Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzȘtefan Nanu
Planul iniţial de finanţare al Ministerului Finanţelor pentru anul acesta, de 160 de miliarde de lei, a fost acoperit de câteva săptămâni şi acesta a fost majorat la 180 de miliarde de lei şi pentru a avea flexibilitatea de a acoperi un deficit mai mare decât cel planificat, a declarat, marţi, Ştefan Nanu, director general Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor.
“Din perspectiva noastră, pe finanţare sistemul bancar este pilonul de bază pentru noi. Pentru orice piaţă locală, curba de randamente suverană este benchmark-ul, pentru orice emitent. Din punct de vedere al strategiei de administrare a datoriei publice avem un obiectiv foarte clar: pe lângă minimizarea costurilor pe termen lung, şi ţine de limitarea riscurilor, dezvoltarea pieţei titlurilor de stat şi a curbei randamentelor este cheie. Avem sistemul de dealeri primari. Anul acesta finanţarea a decurs foarte bine. Toate segmentele investiţionale pe care noi le targetăm în procesul de finanţare, toate instrumentele, s-au derulat foarte bine, de la piaţa interbancară, instrumentele de retail, emisiunile de euroobligaţiuni. Practic, suntem mult înaintea planului. Planul iniţial anunţat de 160 de miliarde de lei a fost deja acoperit de câteva săptămâni. Am crescut planul până la 180 de miliarde pentru a avea o flexibilitate. Pe de o parte flexibilitatea de a putea acoperi un deficit mai mare decât cel iniţial planificat, pentru că se fac eforturi ca această deviere să fie cât mai mică, dar din perspectiva finanţării noi trebuie să fim pregătiţi. Pe de altă parte, iarăşi, asigurarea prefinanţării, aşa cum am văzut şi anul acesta, este o strategie foarte bună, apreciată foarte mult de investitori şi va fi o strategie în continuare a noastră de a ne asigura permanent că avem atât un buffer solid, cât şi că planul de finanţare este, să zic, asigurat înainte. Suntem cumva pe o prefinanţare”, a explicat Nanu la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.
Acesta a subliniat că a participat la întâlnirile anuale de la Marrakech ale Fondului Monetar şi Băncii Mondiale, unde a avut foarte multe întâlniri cu investitorii, care apreciază în general România, deşi este aproape de un context geopolitic sensibil.
“Pe de altă parte, sunt anumite atuuri care, chiar dacă noi suntem mai cârcotaşi şi le punem mai în coadă, sunt foarte apreciate de investitori. Stabilitatea politică este unul dintre ele. S-a văzut reacţia pieţelor şi la votul din Polonia, de exemplu. Şi asta va conta în continuare pentru România. Poziţionarea din punct de vedere al sectorului energetic în zonă este una extrem de bine văzută de mediile investiţionale. E adevărat că problema aceasta a deficitelor gemene şi deficitul fiscal reprezintă o îngrijorare. Pe de altă parte, celălalt pilon al fiscalităţii, cel al sustenabilităţii datoriei, aşa cum se vede şi din rapoartele agenţiilor de rating, este un punct forte al României vizavi de mediana ţărilor cu rating similar”, a punctat directorul în ministerul Finanţelor.
Totodată, el a adăugat că statul are un parteneriat extrem de bun pe programe guvernamentale şi, pe lângă planurile guvernamentale, trebuie ţinut cont şi de capitalul pe care îl are la EximBank, unde există programe pentru corporaţii mari.
Ştefan Nanu a reamintit şi de proiectul de creare a Băncii Naţionale de Dezvoltare şi a menţionat că se depun toate eforturile ca aceasta să fie funcţională din punct de vedere administrativ din 2023 şi din punct de vedere al business-ului, al îndeplinirii mandatului, la începutul anului 2025.
“Este şi un capital semnificativ care o să fie alocat în această bancă. Şi partenerii europeni, genul Băncii Europene de Investiţii, sunt foarte interesaţi ca această bancă să existe. Deci băncile, rolul lor foarte important, rolul crucial, este cel al intermedierii. Sunt câţiva indicatori care probabil ar trebui să se modifice pentru ca această intermediere să fie şi mai bună, cum este cel al creditelor raportate la depozite, de exemplu. Lichiditate există. E adevărat că sunt şi multe companii care nu sunt bancabile, din păcate, şi aici este unul dintre segmentele unde Banca de Dezvoltare trebuie să se focuseze”, a mai spus Ştefan Nanu, potrivit Agerpres.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More