Categories: MacroeconomiePolitica

Moody’s îmbunătăţeşte ratingul Ungariei, o veste bună pentru Viktor Orban în perspectiva alegerilor

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la ‘Baa3’ până la ‘Baa2’, ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste bună pentru premierul Viktor Orban în campania electorală pentru legislativele de anul viitor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Viktor Orban riscă să se confrunte anul viitor cu cele mai strânse alegeri din peste un deceniu în condiţiile în care şase partide, de orientare liberală, ecologistă, socialistă sau naţionalistă, au decis să se alieze. Ceea ce le uneşte, în pofida clivajelor ideologice, este obiectivul de a-l înlătura de la putere pe premierul suveranist Viktor Orban, pe care îl acuză de derivă autoritară şi corupţie.

În perspectiva alegerilor, Viktor Orban a anunţat măsuri generoase precum reduceri de taxe pentru familii în valoare de două miliarde de dolari, eliminarea taxei pe venit pentru tinerii muncitori, granturi pentru renovarea caselor şi majorări de pensii. Viktor Orban spune că revenirea puternică a economiei permite aceste cheltuieli suplimentare, în pofida solicitărilor venite de la Banca Naţională privind o reducere mai rapidă a deficitului bugetar.

Într-un comunicat de presă publicat vineri seara Moody’s a estimat că creşterea economică solidă precum şi perspectivele pe termen mediu “susţin consolidarea fiscală şi reducerea poverii datoriei guvernamentale”. “Pe ansamblu, Moody’s se aşteaptă doar la pagube foarte limitate de pe urma pandemiei de coronavirus”, a adăugat Moody’s.

Anterior, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga a estimat că ritmul de creştere al economiei ungare ar putea ajunge la 7%-7,5% în acest an.

Revenirea economiei ungare a accelerat începând din trimestrul al doilea, ajutată de stimulentele fiscale şi monetare care au majorat creditele acordate companiilor şi gospodăriilor.

La rândul său, Banca Naţională a Ungariei a anunţat că se aşteaptă la o “traiectorie pozitivă pentru ratingul suveran” în perioada următoare după decizia Moody’s.

Articole recente

Rusia, Portugalia şi Austria au detectat infectări cu subvarianta mai contagioasă a variantei Delta

Autorităţile sanitare ruse au anunţat joi descoperirea unor ''cazuri izolate'' de COVID-19 cu subvarianta variantei…

2 ore ago

Ciolacu: Am luat decizia în cadrul Biroului Permanent Naţional să ne vedem cu prim-ministrul desemnat

PSD a decis, în cadrul Biroului Permanent Naţional, să aibă o întâlnire cu prim-ministrul desemnat,…

3 ore ago

Mandatele membrilor provizorii ai Directoratului Transelectrica, prelungite cu două luni

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (TEL) a decis prelungirea cu o durată de 2 luni, începând…

4 ore ago

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel, din 2018

Preţurile petrolului au depăşit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din…

4 ore ago

Compania poloneză PGNiG avertizează că Nord Stream 2 va spori riscurile privind aprovizionarea cu gaze a UE

Gazoductul Nord Stream 2 va creşte ameninţările la adresa securităţii livrărilor de gaze către Uniunea…

4 ore ago