Afaceri

Nicușor Dan: Majorarea TVA este în atributul Guvernului – Se putea evita printr-un complex de măsuri și sunt convins că se putea face

Președintele țării, Nicușor Dan, a explicat motivul pentru care a acceptat, într-un final, majorarea TVA deși nu a susținut această măsură.

Întrebat cine l-a convins să fie de acord cu această măsură și în baza căror argumente, având în vedere că premierul însuși a declarat că Nicușor Dan a insistat pentru menținerea cotei inițiale, prim-ministrul a oferit un răspuns în care a subliniat că decizia a fost luată în urma unei analize extinse.

„Da. Poate nu am fost suficient de explicit când am spus asta mai devreme. În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea primului ministru, m-am uitat în foarte, foarte multe date financiare și, în cunoștință de cauză, am avut această discuție cu coaliția și cu premierul desemnat”, a explicat Nicușor Dan, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a precizat că înțelegerea avută la momentul formării guvernului a inclus menținerea TVA la 19%, dar acest lucru presupunea un set complex de măsuri administrative care nu au mai fost implementate ulterior.

„Pentru ca situația… corecțiile făcute cu păstrarea TVA-ului la 19% necesitau un set de măsuri administrative, discuții… un complex de măsuri care ar fi trebuit să fie luate. Și în continuare sunt absolut convins că era o direcție din momentul în care am numit guvernul cu această condiție. Toate discuțiile, măsurile, au intrat în atributul guvernului. Asta e ce pot să vă spun”, a declarat premierul.

Întrebat cum răspunde  criticilor conform cărora pachetul fiscal pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament ar afecta în mod disproporționat clasa de mijloc și persoanele vulnerabile, în timp ce marile averi și multinaționalele scapă, cel puțin momentan, de o impozitare mai severă, președintele a spus: „Așa cum am spus, discuție complexă… Dar așa cum am spus, noi suntem în situații noi. Eram într-o situație în care planul acesta de măsuri trebuia să fie rapid credit cu Comisia Europeană și mai ales pentru agențiile de rating”.

El a adăugat că încrederea acestor instituții era la un nivel scăzut din cauza promisiunilor repetate ale României privind reducerile de cheltuieli, care nu au fost onorate.

„Semnalele de la ei au fost că: ‘Nu mai credem România. A promis de multe ori că face reduceri de cheltuieli și nu le-a făcut. Pentru ca să credem că vă veți redresa trebuie să măriți niște venituri pe care putem să estimăm că vor reduce deficitul în luna următoare punerii lor în practică’. Pe scurt, asta”, a concluzionat Nicușor Dan.

Articole recente

Intensificarea dezechilibrelor de cont curent pe plan mondial – factor de risc pentru evoluția economiei mondiale (Andrei Rădulescu)

Autor: Andrei Rădulescu Pe parcursul ultimelor trimestre am asistat la intensificarea divergențelor între principalele blocuri…

8 secunde ago

China şi SUA vor prelungi pauza tarifară cu încă 90 de zile, la discuţiile din Suedia

Beijingul şi Washingtonul urmează să extindă cu încă 90 de zile pauza tarifară, în cadrul…

28 de minute ago

Donald Trump susţine TikTok, dar cere trecerea aplicaţiei sub control american, spune secretarul Comerţului

Preşedintele american Donald Trump apreciază TikTok, dar aplicaţia deţinută de chinezi trebuie să treacă sub…

33 de minute ago

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More