Categories: Fără categorie

Negocieri la Paris pentru un tratat împotriva poluării cu plastic

După miniştrii a venit rândul negociatorilor, o sesiune de cinci zile de discuţii începe luni la Paris în încercarea de a face progrese spre un tratat care să pună capăt poluării cu plastic, informează AFP, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii a 175 de state cu ambiţii divergente se reunesc la sediul Unesco pentru a doua sesiune a comitetului internaţional de negociere, din cele cinci preconizate pentru a se ajunge la un acord istoric care să acopere întregul ciclu de viaţă al plasticului. ONG-uri dar şi reprezentanţi ai companiilor din sectorul plasticului, spre nemulţumirea apărătorilor mediului, vor asista de asemenea la dezabateri.

În urmă cu un an, la Nairobi (Kenya) a fost convenit un acord de principiu pentru a pune capăt poluării cu plastic în lume, cu ambiţia de a avea, până la finele lui 2024, un tratat oficial sub egida Naţiunilor Unite.

Un summit cu miniştri sau reprezentanţi din aproximativ 60 de ţări a fost organizat sâmbătă la Paris, pentru a da un elan negocierilor. “Dacă nu vom acţiona, în 2050 va fi mai mult plastic decât peşti în oceane”, a subliniat ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherine Colonna.

“Lupta împotriva poluării cu plastic ne va facilita lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a ne păstra oceanele şi biodiversitatea”, a subliniat, la rândul său, ministrul Tranziţiei Ecologice, Christophe Béchu.

Miza este una de amploare în condiţiile în care producţia anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani pentru a ajunge la 460 milioane de tone. Şi dacă nu se va face nimic ar putea să se tripleze până în 2060.

Însă două treimi din această producţie mondială de plastic are o durată scurtă de viaţă şi se transformă în deşeuri care trebuie tratate după doar o singură utilizare. 22% sunt abandonate (aruncate la gropile de gunoi, incinerate sau aruncate în natură) şi mai puţin de 10% sunt reciclate.

“Va trebui să fim atenţi pentru ca tema reciclării să nu înlocuiască dezbaterile cu privire la reducerea producţiei de plastic”, a avertizat Christophe Béchu.

Reducerea producţiei de plastic este susţinută de o coaliţie de state, în frunte cu Ruanda şi Norvegia, şi care este compusă de aproximativ 50 de ţări, inclusiv Uniunea Europeană, Canada, Chile şi, de câteva zile, Japonia. Speranţa acestei coaliţii este oprirea poluării cu plastic până în 2040.

Însă alte state sunt mai reticente, insistând pe reciclare şi o mai bună gestionare a deşeurilor. În această tabără se regăsesc în special China, SUA, Arabia Saudită şi, în general, ţările membre OPEC, care intenţionează să îşi protejeze industria petrochimică.

Plasticul, produs al industriei petrochimice, este peste tot: ambalaje, fibre de haine, materiale de construcţie, instrumente medicale etc. Plasticul ridică o problemă şi pentru rolul său în încălzirea climei: reprezentând 1,8 miliarde de tone de gaze cu efect de seră în 2019, 3,4% din emisiile mondiale, o cifră care ar putea să se dubleze până în 2060, potrivit OECD.

Articole recente

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

5 minute ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

28 de minute ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

o oră ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

2 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 ore ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More