Politica

Negrescu: România îşi doreşte un comisar european care gestionează subiectele economice

România negociază în prezent un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice, dar arhitectura viitoarei Comisiei Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată, a afirmat miercuri eurodeputatul Victor Negrescu (S&D), într-o discuţie cu un grup de jurnalişti români, potrivit Agerpres.

”Sunt unul dintre cei care, cu sprijinul premierului României, sunt implicat în a ne asigura că România este cât mai bine reprezentată. În momentul de faţă negociem un portofoliu important pentru ţara noastră. Ne dorim să avem un comisar care gestionează subiectele economice. Sunt mai multe portofolii care gestionează subiecte de interes pentru noi. Premierul României este cel abilitat, conform legii, să facă o astfel de nominalizare. Sunt convins că se va consulta şi cu colegii din Partidul Social-Democrat şi colegii din coaliţie şi cu, evident, celelalte structuri abilitate, şi va veni cu o propunere care să treacă”, a spus Negrescu, care marţi a devenit unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai noului Parlament European rezultat după alegerile europene din 6-9 iunie.

Eurodeputatul a răspuns unei întrebări privind şansele ca România să aibă un comisar european pentru un domeniu economic. Recent, fostul comisar european pentru transporturi Adina Vălean, în prezent eurodeputată PPE, a apreciat că ţara noastră are şanse minime să obţină un asemenea portofoliu întrucât nu face parte din zona euro.

”În primul rând, eu am fost implicat şi când s-a negociat comisariatul pentru transporturi, România nu avea autostrăzi suficiente atunci şi nu ne-a mai zis lumea că nu putem să primim comisariatul. Adică dacă doamna Vălean este nemulţumită că a ocupat portofoliul de comisar pentru transporturi, îmi pare rău pentru dânsa. Noi am făcut tot posibilul să luăm un comisariat bun, pentru că vă refereaţi la comentariile pe care dânsa le-a avut acum. Aspectele economice pe care le-a subliniat sunt mult mai ample, ele depăşesc zona euro şi evident, vorbim în mod special de lucruri care sunt legate de piaţă internă şi de expertiza omului care urmează să fie propus. Cum lucrurile sunt în continuare, în negociere, premierul României deja a avut un dialog cu preşedintele Comisiei Europene cu privire la acest subiect”, a explicat eurodeputatul.

Potrivit acestuia, răspunsul primit de premierul român ”este unul constructiv, pozitiv”, iar discuţiile vor fi reluate mai detaliat după votul din plenul PE pentru viitorul preşedinte al Comisiei Europene, prevăzut joi.

”Nu au fost discuţii în Partidul Social-Democrat despre nume, ele vor veni doar ulterior şi eu cred că ar fi greşit din partea oricui să înceapă să-şi facă acum campanie sau să se promoveze”, a adăugat Victor Negrescu.

În opinia sa, este foarte important ca România să se asigure că are un comisar ”care face lucruri, care are rezultate, care se luptă pentru ca Europa să fie mai eficientă, dar şi ca România să fie mai bine reprezentată”.

”Din nefericire, nu s-a întâmplat tot timpul lucrul acesta, adică să vedem comisari care se implică, care fac lucruri în mod concret, care comunică în spaţiul public, care caută să se asigure că lucrurile merg mai bine. Şi cred că e nevoie, poate în această logică, de o altă abordare şi din partea viitorului comisar european, indiferent de persoana desemnată. (…) Noi sperăm să fim ambiţioşi. PSD a mai negociat în trecut portofolii importante, comisarul pentru politici regionale, comisarul pentru transporturi. Eu cred că suntem măsura să negociem şi un rol pe zona economică, dar cum am spus şi mai devreme, nu e vorba despre o luptă, de ce tip de portofoliu, ci de ceea ce ne dorim pentru ţara noastră, de ceea ce credem noi că poate obţine România şi trebuie să ne dorim tot timpul mai mult”, a mai spus Victor Negrescu.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

o oră ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

2 ore ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More