Categories: Burse/Investitii

Nicu Marcu, preşedintele ASF, mesaj adresat cu ocazia Galei Financial Intelligence 2020: Analizele de risc efectuate de specialiștii ASF relevă un grad ridicat de stres la nivelul piețelor europene, ceea ce impune precauții suplimentare

Ne confruntăm cu o situație pe care nu am mai întâlnit-o până acum, iar atenția Autorității de Supraveghere Financiară se îndreaptă către consolidarea stabilității piețelor pe care le supraveghează, a transmis, printr-un mesaj, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Prof. Univ. Dr. Nicu Marcu, cu ocazia ediției de anul acesta a Galei Financial Intelligence.

Autoritatea a stabilit câteva direcții prioritare de acțiune, în acest sens, și apreciază ca esențială identificarea, alături de toți actorii pieței financiare non-bancare, a celor mai potrivite soluții pentru echilibrarea evoluțiilor din această perioadă.

Potrivit domnului Nicu Marcu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  va continua să se preocupe în acest context volatil, generat de criza sanitară globală, de stabilitatea și de evoluția piețelor reglementate, cu atât mai mult cu cât răspunsul acestora la efectul de contagiune cu evoluțiile de pe plan internațional este unul complex și nuanțat.

Conform domniei sale, analizele de risc efectuate de specialiștii ASF relevă într-adevăr un grad ridicat de stres la nivelul piețelor europene, ceea ce impune, desigur, precauții suplimentare: “Asemenea analize privind piețele financiare se realizează în permanență la nivelul Autorității, pentru o gestionare eficientă a unor eventuale vulnerabilități”.

Citiţi, mai jos, mesajul integral:

“Bună seara,

Doresc să vă felicit în primul rând pentru rolul pe care vi-l asumați, acela de a prezenta în mod echilibrat și cu profesionalism informații despre economie și finanțe, cu precădere despre piețele financiare non-bancare.

Societatea are nevoie de asemenea demersuri jurnalistice credibile și de substanță, care să reflecte transformările profunde pe care le traversăm în această perioadă neobișnuită.

Ne confruntăm cu o situație pe care nu am mai întâlnit-o până acum, iar atenția Autorității de Supraveghere Financiară se îndreaptă către consolidarea stabilității piețelor pe care le supraveghează. Autoritatea a stabilit câteva direcții prioritare de acțiune, în acest sens, și apreciază ca esențială identificarea, alături de toți actorii pieței financiare non-bancare, a celor mai potrivite soluții pentru echilibrarea evoluțiilor din această perioadă.

Autoritatea va continua să se preocupe în acest context volatil, generat de criza sanitară globală, de stabilitatea și de evoluția piețelor reglementate, cu atât mai mult cu cât răspunsul acestora la efectul de contagiune cu evoluțiile de pe plan internațional este unul complex și nuanțat. Analizele de risc efectuate de specialiștii ASF – pe care le facem publice pe site-ul nostru și pe care vă invit, și cu acest prilej, să le consultați – relevă într-adevăr un grad ridicat de stres la nivelul piețelor europene, ceea ce impune, desigur, precauții suplimentare. Asemenea analize privind piețele financiare se realizează în permanență la nivelul Autorității, pentru o gestionare eficientă a unor eventuale vulnerabilități.

Autoritatea de Supraveghere Financiară dezvoltă la nivel național proiecte de educație financiară adresate cu precădere tinerilor din învățământul preuniversitar, dar și studenților și adulților. Derularea acestor programe educaționale cu concursul unor platforme de comunicare precum Financial Intelligence adaugă acestor inițiative o valoare considerabilă.

Pentru a încheia într-o notă potrivită unui moment aniversar, doresc să îmi exprim aprecierea pentru acest demers de recunoaștere a meritelor și contribuțiilor pe care companiile – și reprezentanții lor – le au în menținerea unui echilibru economic atât de necesar, în această perioadă.

Vă mulțumesc.

Prof. Univ dr. Nicu Marcu,

Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară”

Mesajul a fost transmis prin Daniel Apostol, Directorul Direcției de Comunicare
și Relații Interinstituționale și Purtător de Cuvânt al Autorității
de Supraveghere Financiară.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

10 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

10 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

11 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

11 ore ago

Universitatea Tel Aviv: O vulnerabilitate în celulele canceroase, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o…

11 ore ago

Maia Sandu a desemnat-o premier pe Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului condus de Maia Sandu, este premierul…

11 ore ago