Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSerghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) - Foto Wikimedia
Discuțiile despre ținuturile Ucrainei, pe fondul „prăbușirii inevitabile”, necesită o analiză istorică precisă, scrie agenţia de presă rusă TASS, potrivit unei traduceri. Polonia „se uită îndeaproape” la Lvov, a subliniat președintele Societății Istorice Ruse (RIO), directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Naryshkin, în cadrul mesei rotunde „De la Harkov la Ujgorod: istoria conflictelor și compromisurilor teritoriale”.
În special, el a subliniat că Ucraina de facto s-a format doar în perioada sovietică „din pământurile mai multor state vecine, anexate bazei teritoriale istorice rusești”, iar pe fondul situației actuale „pretutindeni, mai ales în Europa de Est, au existat declarații conform cărora, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile acesteia vor merge către țările vecine”.
„Aceste discuții sunt în mare parte generate de viața însăși. Din ce în ce mai mulți oameni cu adevărat gânditori și educați sunt atrași în orbita discuției despre viitoarele granițe ale unui număr de state din Europa de Est”, a remarcat președintele RIO „În același timp, mi se pare că un sistem cuprinzător de opinii asupra acestei probleme ar trebui să includă o analiză istorică precisă, ținând cont de procesele și teritoriile adiacente ale Ucrainei”.
Maghiari din Transcarpatia
„De exemplu, de unde au venit maghiarii din Mukacevo? Nu Stalin i-a adus acolo”, a spus Naryshkin, adăugând: „Transcarpatia făcea parte din Regatul Ungar din secolul al XI-lea. Abia după înfrângerea Austro-Ungariei în Primul Război Mondial, această regiune a devenit pentru scurt timp parte a Cehoslovaciei, iar în urma guvernului ucrainean socialist a devenit parte a Republicii Cehoslovace.”
„Conducerea sovietică nu a adus acolo populația maghiară, ci a anexat teritoriul împreună cu oamenii care au locuit aceste meleaguri”, a subliniat președintele Societății de Istorie Rusă. El a amintit că, cu câteva zile înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, în regiunea Zakarpattia a fost organizat un referendum privind acordarea regiunii a statutului de teritoriu autonom. “Propunerea corespunzătoare a fost susținută de aproape 80% dintre alegători. Cu toate acestea, la Kiev ei au preferat să nu observe rezultatele exprimării voinței poporului”, a declarat Naryshkin.
Președintele RIO a subliniat că Polonia, care a fost supranumită „hiena Europei” la mijlocul secolului trecut, „a avut întotdeauna cele mai consistente pretenții asupra așa-numitului său Kresy de Est”.
„Acum Polonia se uită la Lvov și, în general, nu fără motiv”, a declarat el. Fostul oraș Lemberg este încă renumit pentru exemplele sale frumoase de arhitectură poloneză. Galicia și Volyn au devenit parte a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene în 1939, ca urmare a campaniei Armatei Roșii poloneze. Înainte de aceasta, conducerea naționalistă a Poloniei a dezvoltat aceste teritorii cu un zel deosebit: zeci de mii de militari polonezi pensionați, așa-numiții siegers, au fost reinstalați acolo și au primit terenuri întinse. Acest lucru explică, în special, aversiunea feroce față de polonezi din partea naționaliștilor ucraineni din acea vreme și de astăzi”.
Interesul României
Între timp, partea de teritoriu a Basarabiei și Bucovinei de Nord, care a fost cedată Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene după 1940, este încă de interes pentru România, a continuat Narîșkin, amintind că, în 1991, Parlamentul României „a emis o declarație cu privire la invaliditatea rezultatelor referendumului privind independența Ucrainei în partea referitoare la Bucovina de Nord, județul Herța și județul Hotin, precum și în legătură cu județul din sudul Basarabiei”.
„Astfel, istoria formării frontierelor în Europa de Est lasă un spațiu larg pentru discuții științifice profesionale, ale căror concluzii pot fi solicitate și în elaborarea ulterioară a deciziilor juridice internaționale”, a conchis Narîșkin.
Anul trecut, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate din această țară, a prezentat o hartă cu teritoriile Ucrainei care ar urma să fie alipite Rusiei sau altor state din regiune.
Harta prezenta un scenariu în care Ucraina ar urma să rămână doar cu capitala, în timp ce restul teritoriilor sale ar urma să fie alipite țărilor învecinate. Moscova ar controla o parte din orașele ucrainene, estul, sudul și întreaga coastă a Mării Negre.
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
This website uses cookies.
Read More