Categories: Energie

MLPDA: 112,5 milioane de lei aprobate pentru cofinanţarea investiţiilor în sistemele de termoficare din 9 localităţi

Astăzi, 26 mai 2020, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

Astfel, vor fi cofinanţate lucrările de investiţii efectuate de municipiile Bacău, Brad, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Motru, Oradea, Sibiu şi Tulcea.

Potrivit ordinului, vor fi încheiate contractate de finanţare pentru alocarea, din bugetul MLPDA, a sumei de 75,3 milioane lei pentru anul 2020 şi a sumei de 37,2 milioane lei, programată pentru anul 2021.

“Am semnat ordinul cu încrederea că cetăţenii vor beneficia încă din iarna următoare de servicii de termoficare de bună calitate, căldură în case și fără a aștepta minute bune să se încălzească apa la robinet. Sistemul centralizat de încălzire trebuie să ofere servicii de calitate în raport cu prețul plătit de cetățeni. Prin încheierea acestor contracte, la nivel local, Programul Termoficare va ajuta și la relansarea economică, asigurând, astfel, locuri de muncă pentru firmele care vor efectua lucrările de înlocuire a rețelelor vechi,” a precizat ministrul Ion Ştefan.

* * *

La nivelul MLPDA se derulează Programul Termoficare aprobat prin OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților, care se implementează în perioada 2019-2027.

Finanţarea Programului Termoficare se realizează din următoarele surse:

  1. a) sume din transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei;
  2. b) sume din transferuri din bugetul Fondului pentru mediu, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei;
  3. c) sume din bugetele locale.

Cota de cofinanţare din bugetul MLPDA este de maximum 85% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar contribuția de la bugetul local va fi de minimum 15%.

Articole recente

Indicele ROBOR la 3 luni ”sare” la 5,93% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum…

16 minute ago

Analiștii CFA se așteaptă ca euro să ajungă la 5,0584 lei, în 12 luni

Analiștii CFA se așteaptă ca euro să ajungă la 5,0584 lei, în 12 luni, potrivit indicatorului de…

2 ore ago

Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing

Softbinator Technologies (BVB: CODE), companie românească de dezvoltare software, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea…

2 ore ago

Un miliard de oameni riscă să se confrunte cu pene de electricitate, în această vară

Rețelele electrice globale sunt pe cale să se confrunte cu cel mai mare test din…

3 ore ago

Metrorex: Staţiile de metrou Tineretului şi Eroii Revoluţiei au fost închise temporar joi dimineaţa

Staţiile de metrou Tineretului şi Eroii Revoluţiei au fost închise joi dimineaţa, la ora 4:45,…

4 ore ago