Categories: Sanatate

Noile restricţii, prezentate de Raed Arafat: Magazinele se închid la 21, creșele și afterschool-urile rămân dechise

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, prezintă oficial restricțiile ce vor intra în vigoare de luni, pentru a stopa extinderea infectărilor cu noul coronavirus: “Restricțiile vor intra în vigoare de luni și vor avea o perioadă de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o nouă evaluare”.

Potrivit lui Raed Arafat, prima măsură e portul măștii generalizat în spații deschise, indiferent de incidență: “Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată”.

A doua măsură e închiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului.  Menirea este limitarea mobilității și a contactului. Sunt excepții – cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării, care rămân deschise.

Referitor la limitarea deplasării între 23 și 05, Raed Arafat a spus: “Ăsta e intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze mai mult, dau petreceri. Aici mulți întreabă de ce, există studii și multe țări au luat aceste măsuri. (…) Sunt excepții în baza unor documente justificative (titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere): deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici”.

Declarația pentru timpul nopţii poate fi completată de mână sau document tipizat, nu este nicio diferență, a mai anunţat Raed Arafat.

De asemenea, se interzice funcționarea piețelor și a târgurilor, excepție fac piețele deschise, cu purtarea măștii.

Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online.

Se interzic petrecerile în spațiile închise sau deschise. A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase –  unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului inchis, au devenit și ele inchise – s-au pus pereți – ele devin spații închise. Acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din legea tutunului se tratează ca spațiu închse, neputând fi tratate ca terase, a mai spus Arafat.

Arafat a mai anunţat decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați, a mai spus Raed Arafat. Referitor la telemunca, Raed Arafat a spus: “Nu este vorba numai de companii, ci și de intituțiile publice. Ministerul Muncii va veni cu precizări. Companiile cred ca vor avea discernământ, nu cred că cineva va spune că nu vrea să decaleze programul. Implementarea muncii la distanță este obligatorie”.

A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI – de exemplu, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale, 50 de mare capacitate.  Au fost achiziționate 3 milioane de teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru cei simptomatici, 50 de milioane de măști chirurgicale și 10 milioane de seringi pentru campania de vaccinare.

HOTĂRÂRE nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (actualizare)

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

SUA: Alertă cu bombă la Curtea supremă înainte de învestirea lui Biden

Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul…

19 minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)  …

41 de minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii – VIDEO

La Washington D.C. are loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al…

o oră ago

Traian Berbeceanu anunță redeschiderea restaurantelor, dacă rata de infectare se menține sub 3 la mie în București, în următoarele 48 de ore

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat că are în vedere relaxarea restricțiilor pentru Capitală, dacă rata de…

2 ore ago

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să…

2 ore ago