Gaze naturale

Norvegia va patrula în jurul platformelor sale marine de petrol şi gaze, cu ajutorul aliaţilor săi

Norvegia va primi ajutor de la Marea Britanie, Germania şi Franţa pentru a patrula mările din jurul platformelor sale de petrol şi gaze, pe fondul suspiciunii că scurgerile din conductele Nord Stream de la începutul acestei săptămâni au fost provocate de sabotaje, a declarat vineri prim-ministrul Norvegiei, citat de Reuters.

Conductele Rusiei Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au explodat în mai multe locuri în această săptămână, deversând gaze în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă.

Uniunea Europeană a declarat că suspectează că sabotajul a provocat pagubele, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Statele Unite și aliații săi că au aruncat în aer conductele. Washingtonul a spus că este prea devreme pentru a confirma că a fost un sabotaj și a respins acuzaţiile că ar fi responsabil.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol, are peste 90 de zăcăminte de petrol, dintre care majoritatea sunt conectate la o rețea de conducte de gaze care se întinde pe aproximativ 9.000 km (5.590 mile).

Statul norvegian îşi desfăşoară marina, paza de coastă şi forţele aeriene pentru a consolida securitatea petrolului şi gazelor.

”Suntem într-un dialog cu aliaţii noştri cu privire la creşterea prezenţei în sectorul norvegian (offshore) şi am spus da contribuţiilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere, într-o conferinţă de presă.

„Este firesc ca aliații noștri să navigheze alături de navele noastre”, a spus el.

Stoere nu a spus câtă asistență va primi Norvegia, o națiune membră NATO cu doar 5,4 milioane de oameni. El a repetat că țara nu are indicii de amenințări directe la adresa Norvegiei sau a infrastructurii norvegiene, dar a spus că este prudent să se întărească securitatea.

„În această situație, este mai sigur să avem aliați”, a spus Stoere.

Sâmbătă, prim-ministrul Norvegiei va vizita zăcământul Sleipner din Marea Nordului, o sursă majoră de gaze care ajunge în Europa. “Voi avea un briefing şi voi întâlni angajaţi pe platformă. Sunt mulţi şi sunt importanţi”, a spus Stoere.

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

5 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

5 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

6 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

6 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

11 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

11 ore ago