Afaceri

Netcity Telecom susține nevoia de predictibilitate a reglementărilor pentru încurajarea investițiilor private în infrastructura din România

Netcity Telecom a luat cunoștință de conținutul propunerii de proiect pentru reglementarea tarifelor serviciilor de acces la rețeaua metropolitană pentru fibră optică a Municipiului București, publicate de ANCOM pentru consultare publică.
Reprezentanții companiei vor analiza cu atenție în perioada următoare efectele acestei propuneri și se vor consulta cu reprezentanții Primariei Municipiului Bucuresti și ANCOM pentru a stabili în ce măsură termenii proiectului de Decizie interferează cu contractul de concesiune, aspect extrem de important în procesul de elaborare a Deciziei finale.
Reprezentanții Netcity Telecom își exprimă încrederea că perioada de consultări publice se va încheia cu o Decizie a ANCOM care să asigure continuarea dezvoltării viitoare a proiectului Netcity, asa cum a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului București.
Conducerea Netcity Telecom dorește de asemenea să menționeze faptul că investiția în proiectul Netcity a fost și este în totalitate privată și se bazează pe tarifele și condițiile de acces la rețea deja reglementate prin Contractul de concesiune de lucrări publice, încheiat în parteneriat cu Autoritatea Contractantă, Municipiul București, și aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 108 din anul 2008.
Managementul companiei consideră că investițiile în infrastructură sunt vitale pentru creșterea și dezvoltarea Bucureștiului, una dintre zonele metropolitane cu cea mai accelerată creștere din Uniunea Europeana. În consecință, orice decizie de modificare a cadrului de reglementare trebuie să ia în considerare nevoia de investiții în infrastructura din Romania, dar și aşteptările mediului de afaceri, care trebuie să își bazeze deciziile pe un cadru juridic și de reglementare predictibil, în interesul consumatorilor şi participanţilor la piaţă.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat luni în consultare publică tarifele maxime de acces la reţeaua Netcity, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 31 octombrie 2018, a anunţat, luni, ANCOM.

“Lansăm astăzi în consultare publică modelul de calcul al costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi tarifele maxime rezultate pe baza acestui model pentru accesul la infrastructura fizică a proiectului Netcity. În elaborarea acestui model, am avut în vedere stabilirea tarifelor în funcţie de costuri, respectând criteriile de transparenţă, obiectivitate şi proporţionalitate. În perioada următoare, vom supune consultării publice şi un proiect de decizie privind condiţiile tehnice şi economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la infrastructura Netcity”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Astfel, tarifele maxime practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 75,97 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport; 3,02 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A (lungime maximă 20 metri); 10,87 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi special (lungime peste 20 metri); 8,03 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB.

Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

În prezent, tarifele practicate de Netcity Telecom sunt: între 85 şi 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcţie de gradul de utilizare; 10 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A; între 20 şi 50 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi racord special; între 10 şi 15 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB, în funcţie de gradul de utilizare.

Potrivit Autorităţii, tarifele serviciilor au fost fundamentate în funcţie de costuri, pe baza unui model de calculaţie realizat în conformitate cu un sistem de criterii transparente, obiective şi justificate, utilizând drept standard costurile istorice.

“La elaborarea modelului de cost privind tarifele de acces la canalizaţie, bazat pe metoda costurilor complet alocate, Autoritatea a ţinut cont de necesitatea aplicării unor principii şi metodologii conforme cu practica şi legislaţia europeană, respectând principiul nediscriminării, obiectivităţii, cauzalităţii şi proporţionalităţii”, precizează ANCOM.

Autoritatea anunţă că a emis avizul privind condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în baza Legii nr. 154/2012, document care a fost contestat în instanţă, nefiind implementat de către dezvoltatorul proiectului Netcity. ” Actualul cadru legislativ în vigoare, respectiv Legea nr. 159/2016, conferă ANCOM dreptul de a impune prin decizie obligatorie pentru dezvoltatorul proiectului Netcity condiţiile tehnice şi economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la această infrastructură. ANCOM a informat Netcity Telecom cu privire la incidenţa dispoziţiilor legale actuale şi a solicitat transmiterea documentaţiei complete, necesare în vederea stabilirii şi impunerii condiţiilor tehnice şi economice de acces deschis la canalizaţia subterană dezvoltată în cadrul ‘Reţelei metropolitane de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii – Netcity”, se arată în comunicat.

În perioada următoare, ANCOM va supune consultării publice şi un proiect de decizie a preşedintelui prin care se vor impune condiţiile tehnice şi economice prin care se va face accesul la infrastructura Netcity.

Compania Netcity Telecom a fost fondată în 2007 pentru construcția și operarea rețelei metropolitane pentru fibră optică a Municipiului București „Netcity”, cu scopul de a facilita migrarea cablurilor aeriene în subteran.
Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie și telecomunicații, alături de Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, precum și WESEE SRL, în care grupul are o deținere de 40%, grup reunit sub umbrela holding-ului Electrogrup Infrastructure.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

3 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

4 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

4 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

4 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

4 ore ago