Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreședintele Lula și președintele BND, Dilma Rousseff, sărbătoresc aniversarea de zece ani a BND în cadrul unei ceremonii la Rio de Janeiro, în ajunul summitului BRICS - Foto: Ricardo Stuckert
Columbia și Uzbekistanul au devenit oficial noi țări membre ale Noii Bănci de Dezvoltare BRICS (NDB), a anunțat sâmbătă banca în cadrul unei conferințe de presă la Rio de Janeiro, Brazilia, potrivit CCTV.
Înființată în 2015 de țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – NDB este o bancă multilaterală de dezvoltare care are ca scop mobilizarea de resurse pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă în BRICS și în alte economii de piață emergente și țări în curs de dezvoltare, potrivit site-ului web al NDB.
De la înființarea sa, NDB a aprobat peste 120 de proiecte de investiții în valoare totală de 40 de miliarde de dolari și care acoperă mai multe domenii-cheie, inclusiv energia curată și eficiența energetică, infrastructura de transport, protecția mediului, aprovizionarea cu apă și canalizare, infrastructura socială și infrastructura digitală, arată datele NDB. Numai în Brazilia, resursele NDB au finanțat peste 20 de proiecte în diferite sectoare și regiuni, în valoare de peste 3,5 miliarde USD.
Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a participat la sesiunea de deschidere a celei de-a zecea aniversări a Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), care a avut loc la Rio de Janeiro în dimineața zilei de vineri, 4 iulie, alături de președinta instituției, dna Dilma Rousseff. Cu această ocazie, președintele a subliniat relevanța „Băncii BRICS” în facilitarea reformelor instituțiilor financiare internaționale, o chestiune aflată în prezent în negocieri pentru includerea în Declarația Finală a Summitului BRICS programat pentru acest an.
„Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a fost înființată în Brazilia în timpul Summitului de la Fortaleza din 2014, reprezentând o inițiativă de referință în implicarea colectivă a economiilor emergente. Crearea sa reflectă un angajament comun de a aborda deficitul substanțial de finanțare pentru dezvoltarea durabilă. Timp de decenii, absența unei reforme eficiente în cadrul instituțiilor financiare tradiționale a limitat atât volumul, cât și diversitatea creditelor disponibile prin intermediul băncilor noastre multilaterale”, a declarat președintele Luiz Inácio Lula da Silva. El a subliniat, de asemenea, rolul strategic al Băncii în parteneriatul cu lansarea Alianței Globale împotriva Foametei și Sărăciei în timpul președinției braziliene a G20 de anul trecut, precum și implicarea sa în Rețeaua de Cercetare a Tuberculozei BRICS.
Dilma Rousseff, care în prezent este președinta Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), deținea funcția de președinte al Republicii Federative a Braziliei la momentul creării Băncii. Ea a reamintit că „crearea Noii Bănci de Dezvoltare nu a fost doar o piatră de hotar instituțională, ci, în primul rând, o declarație politică de intenție și practică de anvergură”.
„Suntem abia la început. În primul său deceniu, Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a pus bazele dezvoltării sale instituționale. În următorul deceniu, este esențial să ne consolidăm rolul de lider în promovarea dezvoltării echitabile, durabile și autonome într-o lume multipolară. Aceasta implică dezvoltarea unei instituții care să fie nu doar robustă din punct de vedere financiar, ci și relevantă din punct de vedere politic și transformatoare”, a adăugat Rousseff.
Lula a subliniat importanța Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) în dezbaterea internațională privind reforma instituțiilor financiare globale, o prioritate tematică în cadrul direcției de finanțare BRICS. El a remarcat că „Banca noastră nu este doar o instituție majoră care deservește economiile emergente; ea reprezintă o dovadă că o arhitectură financiară reformată și un model de dezvoltare mai echitabil sunt posibile”.
Ministrul Finanțelor al Republicii Federative a Braziliei, Fernando Haddad, a participat, de asemenea, la ceremonie și a subliniat că Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) s-a bazat pe experiențele altor instituții financiare, subliniind angajamentul său de a promova echitatea. El a declarat: „În timp ce marcăm a zecea aniversare a NDB, ne reafirmăm convingerea că este într-adevăr posibil să stabilim un model de cooperare adaptat nevoilor specifice ale țărilor noastre. Fie ca următorul deceniu să fie caracterizat de o ambiție sporită, parteneriate transformatoare consolidate și un impact pozitiv de durată pentru generațiile prezente și viitoare”, a concluzionat el.
Miniștrii de finanțe din alte țări membre BRICS – inclusiv Africa de Sud, India și Rusia – au participat, de asemenea, la eveniment.
Angajamentul NDB de a aloca 40% din finanțarea sa proiectelor de dezvoltare durabilă este în concordanță cu Declarația privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice care urmează să fie adoptată la summitul BRICS. Această inițiativă servește drept catalizator pentru mobilizarea resurselor în ultima etapă până la COP30, la Belém, în inima Amazonului”, a adăugat președintele, care a reiterat provocarea Braziliei de a atinge 1,3 trilioane USD în finanțarea globală a climei la COP30.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More