Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPeste 60 de parlamentari europeni au salutat decizia președintelui american Joe Biden de a îngheța noi permise de export pentru gaze naturale, evaluând în același timp impactul acestora asupra schimbărilor climatice, scrie Politico.
Într-o scrisoare deschisă transmisă în această săptămână, înainte ca administrația Biden să-și facă publică vineri decizia cu privire la îngheţarea permiselor pentru terminalele de export de gaze naturale lichefiate (GNL), parlamentarii și-au exprimat sprijinul pentru această mișcare și au avertizat împotriva utilizării cererii UE de gaz natural lichefiat (GNL) ca „scuză” pentru extinderea exporturilor de combustibili fosili. Pe lista de semnatari nu apare nici un politician român.
Parlamentarii europeni au transmis : “LNG american a jucat un rol important în a ajuta Europa să evite o criză energetică pe termen scurt provocată de invazia Ucrainei de către Rusia. În același timp, aproape toate statele membre ale UE și-au redus și continuă să reducă cererea de gaze. Suntem îngrijorați de faptul că o descriere falsă a nevoilor europene de energie este acum folosită ca scuză de către industria combustibililor fosili și aliații lor pentru a extinde dramatic exporturile de GNL din SUA pe piața globală.
Europa nu ar trebui folosită ca o scuză pentru a extinde exporturile de GNL care amenință climatul nostru comun și au un impact dramatic asupra comunităților din SUA”.
Potrivit parlamentarilor europeni, “consumul actual de gaze fosile al Europei este deja satisfăcut la nivelurile actuale de import și cu infrastructura existentă, 40% din capacitatea europeană de import de gaze fiind în prezent inactivă. “Probabil că nu există niciun blocaj de infrastructură care să împiedice mai mult GNL din SUA să ajungă pe piețele UE, iar construcția de GNL în SUA ar fi și mai puțin necesară”.
Politicienii europeni mai susţin: “Cererea europeană de gaze fosile va scădea structural, pe măsură ce continentul continuă să investească în eficiența energetică și energie regenerabilă și să-și electrifice sectoarele electrice, clădirile și cele industriale. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), „se estimează că cererea de gaze naturale a Europei va scădea cu 8% (sau peste 35 de miliarde de metri cubi) în perioada 2022-2026 și până în 2026 se va situa cu aproape 20% (sau 110 de miliarde de metri cubi) sub nivelul atins în 2021.” AIE a concluzionat, de asemenea, că nu este necesară nicio infrastructură nouă de GNL pentru a satisface cererea existentă, deoarece ne îndeplinim angajamentele în materie de climă și lucrăm pentru emisii nete zero până în 2050. Măsurile combinate stabilite în planul RePowerEU ar putea atinge o reducere de -67% din cererea de gaze din UE, comparativ cu nivelurile din 2018 până în 2030. (…)
Această tranziție de la combustibilii fosili va fi împiedicată de construcția de noi instalații de export de GNL în SUA și de instalații de import în Europa. Cererea de gaze noi din partea vocilor industriei din Europa este una falsă. (…)
Construcția unei noi infrastructuri GNL ar fi, de asemenea, în contradicție directă cu angajamentul luat atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite la COP28 de a accelera acțiunile în acest deceniu critic pentru trecerea de la combustibilii fosili. Oamenii de știință de pe ambele continente au arătat clar că nicio infrastructură nouă pentru combustibili fosili nu poate fi construită dacă dorim să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris privind clima. Acestea includ exporturile de GNL, despre care datele sugerează că ar putea consuma chiar mai mult gaze cu efect de seră decât cărbunele pe parcursul ciclului de viață. (…)
De asemenea, suntem profund îngrijorați de impactul asupra mediului pe care îl au exporturile crescute de GNL din SUA. După cum au scris colegii noștri din Congresul SUA într-o scrisoare din noiembrie, „Exporturile de GNL poluează comunitățile de-a lungul întregului lanț valoric al producției de GNL, inclusiv cele situate în apropierea puțurilor și conductelor de fracturare, în zonele în care GNL este lichefiat și, de asemenea, în comunitățile din străinătate, unde este importat și folosit. Prin exacerbarea schimbărilor climatice, exporturile de GNL reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru mediu, deoarece impactul schimbărilor climatice afectează cel mai mult comunitățile locale, cu venituri mici.
Din toate aceste motive, îndemnăm Administrația Biden să întrerupă aprobarea tuturor noilor instalații de export de GNL, până când va putea evalua în mod corespunzător impactul acestor instalații asupra climei, mediului și interesului public. Știm că dependența continuă de gazele fosile, indiferent de unde provine, nu este în interesul Uniunii Europene și suntem încrezători că veți ajunge la aceeași concluzie în Statele Unite”.
Administrația Biden va “întrerupe temporar” deciziile pentru terminalele de export de gaze naturale lichefiate (GNL). “Administrația anunță astăzi o pauză temporară în ceea ce privește deciziile în așteptare privind exporturile de gaze naturale lichefiate – cu excepția situațiilor de urgență neprevăzute și imediate de securitate națională”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Preşedintele Biden a mai transmis: “În această perioadă, vom arunca o privire atentă asupra impactului exporturilor de GNL asupra costurilor energiei, asupra securității energetice a Americii și asupra mediului nostru. Această pauză privind noile aprobări GNL vede criza climatică așa cum este: amenințarea existențială a timpului nostru”.
Această mișcare, care vine în momentul în care președintele Joe Biden intră într-un an electoral, ar putea întârzia deciziile finale de investiții în mai multe proiecte. Acestea includ terminalul CP2 GNL al Venture Global, care așteaptă aprobarea finală din partea Comisiei Federale de Reglementare a Energiei (FERC) și, de asemenea, autorizația de export non-FTA din partea Departamentului de Energie.
Răspunzând informațiilor din presă la începutul acestei săptămâni, o purtătoare de cuvânt a Venture Global a declarat că „o astfel de acțiune ar șoca piața mondială a energiei, având impactul unei sancțiuni economice și ar trimite un semnal devastator aliaților noștri că nu se mai pot baza pe Statele Unite.”
„Adevărata ironie este că această politică ar dăuna climei și ar duce la creșterea emisiilor, deoarece ar forța lumea să se orienteze către cărbune”, a spus ea.
Energy Transfer, cu sediul în Texas, intenționează, de asemenea, să ia o decizie finală în acest an de a construi instalația sa de export Lake Charles LNG în Louisiana, în funcție de aprobarea de export din partea DOE. Mai mult, Commonwealth LNG își propune să ia FID în acest an pentru instalația sa de GNL de 9,3 mtpa în curs de dezvoltare din Cameron, Louisiana.
SUA este deja exportatorul numărul unu de GNL la nivel mondial – exporturile de GNL din SUA sunt de așteptat să se dubleze până la sfârșitul acestui deceniu, a spus Casa Albă. „Anunțul de astăzi nu va afecta capacitatea noastră de a continua să furnizăm GNL aliaților noștri pe termen scurt”, se arată în declarație.
Anul trecut, aproximativ jumătate din exporturile americane de GNL au mers în Europa, iar SUA au colaborat cu UE pentru a economisi consumul și pentru a-și gestiona stocarea pentru a „a se asigura că actele de agresiune neprovocate nu pot amenința aprovizionarea”.
Potrivit Casei Albe, actualele analize economice și de mediu pe care DOE le folosește pentru a-și susține autorizațiile de export de GNL au aproximativ cinci ani și „nu mai țin cont în mod adecvat de considerații precum potențialele creșteri ale costurilor energiei pentru consumatorii și producătorii americani dincolo de autorizațiile actuale sau de cea mai recentă evaluare a impactului emisiilor de gaze cu efect de seră.”
Pauza, care face obiectul excepțiilor pentru urgențele de securitate națională neprevăzute și imediate, va oferi timpul necesar pentru a integra aceste „considerații critice”, se arată în declarație.
„Acesta este un succes pentru protecția climei. Avem nevoie de investiții în surse regenerabile în loc de dependența murdară de GNL”, a declarat unul dintre semnatarii scrisorii politicienilor europeni, europarlamentarul german Michael Bloss, ca reacție la decizia administrației Biden de vineri.
„Progresiștii din SUA și Europa au cooperat pentru a face acest lucru posibil”, a adăugat el. „În fața amenințării la adresa acțiunii climatice globale din partea unui potențial președinte Donald Trump, vom consolida această cooperare într-o coaliție de rezistență progresivă.”
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More