Update articol:
Provizioanele pentru riscul juridic legat de creditele ipotecare în francul elvețian continuă să muşte din profitul băncilor poloneze

Moody’s: În Polonia, numărul debitorilor care dau în judecată băncile a crescut constant și este probabil să crească în continuare

Numărul debitorilor care dau în judecată băncile a crescut constant și este probabil să crească în continuare Numărul debitorilor care dau în judecată băncile a crescut constant și este probabil să crească în continuare

* Riscul legal al creditelor în franci elveţieni se acumulează de ani de zile și s-a accelerat după Hotărârea Curții Europene de Justiție din octombrie 2019

Provizionarea împotriva pierderilor potențiale pentru provocări legale legate de moștenirea creditelor ipotecare în franci elvețiani continuă să reducă profitul băncilor poloneze, acestea adăugându-se creșterea pierderilor de împrumut legate de pandemia coronavirusului, potrivit Moody’s.

Hotărârile judecătorești privind legitimitatea cursurilor de schimb valutare utilizate pentru conversia ratelor ipotecare în zlotul polonez (PLN) sunt din ce în ce mai multe în favoarea împrumutaților, lucru care a încurajat un număr din ce în ce mai mare de clienți să intenteze procese împotriva băncilor.

Cu toate acestea, volumele de ipoteci contestate rămân reduse, în câteva milioane de zloti polonezi (PLN), în raport cu miliardele pe care băncile le păstrează în continuare în bilanțurile lor.

Amploarea pierderilor de la fiecare credit ipotecar va depinde de detaliile specifice ale contractului, interpretarea și decizia instanței, scrie Moody’s.

Moody’s a analizat adecvarea bufferelor băncilor în două scenarii împotriva pierderilor suportate din diferența dintre ceea ce au plătit până acum debitorii pentru împrumuturile lor și suma pe care trebuie să o plătească în funcție de hotărârea judecătorească în curs:

Scenariul 1: presupune o pierdere de 16% din aceste expuneri. Aceasta este pierderea cu care estimăm că băncile se vor confrunta în cazul în care o ipotecă de 30 de ani încheiată în ianuarie 2008 este convertită într-un împrumut în monedă locală, adoptând condițiile predominante ale unui astfel de împrumut.

Scenariul 2: presupune o pierdere de 41%, care se bazează pe pierderile băncilor din cauza creditelor în franci elveţieni  în  scenariul improbabil că instanța decide în favoarea conversiei principalului în zlotul polonez (PLN) și menține aceeași rată a dobânzii percepută anterior asupra împrumutui indexat în francul elvețian.

Pierderea a fost calculată pentru un credit ipotecar de 30 de ani încheiat în ianuarie 2008 și convertit în PLN, menținând însă rata dobânzii aplicabilă creditului ipotecar în franci elveţieni.

Moody’s spune: “Majoritatea băncilor ar putea absorbi pierderile din primul nostru scenariu într-un an sau doi ani. Băncile de frunte ale țării Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski S.A. (PKO, A2 stabil, A3 stabil, baa21), Bank Polska Kasa Opieski S. A (Pekao A2 stabil, baa1) și Santander Bank Polska S.A (stabil A2, stabil A3, baa2) ar putea absorbi pierderile chiar în scenariul 2 prin veniturile lor din provizionare în doi ani sau mai puțin.

Riscul legal al creditelor în franci elveţieni se acumulează de ani de zile și s-a accelerat după Hotărârea Curții Europene de Justiție din octombrie 2019, potrivit Moody’s. 

Deși instanțele poloneze au fost închise în perioada martie – mai, din cauza coronavirus, numărul cazurilor din instanţăreferitoare la creditele ipotecare în franci elvețieni a continuat să crească în al doilea trimestru, odată cu reluarea şedinţelor de judecată.

Această creştere a fost stimulată de o hotărâre favorabilă debitorilor pronunțată de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) în toamna trecută, ceea ce a condus ulterior instanța districtuală din Varșovia să se pronunțe în favoarea debitorilor și să își anuleze ipotecile indexate în franci elvețieni.

În orice caz, pierderea pentru bancă nu este încă clară, deoarece soluționarea financiară finală între bancă și debitori poate dura ani de zile.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni