Agenția de evaluare financiară Moody’s a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal.
“Această scădere cu un nivel pe scala noastră de rating de 21 de niveluri reflectă creșterea, pe parcursul a mai mult de un deceniu, a datoriei publice și a ratelor dobânzilor la niveluri semnificativ mai ridicate decât cele ale statelor suverane cu rating similar”, a declarat agenția de rating într-un comunicat, adăugând: “Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsurilor care să permită inversarea tendinței conducând la un deficit anual important. Nu credem că se pot realiza reduceri de cheltuieli și deficit cu proiectul de lege bugetar aflat în prezent în discuție”.
Decizia de a reduce profilul de credit al Statelor Unite ar trebui să determine creșterea randamentului cerut de investitori pentru a cumpăra titluri de creanță ale Trezoreriei SUA , pentru a reflecta riscul mai mare, și ar putea afecta sentimentul investitorilor față de deținerea de active americane, inclusiv acțiuni.
Cu toate acestea, toate marile agenții de rating continuă să acorde Statelor Unite al doilea rating disponibil.
Randamentul obligațiunilor de referință pe 10 ani a urcat cu 3 puncte de bază în tranzacțiile după închiderea bursei, ajungând la 4,48%. ETF-ul iShares 20+ Year Treasury Bond — un indicator al prețurilor datoriilor pe termen lung — a scăzut cu aproximativ 1% în tranzacțiile după închiderea bursei, în timp ce SPDR S&P 500 ETF Trust, care urmărește indicele de referință pentru acțiunile americane, a scăzut cu 0,4%.
Moody’s a fost singura agenție care a menținut datoria suverană a SUA la cel mai înalt rating de credit posibil, iar acum se aliniază competitorilor săi.
Standard & Poor’s a retrogradat SUA de la AAA la AA+ în august 2011, iar Fitch Ratings a redus, de asemenea, ratingul SUA de la AAA la AA+ în august 2023.
Reacţia administraţiei Trump
Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, l-a criticat pe economistul Mark Zandi de la Moody’s într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, susţinând că acesta este un adversar politic al preşedintelui american Donald Trump.
„Nimeni nu ia în serios „analizele” sale. S-a dovedit că a greşit de nenumărate ori”, a declarat Steven Cheung.
Deficit masiv
Statele Unite se confruntă cu un deficit bugetar masiv, pe fondul creșterii costurilor dobânzilor la datoria publică, determinate de o combinație între rate mai mari și creșterea datoriei principale. Deficitul fiscal în anul care a început la 1 octombrie se ridică deja la 1,05 trilioane de dolari, cu 13% mai mult decât în urmă cu un an.
Veniturile din tarife au contribuit la reducerea unei părți din dezechilibru luna trecută. În declarația care a însoțit retrogradarea, analiștii Moody’s au scris că „dacă Legea privind reducerile fiscale și locurile de muncă din 2017 va fi prelungită, ceea ce este scenariul nostru de bază, aceasta va adăuga aproximativ 4 trilioane de dolari la deficitul fiscal primar federal (excluzând plățile de dobânzi) în următorul deceniu”.Ca urmare, ne așteptăm ca deficitele federale să crească, ajungând la aproape 9% din PIB până în 2035, de la 6,4% în 2024, în principal din cauza creșterii plăților de dobânzi la datorii, a creșterii cheltuielilor cu drepturile sociale și a generării de venituri relativ scăzute”, a declarat Moody’s.
“Anticipăm că povara datoriei federale va crește la aproximativ 134% din PIB până în 2035, comparativ cu 98% în 2024.”
Retrogradarea Moody’s a survenit după ce Comisia Bugetară a Camerei Reprezentanților, condusă de Partidul Republican, a respins vineri un pachet amplu de reduceri fiscale, parte a agendei economice a președintelui Donald Trump, care includea prelungirea reducerilor fiscale adoptate inițial în 2017.
Cerere mai mică
„Trezoreriile se confruntă în continuare cu factorul fundamental al cererii externe mai mici pentru acestea, iar dimensiunea crescândă a datoriei care trebuie refinanțată în mod constant nu se va schimba, dar [Moody’s] are o semnificație simbolică în sensul că o agenție de rating importantă semnalează că SUA are datorii și deficite mari”, a declarat Peter Boockvar, director de investiții la Bleakley Financial Group. La începutul lunii aprilie, randamentele titlurilor de stat au crescut, iar dolarul s-a depreciat față de monedele mondiale, ca reacție la impunerea de către Trump a unor tarife ridicate la importurile în SUA, un semn că investitorii ar putea începe să se îndepărteze de SUA ca cel mai sigur loc din lume pentru investiții.
„Săptămâna viitoare va fi interesantă”, a scris Fred Hickey, observator de lungă durată al acțiunilor din sectorul tehnologic și redactor al The High-Tech Strategist din Nashua, New Hampshire, pe X, calificând retrogradarea Moody’s drept „o bombă de vineri după-amiază (după închiderea bursei)”. El a declarat că se așteaptă ca valoarea obligațiunilor și a dolarului să scadă, iar prețul aurului să crească, ca răspuns la această decizie. Moody’s a evaluat oficial obligațiunile SUA în 1993 pentru prima dată, dar a acordat SUA un „rating maxim de țară” de Aaa încă din 1949.