Update articol:
Avertisment al fostului premier britanic, Gordon Brown:

“Ne îndreptăm pe nesimțite către o nouă criză”

Sursa http://gordonandsarahbrown.com/gordon-brown/
  • “Unii dintre acești bancheri ar fi trebuit să intre în închisoare”, spune Gordon Brown

Lumea nu este pregătită să facă față unei noi crize financiare, a declarat fostul premier britanic Gordon Brown, citat de BBC.

O defecțiune a cooperării internaționale înseamnă că națiunile nu vor putea să acționeze concertat pentru a aborda viitoarele amenințări – care sunt multe, potrivit acestuia.

“Simt că ne îndreptăm pe nesimțite către următoarea criză”, a spus Brown, vorbind la cea de-a zecea “aniversare” de la începutul crizei anterioare.

El a adăugat că unii dintre bancherii implicați ar fi trebuit să meargă la închisoare.

Gordon Brown  a spus: “Aceasta este o lume fără lideri și cred că atunci când va veni următoarea criză, pentru că va exista o criză viitoare, vom constata că nu avem nici spațiu fiscal sau financiar pentru manevră sau dorința de a lua aceaste măsuri.

Dar, probabil, cel mai îngrijorător lucru este că nu vom avea cooperarea internațională necesară pentru a ne scoate dintr-o criză mondială”.

Imediat după prăbușirea gigantului bancar de pe Wall Street Lehman Brothers, guvernul britanic a fost unul dintre primii care a utilizat bani publici pentru a recapitaliza băncile care au căzut, pompând fondurile contribuabililor în Lloyds, HBOS și RBS.

Brown, prim-ministrul britanic la momentul declanșării crizei, a declarat că era posibil să se contracareze lipsa încrederii în piețe printr-o acțiune coordonată între guverne și autoritățile de reglementare care aveau încredere unele în altele.

“Dar acum, cu războaiele comerciale, dezacordurile privind schimbările climatice, înțelegerile nucleare care au picat, nu există nici un spirit de cooperare – există diviziune și protecționism și mă tem că, la o nouă criză, națiunile vor încerca să dea vina unele pe altele”, a mai spus fostul premier britanic.

El a recunoscut că folosirea banilor publici pentru salvarea bancherilor cu venituri mari a fost o pastilă greu de înghițit pentru public și, deși insistă că a fost necesar, el spune că este frustrat că nu au fost luate sancțiuni mai dure pentru unii dintre bancheri implicați: “O să fiu sincer. Unii dintre acești bancheri ar fi trebuit să intre în închisoare și până când nu vom avea legi potrivite ca să găsim vinovații și să arătăm că există sancțiuni clare, oamenii vor crede că bancherii au scăpat cu vina și face același lucru din nou”.

Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King a criticat modul în care guvernul lui Brown a proiectat regimul de reglementare -mutând supravegherea bancară de la banca centrală către Autoritatea pentru Servicii Financiare.

Gordon Brown recunoaște că nu a funcționat perfect, dar susține că sistemul a fost conceput pentru a depista primejdii izolate, nu o contagiune care a cuprins întregul sistem financiar global.

Niciun sistem național de avertizare, a spus el, nu a fost echipat pentru a vedea imaginea de ansamblu și nici o țară individuală nu ar fi putut rezolva această criză.

O problemă globală necesită o cooperare globală. Fără asta – și cu cele mai multe dintre instrumentele disponibile deja folosite (ratele dobânzilor la minime istorice, trilioane de dolari pompați în sistem prin relaxare cantitativă), Brown vede o imagine sumbră a capacității noastre de a face față crizei viitoare.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu