o soluție, pentru că toate aceste companii, dacă deja sunt clienții unor bănci, mai devreme sau mai târziu vor avea dificultăți. De asemenea, o altă statistică Coface spune că peste 13000 de companii cu aproape 13 miliarde de euro cifră de afaceri sunt în ceea ce se numește stare de insolvabilitate. Deci ar trebui restructurate, trebuie găsită o soluție pentru ele. 750.000 de locuri de muncă ar urma să dispară. Deci problemele sunt chiar dificile dar prin dialog, cooperare stransa dintre banca si clientul aflat in dificultate, se pot identifica solutii.”
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments