Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzsursa Pixabay
Autoritățile moldovene au anunțat joi că au inițiat procedura de extrădare a magnatului moldovean Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia în baza unui mandat de arestare emis în cadrul unui dosar de fraudă privind dispariția a 1 miliard de dolari din băncile din Moldova, potrivit Reuters.
Plahotniuc, fost lider al unui mic partid politic, a fost arestat marți la aeroportul din Atena, în timp ce se îndrepta spre Dubai. El a negat acuzațiile.
Interpol a emis un mandat de arestare internațional pe numele său, pe baza acuzațiilor de participare la o organizație criminală, spălare de bani și fraudă.
El este acuzat în legătură cu dispariția a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești în 2014, cunoscută sub numele de „furtul secolului”. Suma era egală cu 12% din produsul intern brut al Moldovei la momentul respectiv.
„Procuratura își exprimă convingerea că … autoritățile elene vor da curs cererii în scopul aducerii în fața justiției a persoanei căutate”, a declarat procuratura generală a Moldovei.
Presa moldovenească a afirmat săptămâna aceasta că Rusia solicită, de asemenea, extrădarea lui Plahotniuc în legătură cu infracțiuni legate de droguri.
Viorel Cernauteanu, șeful Inspectoratului General de Poliție din Moldova, a declarat că cererea Moldovei va beneficia de tratament prioritar, întrucât Chișinăul a solicitat în mod activ arestarea lui Plahotniuc.
Plahotniuc urmează să fie vineri în fața unui procuror grec.
Din 2023, Plahotniuc a locuit în 22 de țări, schimbându-și domiciliul în mod regulat pentru a evita să fie descoperit, a declarat poliția greacă. O anchetă a poliției a descoperit că Plahotniuc locuia împreună cu partenera sa într-o vilă luxoasă din suburbia Atenei.
Plahotniuc, în vârstă de 59 de ani, a fost liderul Partidului Democrat între 2016 și 2019, parte a coaliției de guvernare de la acea vreme, și a ocupat funcția de vicepreședinte al parlamentului. În timpul mandatului său, el a exercitat o mare influență asupra poliției, justiției și instanțelor judecătorești.
Scandalul din jurul cazului de fraudă a avut repercusiuni de lungă durată. Șeful băncii centrale a Moldovei a fost demis în 2023, după încercări eșuate de a recupera banii pierduți.
În 2023, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane din Moldova, printre care și Plahotniuc, pentru acțiuni care, potrivit acesteia, au destabilizat și subminat integritatea teritorială a Moldovei și a Ucrainei vecine.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More