În România trebuie construită o forță progresistă, verde, permanentă, care să fie o parte din opțiunile politice și să rămână acolo, ne-a transmis eurodeputatul Nicu Ștefănuță, membru al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, întrebat care sunt prioritățile și obiectivele pentru actuala legislatură. Politicianul vrea să facă auzită vocea tinerilor: “Tinerii au fost prea mult timp ignorați de către politicienii români și mulți se simt sufocați de incertitudine”.
Acesta ne-a spus: “Din rolul de Vicepreședinte al Parlamentului European îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri. Criza socială, inegalitatea, discriminarea, îi fac pe tineri să fie îngrijorați de viitor.
Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României și nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European.
Voi fi, în continuare, responsabil pentru Comisia pentru Bugete a Parlamentului European (BUDG) și consider că din acest rol pot să fac cel mai mult bine pentru țară, pentru că voi lupta ca România să primească mai mulți bani europeni pentru a gestiona criza locuirii, pentru sănătate, inclusiv sănătate mintală, pentru transport public gratuit și pentru orașe mai verzi și mai sustenabile.
Am obținut, de asemenea, funcția de membru deplin în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Următorii 5 ani vor fi foarte mult despre viitorul energiei europene. Va conta foarte mult de unde ne luăm energia, cum ne renovăm casele, cu ce bani, cum facem față schimbărilor climatice. Voi lupta ca România să nu piardă oportunități europene în materie de promovare a eficienței energetice și și de dezvoltare de noi surse de energie și energii regenerabile.
Nu în ultimul rând, voi fi membru supleant și în Comisia pentru Agricultură (AGRI). Este o comisie importantă și vreau să le arăt românilor că nu există doar un singur tip de agricultură, respectiv cel intensiv, bazat pe supraproducție și pesticide folosite puternic, ci există și alt tip de agricultură, cu mici fermieri care au mare nevoie de ajutor, cu alimente de calitate, cu apicultori care nu folosesc pesticide.
Priorități
În primul rând, să fac vocea tinerilor auzită. Tinerii au fost prea mult timp ignorați de către politicienii români și mulți se simt sufocați de incertitudine. Tinerii au nevoie de locuințe accesibile, de condiții mai bune în căminele studențești, de oportunități reale pe piața muncii, de acces gratuit la servicii sănătate mintală.
În al doilea rând, voi lupta în continuare pentru orașe verzi și sustenabile și pentru energie verde 100% pentru România. Pentru asta, e nevoie de un minim de 30 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare cetățean în toate orașele României, dar și de introducerea transportului public gratuit în toate zonele urbane ale României.
Și nu în ultimul rând, lupt pentru ca femeile din România să aibă acces la servicii medicale decontate, în special în ceea ce privește sănătatea reproductivă. Lupt ca dreptul la avort să fie garantat prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, așa încât o posibilă venire a extremei drepte la putere în România să nu îl poate lua.
Mai mult decât atât, cred, de asemenea, că în România trebuie construită o forță progresistă, verde, permanentă, care să fie o parte din opțiunile politice și să rămână acolo. Lumea s-a schimbat, demografia s-a schimbat, România s-a schimbat, apare lume mai tânără, mai modernă și cei mai în vârstă se mai modernizează. Suntem într-o continuă evoluție. Nimic nu s-a oprit în timp și nici România nu se oprește în timp”.
Nicolae Bogdănel Ştefănuţă a fost ales europarlamentar în calitate de candidat independent, în urma scrutinului din 9 iunie 2024. S-a născut la 3 ianuarie 1982 la Răşinari, conform CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului European.
Este licenţiat în economie în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (2000-2004). A absolvit cursurile de masterat: studii internaţionale avansate la Academia Diplomatică din Viena (2004-2006), studii europene în cadrul Universităţii din Viena (2005-2006) şi politici publice la Universitatea Georgetown – McCourt School of Public Policy (2013-2014), conform informaţiilor prezentate pe site-urile www.da-vienna.ac.at, gppreview.com şi be.linkedin.com.
În 2006, a fost ataşat diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
A lucrat în Parlamentul European ca asistent legislativ pe lângă un membru al Comisiei pentru bugete (ianuarie 2007-iunie 2008) şi expert în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (iunie 2008-august 2011). Între septembrie şi decembrie 2011, a fost detaşat la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), iar din ianuarie 2012 până în august 2018 a revenit în Parlamentul European ca reprezentant oficial pentru relaţiile transatlantice, potrivit autobiografiei publicate pe www.europarl.europa.eu.
Din septembrie 2018, a reprezentat ca diplomat Parlamentul European la Washington.
Din ianuarie 2017, a devenit membru al Uniunii Salvaţi România (USR). A fost ales de USR pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din 2019 şi a obţinut un mandat de eurodeputat din partea Alianţei USR-PLUS în legislatura care se încheie în 2024. În septembrie 2019, a fost ales vicepreşedinte al USR.
A făcut parte din grupul Renew Europe în Parlamentul European, dar ulterior a trecut la Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană.
A îndeplinit rolurile de Raportor General pentru Bugetul Uniunii Europene în 2023, vicepreşedinte al Delegaţiei pentru Relaţii cu Statele Unite ale Americii şi de membru al Subcomisiei pentru sănătate publică, potrivit sursei citate şi paginii www.stefanuta.ro.
Vorbeşte germană, engleză, franceză, italiană şi maghiară, conform sursei citate anterior.