Update articol:
NOUA STRATEGIE 2023-2028

Monica Ivan: BRK Financial Group vrea să lanseze un serviciu de administrare discreționară a portofoliului, chiar în acest an

Acționarii BRK Financial Group (BRK( au aprobat, în aprilie, o nouă strategie, pentru 2023-2028. Unul din obiective este de a lansa un serviciu de administrare discreționară a portofoliului, după cum ne-a spus Monica Ivan, CEO al companiei. Ea vede acest obiectiv ca fiind realizabil chiar anul aceasta.

***

Ce le propuneți acționarilor prin strategia 2028?

Monica Ivan: Avem o strategie aprobată de către acționari în AGA din aprilie și care e construită în zece puncte. E puțin dificil să o sintetizez în câteva cuvinte, dar m-aș opri asupra obiectivului de a lansa un serviciu de administrare discreționară a portofoliului (care de altfel este un obiectiv pe care îl văd realizabil chiar anul aceasta) și asupra obiectivelor de consolidare organică a cotei de piață pe segmentele unde stăm bine (market makingul emitentului și produse structurate).

Ce ținte aveți  în privința listarilor de companii intermerdiate de BRK? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Monica Ivan: Un punct central al strategiei noastre este să performăm în zona de servicii adresate potențialilor emitenți, o zonă cu valoare adăugată ridicată și unde ne propunem să extindem tipologia de servicii (de la o serie de servicii concentrare în zona pre-IPO-ului într-un serviciu integrat pre și post listare). Credem că o țintă realistă este de o listare pe trimestru și căutăm să ne uităm spre companii de o talie mai mare (cifra de afaceri peste 10 milioane de euro), iar în ceea ce privește listarea de obligațiuni, cât timp dobânzile sunt ridicate, căutăm să identificăm companii care să ofere un cupon și care să fie găsit ca fiind suficient de atractiv de către investitori și în același timp sustenabil din punct de vedere al marjelor de profit de către companiile emitente.

Ce obiective aveți privind profitabilitatea și acordarea de dividende?

Monica Ivan: Pentru anul 2023, avem bugetat un profit net de 5 milioane de lei,  iar conform strategiei anterior menționate, într-un mediu de piață favorabil, ar putea fi distribuite dividende reprezentând 20% din profitul net al companiei.

Cum  propuneți creșteți compania?

Monica Ivan: Dacă am reuși să ne menținem ritmul de creștere din ultimii 4 ani, cred că, într-un orizont de 5 ani, reușim să ne dublăm volumul de business. Veniturile totale din activitatea de bază au crescut de la 5 milioane de lei (2019) până la 19 milioane de lei în anul 2022. Pentru anul 2028, ne-am propus că obiectiv îndrăzneț atingerea nivelului de 50 milioane lei venituri din activitatea de bază. Vizăm o cotă de piață de 10% pe segmentul de intermediere a tranzacțiilor în 5 ani și cred că este realizabil dacă ne uităm la faptul că în perioada 2019-2022 am reușit dublarea cotei de piață de la aproximativ 3% până la peste 6,5 % și menținerea poziționării în piață pe ambele segmente de market making (market makingul emitentului, respectiv produse structurate).

Cum este afectată piața de turbulențele din piețele bancare din SUA și Europa?

Monica Ivan: Inițial, am simțit anumite reacții și pe piața noastră, dar cred se pare că piață s-a obișnuit cu astfel de reacții, iar impactul a fost neutru. Băncile autohtone listate au totuși un alt profil de expuneri comparativ cu băncile americane sau elvețiene, deci nu m-aș îngrijora deosebit.

Care sunt participațiile deținute de BRK la alte companii în acest moment? Care este strategia privind aceste dețineri?

Monica Ivan: Avem un portofoliu diversificat de participații la societăți închise (poziții de control sau participații minoritare) și căutăm în continuare să identificăm societăți atractive în care să investim. Dorim să fructificăm investițiile în societățile închise în care suntem sau vom fi acționari prin listarea acestor companii pe piața de capital. Vom încerca să sprijinim subsidiarele grupului BRK, prin căutarea unor surse de finanțare alternative precum și prin investiții proprii pentru a fi aduse la stare de sustenabilitate proprie. În societățile în care avem și vom avea o implicare proprie activă, ajunse la o fază de creștertere sustenabilă, vom fructifică acele dețineri proprii fie prin exituri totale, fie prin exituri parțiale sau prin atragerea de investitori naționali și internaționali de calibru, pentru dezvoltarea lor accelerată.

Ce așteptări aveți privind operaționalizarea CCP.RO?

Monica Ivan: Așteptăm cu mare interes ca CCP-ul să devină operațional și reapariția pieței de instrumente financiare derivate. În concret, vom avea un focus major pentru realizarea unui mix tranzacțional între furnizarea de lichiditate și operațiuni de arbitraj între piețe.

Având în vedere că am dobândit de-a lungul timpului o bună expertiză în operațiuni cu instrumente derivate, credem că suntem bine poziționați din acest punct de vedere.

Care sunt factorii care vor influența compania până în 2028? (pozitiv și negativ)

Monica Ivan: Credem că dezvoltarea pieței de capital în ansamblu trebuie să fie principalul motor de creștere, iar acest lucru poate fi realizat prin atragerea de emitenți noi și creșterea numărului de investitori și prin îmbunătățirea vizibilității intertionale a pieței locale. Îmbunătățirea educației financiare a participanților la piață și a guvernanței companiilor locale pot contribui de asemenea la dezvoltarea pieței. Evoluția și rezultatele unei firme de brokeraj sunt corelate pe termen lung cu dezvoltarea și progresul pieței în ansamblu. În sens invers, orice decalaj și întârziere în dezvoltarea pieței, ne poate influență negativ.

 ***

BRK Financial Group raportează un profit net de 1,95 milioane lei, în trimestrul I (T1-2022: -2,8 milioane lei), ambele componente ale businessului înregistrând rezultate pozitive, respectiv rezultatul activității de bază este de 560 mii lei (T1-2022: 1,1 milioane lei), iar rezultatul activității de investiții este de +1,65 milioane lei (T1-2022: -3,93 milioane lei), potrivit raportului transmis Bursei de Valori București.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out