Categories: Tehnologie

Murguleţ: Foarte bine că avem finanţări multe care stau să vină, dar suntem deficitari la programele anterioare

Transformarea digitală este o prioritate discursivă în marea majoritate a cazurilor, e foarte bine că avem un viitor luminos, că avem finanţări multe care stau să vină, dar suntem deficitari la programele anterioare, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Marian Murguleţ, ex-CIO în cadrul Guvernului României, potrivit Agerpres.

“Transformarea digitală este o prioritate discursivă în marea majoritate a cazurilor, din păcate. Vedem rezultatele în viaţa noastră de zi cu zi, atunci când cetăţeanul şi mediul de afaceri interacţionează cu instituţiile statului. O ştim cu toţii, pe propria piele, indiferent că lucrăm la stat sau în privat, tot avem momente în care interacţionăm cu instituţiile statului. E foarte bine că avem un viitor luminos, că avem finanţări multe care stau să vină, dar suntem deficitari la programele anterioare. Un exemplu este la Ministerul Educaţiei, cu proiectul Sistemul Informatic de Management al Şcolarităţii sau Catalogul, cum îl ştie toată lumea, cu buget de 49 de milioane de euro, finanţare obţinută în septembrie 2019. Nu s-a întâmplat nimic. Anul trecut, în decembrie, după ce aveau toate documentele de luni de zile pregătite şi nu lansau licitaţie, pe 22 decembrie am mers la Ministerul Educaţiei şi am început să-i chem pe rând pe responsabilii de proiect, de la Juridic la Financiar. Îi rugam să dea notă explicativă despre care sunt motivele pentru care nu pornea licitaţia… Mi s-a spus că “Dacă ziceţi dumneavoastră, îi dăm drumul”. Nu vreau să-i dai drumul că zic eu, ci să analizăm care sunt problemele. Problema e simplă: pe de o parte este capacitate administrativă redusă, sunt oameni care nu doresc să-şi asume lucruri la nivelul funcţionarilor, o parte dintre ei sunt dezinteresaţi chiar dacă au know-how-ul necesar, din diverse motive şi, bineînţeles, capacitate top managementului de a înţelege subiectul Transformare Digitală. Ulterior, pe 8 ianuarie a veni avizul, eu am plecat pe 12 ianuarie şi iată că acum suntem în acelaşi loc, se chinuie ce să facă având absolut toate documentele necesare”, a explicat Murguleţ.

Acesta a adăugat că, în administraţia publică din România, sunt 10% dintre profesionişti mai buni decât în mediul privat, însă la nivel de top management există o lipsă totală de asumare şi de înţelegere a fenomenului.

“Vreau să punctez că peste tot în administraţia publică există profesionişti. Avem un 10% care sunt mai buni decât cei mai buni din privat. E constatarea mea şi nu vreau să se înţeleagă greşit mesajul meu. La nivel de top management, însă, există o totală lipsă de asumare, de înţelegere a fenomenului şi, probabil, o nepăsare că nefiind bani de salariu, cui îi mai pasă că se pierd 50 de milioane de euro? A nu face nimic din septembrie 2019 cu 49 de milioane de euro pentru o platformă gândită la pachet la nivelul anului 2013 cu EduLib şi Wi-Fi Campus…”, a afirmat fostul CIO guvernamental.

Articole recente

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis lansarea negocierilor de aderare cu România

Guvernul României salută adoptarea astăzi, 25 ianuarie 2022, a deciziei Consiliului Organizației pentru Cooperare și…

10 ore ago

XTB: Putin îi sperie pe investitori. Piețele încep să includă în prețuri riscul de război

Analiză XTB. Dispozițiile optimiste de la începutul unui nou an nu au fost de durată.…

10 ore ago

George Friedman: Misterul Rusiei – “Singura concluzie care trebuie trasă este că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina”

Articol preluat din geopoliticalfutures.com, semnat George Friedman George Friedman este un strateg recunoscut la nivel internațional…

11 ore ago

Ministrul Energiei, replică pentru Dacian Cioloș: “Poate ar fi bine să-i ceară demisia și domnului Macron”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a reacţionat în această seară, întrebat despre faptul că Dacian Cioloş i-a…

11 ore ago

Virgil Popescu: Noile plafoane: 80 bani/kWh pentru energie electrică şi 31 bani/kWh pentru gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea…

11 ore ago

Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor care nu respectă legea

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională…

11 ore ago