Listarea Hidroelectrica va fi main eventul anului 2023 și probabil că înainte și după acest moment, interesul față de companii private va fi scăzut, apreciază Monica Ivan, Director General BRK Financial Group. “Mereu vor există clienți de calitate pentru un emitent de calitate, deci nu aș vedea o problema, dacă apare un emitent extrem de atractiv, să reușească să se finanțeze”, spune ea.
Monica Ivan crede că apune epoca dividendelor spectaculoase.
***
Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2022?
Monica Ivan: Depinde foarte mult la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la așteptările noastre din decembrie 2021, în mod cert avem o evoluție sub așteptări, mă așteptăm la un 2022 aproape comparabil cu 2021. Dacă ne raportăm la momentul prezent și privind anul 2022 retrospectiv și ne uităm la evoluția pieței autohtone și suprapunem cu contextul geopolitic și/sau macroeconomic în care am navigat în acest an, am putea spune că evoluția este mai mult decât onorabilă.
Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?
Monica Ivan: Operațiunea militară specială ca să vorbesc în narativul Moscovei și apoi evoluția ratelor inflației cu toate efectele în lanț (creșterea ratelor dobânzilor, creșterea yieldurilor etc).
Cum a evoluat sectorul bancar la BVB?
Monica Ivan:Privind prin prisma evoluției bursiere au mers în linie cu piața. BRD a surprins plăcut cu dividendul cash dublu la început de an. Apoi au fost evoluții mixte ale rezultatelor, cu consolidare pe partea operațională și cu pierderi semnificative pe portofoliilor lor ca urmare a marcării la piață a titlurilor de stat. Dintr-un anumit unghi, au infirmat vechea cutumă, conform căreia băncile sunt favorizate în contextul creșterii dobânzilor.
Ce estimări aveți pentru anul viitor în privința evoluției BVB?
Monica Ivan: Mă feresc în acest moment să fac estimări. Toate cele 3 scenarii stau în picioare, cred că va conta foarte mult trendul dobânzilor. Ce observ e că s-au calmat creșterile, logic ar fi să urmeze un trend invers (adică scădere), dar nu prea cred că acest trend va începe în 2023. Deci mai degrabă un scenariu de evoluție mixtă, laterală.
Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?
Monica Ivan: Vor fi listari, dar în nici un caz comparabil cu anul 2021 și mă bazez inclusiv pe proiectele pe care le avem în lucru (în sensul în care există interes din partea emitenților suprapus pe un interes destul de scăzut din partea clienților). Listarea Hidroelectrica va fi main eventul anului 2023 și probabil că înainte și după acest moment, interesul față de companii private cred că va fi scăzut. Mereu vor există clienți de calitate pentru un emitent de calitate, deci nu aș vedea o problema, dacă apare un emitent extrem de atractiv, să reușească să se finanțeze. În ceea ce privește emisiunile de obligațiuni, văd o problema majoră. La actualul nivel al dobânzilor (sau a yieldurilor la seriile Fidelis), și după problema Vivre, investitorii au devenit foarte selectivi, și probabil doar la rate ale cuponului de 15-16%, vor reuși să obțină finanțare prin obligațiuni. Iar la astfel de rate, mă întreb ce marjă de profit să aibă acea companie să suporte o astfel de rată de finanțare.
Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în anul viitor?
Monica Ivan: Cred că apune epoca dividendelor spectaculoase, la un moment România ajunsese pe locul #1 în lume din punctul de vedere al randamentului dividendelor. Va rămâne politica companiilor de stat să distribuie minim 50% din profit sub formă de dividend, mă aștept ca băncile să mizeze pe prudență pentru a-și întări baza de capital, iar companiile antreprenoriale să țină de bani în detrimentul distribuirii de dividende.