Banci

Mugur Podaru, CEC Bank: Am fost printre primele bănci care a lansat un magazin virtual, ce permite deschiderea de conturi online, fără niciun drum la bancă – VIDEO

CEC Bank a fost printre primele bănci care a lansat CEC_IN  – un magazin virtual care permite clienților deschiderea de conturi online, fără niciun drum la bancă, a declarat Mugur PODARU, Director Direcția Operațiuni la Distanță la CEC Bank, la Forumul România Digitală.

Domnia sa a explicat: “Întotdeauna în bănci au existat investiții în tehnologie și acestea au dat roade de-a lungul timpului.

Din fericire pentru noi, ne-a prins pandemia după vreo șase luni în care lucrasem la un proiect care se numea “online onboarding”, ce permitea clienților să își deschidă un cont bancar și să obțină acces la mobile banking printr-un flux 100% online. Asta se întâmpla în 2019, motiv pentru care am fost printre primele bănci care am putut să lansăm acest marketplace CEC_IN, un magazin virtual care permite clienților deschiderea de conturi online, fără niciun drum la bancă, trebuie să aibă actul de identitate și atât. Există un proces de identificare a persoanei care folosește tehnologia in cloud, adică se compară imaginea din actul de identitate cu o filmare făcută pe parcursul interviului video și se obține un scoring, totul fiind de la început până la sfârșit digital.

Am continuat cu adăugarea de noi funcțiuni pe CEC_IN, în sensul că am extins produsele și serviciile pe care le oferim acolo, tot pe un parcurs digital, fără prezența la bancă, inclusiv la creditele de nevoi personale sau la descoperiri de cont la conturile de card sau chiar și la carduri de credit. În acest fel, clienții pot să obțină produse sau servicii împachetate sau de sine stătătoare prin care să aibă acces la banii lor și să aibă servicii bancare 100% online.

Contează mult cum va evolua tehnologia și dacă vom avea și notar electronic – înțeleg că există deja legislație pentru asta – este posibil ca într-un orizont de 1-2 ani să îți cumperi o casă fără să vii la bancă deloc, identitatea persoanei se cunoaște, actele de asemenea pot fi verificate, avem tot ce trebuie ca să verificăm autenticitatea. Din peisaj la ora aceasta lipsește doar notarul electronic și, dacă actele pot fi perfectate în felul acesta, noi suntem gata să oferim serviciile.

Surpriza pentru noi a fost că foarte mulți români din diaspora aveau nevoie de o relație cu o bancă din țară. O parte din aceștia vin și investesc, își fac case în România, au venituri oficiale în țările unde lucrează, sunt IT-ști, sunt oameni care s-au integrat acolo în societate, dar tot au nevoie să plătească niște impozite în România, iar surpriza noastră a fost să vedem că tot ce înseamnă Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, dar nu numai, au nevoie de servicii bancare sau au nevoie să își deschidă un cont online.

Așa că apelează la magazinul nostru virtual, utilizează interviul video. După ce au obținut internet banking și mobile banking, identitatea lor este verificată pe baza credențialelor pe care le-au definit și pot luat un credit fără să mai aibă un interviu video.

În viitorul apropiat, nu o să mai așteptăm să ne ceară clienții credite, o să le oferim noi niște credite pe care le pot accesa, dar gata calculate. Toată tehnologia din spate are la bază algoritmi care respectă 100% ce se întâmplă într-o unitate, adică regulile sunt aceleași, numai că sunt transpuse într-un motor decizional care face același lucru cu analiza cu pixul pe care o știam cu toții din trecut”.

Referitor la atacurile cibernetice la CEC Bank, domnul Podaru a spus: “Atacuri cibernetice au fost la toate băncile, mai ales în ultimul timp, dar noi avem tehnologii care protejează accesul la date. Ideea este că banca se protejează pe ea și își protejează și clienții, până la niște limite. Folosim o tehnologie care provine din Israel pentru protecția accesului la date. Există însă și niște limite. Dacă nu ai grijă de informațiile cu care te conectezi și le lași la întâmplare, sigur că există vulnerabilități, dar sunt bazate pe neglijența clienților. Tot timpul le spunem clienților că noi nu vom cere niciodată pe email datele de conectare sau coduri pentru resetarea accesului. Le recomandăm să verifice adresele de email și internet – să conțină domeniile băncii: cec.ro/ceconline.ro. ”.

Despre inteligența artificială în sistemul financiar bancar, domnul Podaru ne-a spus: “Există data lake-uri, noi strângem toate datele la un loc și începem să analizăm ce se întâmplă, care este comportamentul clientului de zi cu zi, la ce magazine plătește, ce benzinării folosește, iar de aici lucrurile pot fi analizate și duse în ce direcție dorim. Sunt tot felul de portofele în care ți se fac categorisiri de cheltuieli, se fac planuri de economisire etc.

Pe lângă toate acestea, începe să existe o relație între clienți și bancă bazată pe push notification, adică banca stă aproape de client, îi spune că i s-a debitat contul sau intrat sub o anumită limită. Sigur că lucrurile acestea vor depăși niște bariere pe care în trecut le aveam”.

 

Articole recente

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

8 minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

10 minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

14 minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

26 de minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

38 de minute ago

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More