Categories: Macroeconomie

Moody’s menține ratingul României la Baa3, recomandat pentru investiţii pe termen lung

Agenția Moody’s nu a modificat ratingul de țară al României, la data stabilită în calendarul agenției – 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas Baa3, cu perspectiva negativa, recomandat pentru investiţii pe termen lung.

Ministrul finanțelor Florin Cîțu a spus, recent, ca se așteaptă ca ratingul României să fie menținut, la evaluarea din decembrie.

Ratingul de credit Standard & Poor’s pentru România se situează la BBB – cu perspectivă negativă, Ratingul Fitch fiind BBB – cu perspectivă negativă, potrivit https://tradingeconomics.com/.

Agentia S&P are programată revizuirea ratingul de credit al României pe 4 decembrie.

S&P Global Ratings a transmis, recent, ca se așteaptă ca, odată cu creșterea pensiilor cu 40% – și cu alte măsuri expansive – deficitul fiscal al României să depășească 10% din PIB în 2021 și să rămână aproape de acest nivel în următorii doi ani. Agenția continuă: “Datoria netă a României față de PIB ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile raportate la veniturile totale ale guvernului ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”

Perspectivele negative ale S&P asupra României subliniază că dezechilibrele fiscale și externe ar putea rămâne ridicate pentru mai mult timp decât anticipa agenția, rezultând o datorie publică și externă mai mari sau costuri mai mari cu dobânzile decât erau prognozate. Potrivit S&P, o astfel de creșterea considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar fi atât în detrimentul performanței fiscale, cât și externe a României și ar determina probabil o corecție bugetară dezordonată cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19.

Recent, S&P Global a avertizat că urmează un al doilea val de retrogradări pentru ratingurile suverane.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

View Comments

Articole recente

ASF a avizat patru administratori SIF Oltenia, dar a respins avizarea lui Cristian Bușu, care fusese desemnat președinte

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat patru administratori SIF Oltenia - Cioaca Sorin Iulian, Trifu…

3 minute ago

Iohannis: Strategia de vaccinare, aprobată în CSAT – Video

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost…

O oră ago

TradeVille reduce comisionul minim de tranzacționare pe marile burse internaționale

Începând cu 3 decembrie 2020, TradeVille reduce comisionul minim pe ordin executat de la 15…

O oră ago

Corina Popescu, Electrica: Urmărim să investim în centrale pe gaze, pentru a ne echilibra producţia de energie regenerabilă

Electrica urmăreşte să investească în centrale de generare a energiei pe gaz, cu pornire rapidă,…

O oră ago

ANCOM: Valoarea totală a pieţei serviciilor poştale a depăşit 3 miliarde lei în 2019, în scădere cu 3%

Raportul de date statistice privind serviciile poştale în anul 2019 realizat de Autoritatea Naţională pentru…

O oră ago

Dr. Cao Hui, Huawei: Utilizarea mai puternică a tehnologiilor inovatoare va da rezultate pentru obiectivele politice ale Orizont Europa 2021-2027

Orizont Europa este pe cale să fie lansat la începutul anului viitor. Acesta este unul…

3 ore ago