Categories: Infrastructura

Narcis Pascu (Sindicatul TAROM): Nemulţumirile sunt legate în special de salarii şi de încălcarea Acordului Colectiv de Muncă

Sindicaliştii TAROM protestează joi în faţa sediului companiei, nemulţumirile fiind legate în principal de slaba remuneraţie a angajaţilor şi de încălcarea Acordului Colectiv de Muncă.

Mitingul de protest are loc în intervalul orar 11:00 – 13:00. Conform sindicaliştilor, la miting participă aproximativ 100 de persoane, numai salariaţi aflaţi în ture libere de serviciu, în aşa fel încât să nu fie afectată financiar compania TAROM.

“Nemulţumirile sunt legate de lipsa unei grile de salarizare la compania TAROM, apoi remuneraţia angajaţilor companiei. Din cei 1.271 de angajaţi, peste 400 sunt plătiţi cu salariul minim, în lipsa unor măsuri sociale acordate angajaţilor companiei. Am rămas cu salariile foarte, foarte jos. Ultima majorare de salariu a fost în 2008. Suntem într-o grevă japoneză de o săptămână. Neavând personal suficient, practic muncim mai mult decât ar trebui. De exemplu, lucrează doi mecanici la cinci avioane. Ar trebui să fie cinci mecanici la cinci avioane. Aşteptăm să sensibilizăm Ministerul Transporturilor, Guvernul României şi managementul politic pus la TAROM şi să găsească soluţie să angajeze personal la un nivel suficient”, a declarat pentru AGERPRES Narcis Pascu, preşedintele Sindicatul Unit TAROM.

Totodată, el a menţionat că este nevoie de o majorare a bugetului salarial.

“Peste 400 de salariaţi sunt plăţi cu 2.550 de lei salariu brut, în mână 1.536 lei, iar aproximativ 400 de salariaţi au un salariu negociat de 3.500 de lei, în mână sub 3.000 lei. Cel mai bine sunt plătiţi piloţii şi personalul navigant. Inclusiv în Planul de restructurare transmis anul trecut de companie Comisiei Europene există un capitol care spune că ineficienţa angajaţilor companiei TAROM este dată şi de slaba salarizare (cu excepţia personalului navigant TAROM)”, a adăugat Narcis Pascu.

Preşedintele Sindicatul Unit Tarom a făcut referire şi “încălcarea Acordului Colectiv de Muncă”.

“În Acordul Colectiv de Muncă noi avem dreptul la concediu de odihnă care nu a mai fost acordat pe parcursul ultimelor 3-4-5 ani, în întregimea sa. Avem un angajat care a ieşit la pensie acum – şi a constatat că a avut de luat în ultimii 12 ani, concediu neefectuat, 833 de zile. Aceasta este o încălcare a acordului. O altă încălcare a acordului este legată de faptul că avem salariaţi încadraţi în condiţii deosebite de muncă care au 12 zile de concediu suplimentar plătit şi neefectuat, deci practic nici nu a fost plătit, nici efectuat în ultimii doi-trei ani de zile”, a mai spus Narcis Pascu.

Totodată, preşedintele Sindicatului Unit TAROM a subliniat că uniforme de personal nu s-au mai dat de 7-8 ani.

“Noi venim cârpiţi la locul de muncă, cei care suntem în relaţia cu pasagerul, de la check-in, poarta de îmbarcare, rampă, în zona operaţională. Bonul de masă este 10 lei când pe piaţă acum se vorbeşte de 30 de lei”, a subliniat Narcis Pascu.

Sindicatul a transmis o solicitare către Ministerul Transporturilor din luna februarie, la care nu a primit răspuns.

“Am solicitat o majorare a bugetului de salariu de 35% ca să putem să ne încadrăm într-un salariu decent. Procentul din bugetul de cheltuieli referitor la salariile TAROM este de 11,8%, în comparaţie cu recenta grevă a STB-ului unde bugetul de salarii la această societate comercială era de 74% din total cheltuieli, iar piaţa de aviaţie internaţională are 34-37% buget de salarii în total cheltuieli”, a explicat Narcis Pascu.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

5 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

7 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago