Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzNegocierile dintre Rusia și Statele Unite sunt programate să aibă loc în orașul elvețian Geneva pe 10 ianuarie, urmând discuții între Moscova și NATO pe 12 ianuarie. Părțile urmează să discute despre tensiunile din jurul Ucrainei.
Administrația Biden se îndreaptă spre discuțiile de săptămâna viitoare cu Rusia încă nesigură dacă Moscova este serioasă în privința negocierilor, dar, dacă este așa, oficialii americani sunt gata să propună discuții privind reducerea desfășurării de trupe americane și rusești și a exercițiilor militare în Europa de Est, au declarat pentru NBC News un oficial actual al administrației și doi foști oficiali americani de securitate națională familiarizați cu planurile.
Discuțiile ar putea aborda sfera exercițiilor militare desfășurate de ambele puteri, respectiv numărul de trupe americane staționate în statele baltice și Polonia şi notificarea prealabilă cu privire la mișcarea forțelor și rachetele Iskander cu capacitate nucleară ale Rusiei pe teritoriul rusesc Kaliningrad între Polonia și Lituania, au spus sursele.
Cu zeci de mii de trupe ruse la granița cu Ucraina, administrația Biden amenință cu sancțiuni fără precedent și alți pași duri dacă Rusia va lua măsuri militare împotriva Ucrainei. Dar administrația SUA explorează, de asemenea, modalități de a calma tensiunile cu Rusia, în timp ce oficialii americani se pregătesc pentru o serie de discuții cu mize mari cu Moscova, începând de luni.
Administrația „alcătuiește o listă de opțiuni pentru schimbarea posturii forței în Europa pentru a le discuta cu Rusia în cadrul discuțiilor”, a spus un oficial al administrației. Dacă Rusia pare dispusă să discute despre reducerea prezenței sale în regiune, SUA vor fi pregătite să discute anumite mișcări, a spus oficialul.
Pentru orice schimbare a prezenței militare americane în Europa, Rusia ar trebui să ia măsuri reciproce, echivalente, pentru a-și reduce forțele, iar retragerea trupelor ruse din Ucraina nu ar fi suficientă, au spus oficialii americani.
După ce Rusia a pus mâna pe peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014, SUA și alte state NATO au desfășurat trupe în Europa de Est, inclusiv unități blindate americane, și au extins patrulele aeriene și navale, împreună cu exerciții militare de nivel înalt de la Marea Baltică până la Marea Neagră.
Din cele peste 70.000 de trupe americane staționate în Europa, aproximativ 6.000 de forțe americane sunt desfășurate în Europa de Est pe o bază rotativă, inclusiv aproximativ 4.000 în Polonia. Alte țări NATO au, de asemenea, mii de trupe în desfășurare rotativă în regiune pentru a consolida flancul estic al alianței.
„Prezența în avans” sporită și exercițiile NATO au înfuriat Rusia, care spune că activitățile alianței reprezintă o amenințare pentru Rusia.
Doar luarea în considerare a oricăror modificări ale exercițiilor militare americane sau a prezenței militare americane în Europa de Est ar putea alarma aliații NATO din regiune, în special Polonia și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania. Acele țări au fost odată dominate de Rusia și fosta Uniune Sovietică și se tem de o agresiune reînnoită, fără protecție din partea SUA și NATO.
Orice negocieri privind desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est ar trebui să includă toate țările afectate, inclusiv membrii NATO de pe flancul estic al alianței, a spus William Taylor, care a servit ca ambasador al SUA în Ucraina în timpul administrației Bush și ca ambasador interimar în timpul administraţiei Trump.
„Acestea ar trebui să fie la masă”, a spus Taylor, acum, la Institutul Păcii din SUA.
Dar el a spus că merită să se continue posibile discuții care ar putea reduce tensiunile de-a lungul graniței care separă Rusia și aliații NATO.
„Obiectivul nostru general este să creștem securitatea și aș spune că există modalități de a face acest lucru prin limitarea într-un mod inteligent. . . ceea ce ar putea face rușii și limite reciproce asupra a ceea ce ar putea face alianța NATO”, a spus Taylor. „Vorbim despre pași care ar construi încrederea că niciuna dintre părți nu se pregătește să o invadeze pe cealaltă.”
Măsurile posibile ar putea include schimbul de informații despre exercițiile militare în zone sensibile și staționarea de observatori pentru a monitoriza exercițiile, a spus Taylor.
Dacă vor avea succes, astfel de discuții ar putea reînvia spiritul tratatului acum muribund din 1990 dintre Occident și blocul sovietic cu privire la forțele convenționale, care impunea Washingtonului și Moscovei să împărtășească informații despre mișcarea forțelor și a armelor. Experții spun că tratatul a ajutat la prevenirea conflictelor la sfârșitul Războiului Rece.
Dar nu este sigur dacă Rusia este pregătită să se angajeze în negocieri autentice pentru controlul armelor și orice progres semnificativ va fi imposibil până când Rusia nu va retrage forța masivă pe care a desfășurat-o la granițele Ucrainei, au spus foștii oficiali.
Chiar dacă intenționează să facă diplomație cu Rusia, administrația Biden continuă să se pregătească pentru o posibilă ofensivă militară în Ucraina, avertizând că orice atac va duce la sancțiuni dure Moscovei și mai mult sprijin militar occidental pentru Ucraina.
Administrația Biden a pregătit, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, pe lângă asistența militară americană care deja este la Kiev, au declarat actualii și foștii oficiali americani. .
Pe lângă amenințarea cu sancțiuni, administrația SUA este pregătită să avertizeze Moscova că, dacă forțele ruse vor ocupa mai mult teritoriu în Ucraina, Statele Unite vor acorda sprijin luptătorilor ucraineni de rezistență și vor sprijini o prezență militară extinsă a NATO în Europa de Est, au spus foști oficiali.
Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze informaţiile despre posibilele propuneri pentru discuțiile cu Rusia.
Secretarul de stat Antony Blinken a sugerat miercuri că este posibil să se găsească o modalitate de a conveni asupra unor măsuri imediate cu Rusia care să reducă tensiunile, dar nu a detaliat.
„Cred că, dacă Rusia se gândește serios să urmărească diplomația și detensionarea, există lucruri pe care cu toții le putem face relativ repede pentru a construi o mai mare încredere și pentru a reduce unele dintre preocupările pe care le avem”, a spus Blinken după o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock.
Secretarul adjunct de stat Wendy Sherman și alți oficiali americani urmează să se întâlnească luni la Geneva cu omologii lor ruși, iar în cursul săptămânii sunt programate să urmeze discuții mai ample care implică NATO și alte guverne europene. Administrația a promis că nu va discuta cu Rusia nicio problemă care afectează alte țări est-europene fără a include acele guverne în discuții, invocând principiul „nimic despre tine fără tine”.
În ceea ce privește afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina reprezintă o amenințare pentru Rusia din cauza legăturilor sale de apărare cu țările europene sau că alianța NATO reprezintă un pericol pentru Moscova, oficialii americani susțin că Rusia este cea care a încălcat dreptul internațional și a ridicat riscul de conflict în ultima perioadă. Ei au amintit de invadarea Georgiei, Moldovei și Ucrainei de către Rusia, încercările acesteia de a se amesteca în alegerile din alte țări și acuzațiile că Moscova a folosit arme chimice pentru a încerca asasinate pe pământ străin.
„Noi și aliații noștri vom ridica aceste și alte probleme cu Rusia în zilele și săptămânile următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.
În ultima lună, Casa Albă a contactat un număr de foști înalți oficiali în securitate națională și experți ruși pentru a discuta despre abordarea sa față de Rusia și a le cere sfatul. Unii dintre acești oficiali, inclusiv foști ofițeri și ambasadori militari înalți, au îndemnat administrația să adere la o linie dură, să mențină un front unit cu aliații europeni, să contracareze propaganda rusă și să evite să semnaleze Moscovei că ar putea obține concesii pentru acumularea de trupe în jurul Ucrainei.
O scrisoare a 24 de foști oficiali ai securității naționale și ofițeri militari superiori a lăudat abordarea lui Biden de până acum, dar a cerut măsuri suplimentare pentru a împiedica Rusia să organizeze o nouă invazie, în loc să aștepte până după lansarea unei ofensive. Grupul a cerut să furnizeze mai multe arme Ucrainei acum, sugerând rachete Stinger și transporturi suplimentare de rachete antitanc Javelin și radare pentru a urmări focul de artilerie.
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…
This website uses cookies.
Read More