Energie

Mozambic începe să livreze gaze naturale lichefiate către Europa

Mozambic a început să exporte gaze naturale lichefiate (GNL) din provincia Cabo Delgado, o regiune afectată de militanții islamiști până în 2020, când forțele ruandeze alături de armata mozambicană au lansat operațiuni militare pentru a pacifica zona, potrivit presei internaţionale.

Potrivit BBC, primele exporturi de gaze au fost expediate luni, 14 noiembrie, și sunt destinate Europei care se confruntă cu șocuri de aprovizionare cu energie, din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia.

Președintele Filipe Nyusi a descris primul transport drept „istoric”. Gazul, extras de firma italiană de energie ENI, a fost exportat de o navă de marfă britanică, dar destinația sa finală a fost neclară.

Mozambic a descoperit gaze naturale în regiunea de coastă Cabo Delgado în 2010, dar eforturile de a le extrage au fost minimalizate de ani de atacuri teroriste, care au ucis peste 4.000 de oameni. Insurgenții legați de statul islamic au făcut ravagii în regiunea de nord a Mozambicului din 2017.

La cererea guvernului mozambican, Rwanda a desfășurat trupe la Cabo Delgado în iulie 2020 pentru a lupta împotriva teroriștilor. Operațiunile comune Rwanda-Mozambic au stabilizat cea mai mare parte a provinciei, permițând sutelor de mii de rezidenți strămuți să se întoarcă la casele lor.

Odată cu descoperirea gazului, Mozambic speră să devină unul dintre cei mai mari exportatori de gaze din lume.

Se așteaptă ca exporturile de gaz să stimuleze economia Mozambicului, deși președintele Nyusi a declarat că țara va continua să se concentreze pe agricultură, pescuit și turism pentru a se dezvolta.

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

49 de minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

52 de minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

2 ore ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

2 ore ago