Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMoldovenii votează duminică într-un tur de scrutin prezidențial care a fost umbrit de acuzațiile de amestec în alegeri și ar putea vedea Moscova câștigând mai multă influență într-un câmp de luptă diplomatic între Rusia și Uniunea Europeană, scrie Reuters.
Președinta în exercițiu pro-occidentală Maia Sandu, care a accelerat eforturile națiunii din sud-estul Europei de a părăsi orbita Moscovei și de a adera la UE, se confruntă cu Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general susținut de Partidul Socialist pro-rus.
Soarta Maiei Sandu, care a pus Moldova pe drumul lung al negocierilor de aderare la UE în iunie, va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles, la o săptămână după ce Georgia, un alt stat ex-sovietic care speră să adere, a reales un partid de guvernământ considerat tot mai pro-rus.
Stoianoglo afirmă că, în calitate de președinte, va sprijini și el integrarea în UE, dar va dezvolta, de asemenea, legături cu Rusia în interes național. El a promis că va încerca să relanseze livrările ieftine de gaz rusesc și a declarat că se va întâlni cu președintele Vladimir Putin dacă moldovenii doresc acest lucru.
Rezultatul votului este de natură să dea tonul alegerilor parlamentare din vara anului viitor, unde se așteaptă ca partidul de guvernământ al lui Sandu să lupte pentru a-și păstra majoritatea și care va determina culoarea viitorului guvern.
Retorica de echilibrare Est-Vest a lui Stoianoglo contrastează cu cei patru ani la putere ai lui Sandu, timp în care relațiile cu Kremlinul s-au deteriorat, o mulțime de diplomați ai Moscovei au fost expulzați și ea a condamnat invazia Rusiei în Ucraina vecină. Moscova a declarat că guvernul ei este „rusofob”.
Sandu îl descrie pe Stoianoglo drept omul Kremlinului și un cal troian politic, prezentând votul de duminică drept o alegere între un viitor luminos în UE până în 2030 și unul de incertitudine și instabilitate.
Stoianoglo spune că acest lucru este fals și că Sandu nu a reușit să aibă grijă de interesele moldovenilor obișnuiți. El o acuză pe Sandu de politici de dezbinare într-o țară care are o majoritate românofonă și o mare minoritate rusofonă.
Poliția a luat măsuri drastice pentru a încerca să evite repetarea a ceea ce au spus că a fost o vastă schemă de cumpărare de voturi desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor, susținut de Rusia, în primul tur și un referendum privind aspirațiile UE din 20 octombrie.
Rusia neagă intervenția, în timp ce Shor a negat că ar fi comis vreo infracțiune. Acesta locuiește în Rusia și a îndemnat în mod deschis oamenii, prin intermediul rețelelor de socializare, să voteze împotriva lui Sandu, promițând plata pentru a-i urma instrucțiunile.
Sandu a declarat că amestecul a afectat rezultatele din 20 octombrie și că Șor a încercat să cumpere voturile a 300 000 de persoane, mai mult de 10% din populație.
O sursă guvernamentală moldoveană a declarat că Chișinăul a notificat mai multe națiuni UE că, în opinia sa, Rusia ar încerca să perturbe votul expatriaților moldoveni duminică la secțiile de votare din țările lor.
Sursa, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, Statele Unite și Marea Britanie ar putea fi vizate de perturbări, inclusiv prin utilizarea de farse cu bombe.
Alegătorii moldoveni care locuiesc în Occident sunt considerați în mare parte proeuropeni și, prin urmare, mai susceptibili de a o sprijini pe Sandu, care a susținut efortul Moldovei de a adera la blocul celor 27 de națiuni până în 2030.
Rezultatul referendumului a fost extrem de strâns, oferind o victorie subțire de 50,35% taberei pro-UE.
Sandu a obținut 42% din voturi în primul tur, fiind departe de cei 50% necesari pentru a câștiga categoric. Stoianoglo s-a clasat pe locul al doilea, cu 26%.
Se așteaptă ca Stoianoglo să beneficieze de voturile de protest împotriva modului în care Sandu a gestionat economia în această națiune agricolă săracă cu mai puțin de 3 milioane de locuitori.
Moldova s-a confruntat cu urmările pandemiei COVID și cu efectele invaziei Rusiei din februarie 2022 în Ucraina vecină. Aceasta a declanșat un aflux uriaș de refugiați și a redus brusc livrările de gaz rusesc, provocând o inflație ridicată.
Înainte de vot, Sandu a făcut campanie cu sloganul „Salvați Moldova”. Opoziția a replicat rapid cu un slogan parodic: „Salvați Moldova de Sandu”.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More