Burse/Investitii

Nou record de investitori la bursă; Numărul investitorilor pe piața de capital a crescut la 132.972, cu 62% față de 2021 (date FCI)

Numărul investitorilor pe piața de capital a crescut la 132.972, cu 62% față de 2021, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

VEZI RAPORT FCI trim IV 2022

In cazul investitorilor compensabili integral, numărul acestora a înregistrat o crestere de 1.65%, față de septembrie 2022. Numărul investitorilor compensabili în limita plafonului a crescut cu 9.56% și numarul investitorilor necompensabili a scazut cu 0.16% comparativ cu trimestrul anterior.

Categoria investitorilor eligibili pentru compensare, cu portofolii mai mici decat plafonul de 20,000 euro, este cea mai numeroasa categorie de investitori, inregistrand la sfarsitul trimestrului IV al anului 2022 o crestere de 1.65% si atingand astfel un numar de 92.117 investitori, potrivit FCI.

Datele raportate de participanții Fondului nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulți intermediari, astfel că numărul real de investitori poate fi mai mic.

Valoarea Portofoliului total si-a continuat trendul ascendent ajungand la 207.956 mil. lei, cu 5.70% mai mare comparativ cu trimestrul anterior.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 4,571.88 euro dupa ce a inregistrat o scadere de 9.60%, in comparatie cu trimestrul III. Portofoliul mediu al unui investitor compensabil in limita plafonului la sfarsitul trimestrului IV a inregistrat o scadere de 5.86%, atingand 195.066,81 euro. Valoarea portofoliului mediu al unui investitor necompensabil a inregistrat o crestere de 5.97% atingand 27.304.474,51 euro.

Valoarea resurselor financiare destinate compensarii investitorilor la sfarsitul lunii decembrie 2022 era de 24.72 mil. lei. Aceste resurse au fost plasate in proportie de 71.90% in obligatiuni de stat de tip benchmark, 28.10% in certificate de trezorerie.

În noiembrie, BVB a anunțat că numărul investitorilor direcţi este în continuă creştere, pentru al 11-lea trimestru consecutiv, şi a ajuns pentru prima dată la 128.000 de investitori, potrivit datelor FCI la finalul primelor 9 luni. Aceasta era cea mai mare valoare înregistrată la Bursa de la Bucureşti după recordul anterior, înregistrat în 2009, de 101.000 investitori. Cifra a fost acum depășită din nou.

View Comments

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

o oră ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

4 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

4 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

8 ore ago