Gaze naturale

Norvegia și Germania cer NATO să protejeze conductele subacvatice de gaze și cablurile de comunicații

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul norvegian Jonas Haar Støre au cerut NATO să protejeze conductele subacvatice de gaze și cablurile de comunicații prin crearea unei structuri speciale de coordonare, potrivit Deutsche Welle.

„Conductele de gaze, cablurile telefonice și de internet sunt comunicații vitale pentru statele noastre; siguranța lor ar trebui să aibă prioritate”, a spus Scholz după întâlnirea sa cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre în ajunul Conferinței de Securitate de la Berlin.

El a adăugat că recentele atacuri asupra conductelor Nord Stream și Nord Stream 2 au arătat cât de mari sunt riscurile în această zonă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat inițiativa: “Am crescut  măsurile de securitate ca urmare a recentului sabotaj Nord Stream și este vital să facem și mai mult pentru a ne asigura că infrastructura noastră maritimă este protejată împotriva viitoarelor atacuri”.

Prim-ministrul Norvegiei a spus, de asemenea, că țara sa va direcționa o parte din veniturile sale din exporturile de gaze pentru a ajuta Ucraina și alte țări afectate de criza energetică globală. Creșterea prețurilor la energie cauzată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă a adus profituri suplimentare Norvegiei.

Scholz a mulțumit Norvegiei pentru creșterea cu 10% a livrărilor de gaz către Germania, deoarece Berlinul încearcă să compenseze livrările reduse din Rusia. Scholz a mai spus că țara sa va continua să fie un lider în apărarea Europei și a libertăților europene. „Niciun agresor nu ar trebui să se îndoiască de faptul că avem intenția fermă de a-i apăra pe fiecare dintre aliații noștri și fiecare centimetru din teritoriul alianței cu toate forțele de care dispunem”, a spus cancelarul german.

Între timp, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a mărturisit că Germania poate să fi contribuit la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece a sprijinit gazoductul Nord Stream 2.

„Știind ceea ce știm astăzi, decizia de a continua cu Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuția Germaniei la izbucnirea războiului în Ucraina”, a spus Buschmann într-un discurs de bun venit la o reuniune a miniștrilor justiției G7 la Berlin. El a adăugat că Germania are datoria „să se confrunte direct cu acest adevăr” și să „tragă concluziile corecte” din el.

Articole recente

Siegfried Mureşan, în plenul Parlamentului European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte…

21 de minute ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

25 de minute ago

Lavrov: Rusia vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar va răspunde livrării de arme cu rază lungă Kievului

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde…

26 de minute ago

UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate

Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale…

28 de minute ago

BRD Groupe Societe Generale a acordat o finanțare verde în valoare de 24,3 milioane euro pentru două clădiri rezidențiale dezvoltate de Speedwell în Timișoara

Ca parte a angajamentului său de a sprijini proiecte sustenabile în România, BRD Groupe Societe…

30 de minute ago