Categories: International

„Nu mai defăimați” China: ministrul chinez al apărării acuză SUA că au creat „conflict și confruntare”

  • Ministrul Apărării al Chinei, Wei Fenghe, vorbind la Dialogul Shangri-La din Singapore, a declarat că povara îmbunătățirii legăturilor tulburi dintre SUA și China revine Washingtonului.

  • Wei a spus că noua strategie indo-pacifică a președintelui american Joe Biden duce la „conflict și confruntare”.

  • „Pentru noi, strategia este o încercare de a construi un grup mic exclusivist în numele unui Indo-Pacific liber și deschis, pentru a deturna țări din regiunea noastră și a viza o anumită țară”, a spus el.

Ministrul Apărării al Chinei a acuzat SUA că „defăimează” Beijingul și a spus că Washingtonul încearcă să „deturneze” țările din regiunea Indo-Pacific. Vorbind la Dialogul Shangri-La din Singapore, Wei Fenghe, a spus că povara îmbunătățirii legăturilor tulburi dintre SUA și China revine Washingtonului.

„Solicităm părții americane să înceteze defăimarea. Nu mai interveniți în afacerile interne ale Chinei. Relația bilaterală nu se poate îmbunătăți decât dacă SUA fac acest lucru”, a spus el delegaților la dialog, conferința de top a apărării din Asia.

„Totuși, dacă vrea confruntare, ne vom lupta până la capăt. Cele două armate ar trebui să facă eforturi pozitive pentru o relație pozitivă”, a adăugat Wei.

Wei a spus că noua strategie indo-pacifică a președintelui american Joe Biden duce la „conflict și confruntare”.

SUA și-au anunțat Cadrul Economic Indo-Pacific, sau IPEF, în mai, ca parte a strategiei sale pentru regiune. IPEF implică 13 țări și exclude China.

„Pentru noi, această strategie este o încercare de a construi un grup mic exclusivist în numele unui Indo-Pacific liber și deschis, de a deturna țări din regiunea noastră și de a viza o anumită țară”, a spus Wei în ziua de încheiere a celor trei zile de dialog în Singapore.

„Este o strategie de a crea conflicte și confruntare pentru a-i limita și a-i încercui pe alții”, a spus el. „China caută pacea și stabilitatea și nu este un agresor în Indo-Pacific”, a spus el, cerând SUA „să consolideze solidaritatea și să se opună confruntării și diviziunii”.

În timpul summitului, unde au prezentat discursuri prim-ministrul japonez Fumio Kishida și secretarul american al apărării Lloyd Austin, China a respins narațiunile despre agresiunea chineză în Indo-Pacific. Înalți oficiali militari chinezi în serviciu și pensionari au susținut conferințe speciale pentru presă pentru a contracara discursurile lui Kishida și Austin.

Vorbind sâmbătă, Austin a descris Indo-Pacificul ca un „teatru prioritar de operațiuni” care se află în „inima marii strategii americane”. El a numit strategia Indo-Pacific lansată în februarie centrală pentru viitoarea Strategie de securitate națională a Administrației Biden și pentru Strategia națională de apărare a departamentului său.

Austin a criticat aspru abordarea din ce în ce mai „coercitivă și agresivă” a Beijingului față de revendicările din Indo-Pacific – unde China este implicată în dispute teritoriale cu câțiva vecini, inclusiv Japonia, India, Filipine, Vietnam și Indonezia.

Avertisment pentru Taiwan

Duminică, Wei a emis și un avertisment concis asupra Taiwanului, pe care China îl consideră o provincie separatistă care urmează să fie reunificată cu continentul, prin forță, ca ultimă soluție. China va lupta împotriva oricăror încercări ale Taiwanului de a-şi declara independența, a spus el.

„Vom lupta cu orice preț și ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opțiune pentru China”, a spus el. „Cei care urmăresc independența Taiwanului  în încercarea de a diviza China nu vor avea cu siguranță un final bun.”

„Taiwanul este al Chinei, o provincie a Chinei. Vom realiza reunificarea Taiwanului”, a spus Wei.

Discursul său a venit la o zi după ce secretarul american al Apărării, Austin, a acuzat China de activitate militară „provocatoare, destabilizatoare” în apropierea insulei.

De asemenea, Wei din China a cerut discuții între NATO și Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El a spus că China nu a avut un pact cu Rusia. „Este un parteneriat, nu o alianță. Relațiile cu Rusia vor continua să crească. Nu am oferit Rusiei niciun sprijin militar sau material” pentru războiul său din Ucraina, a spus Wei.

Articole recente

Înaintea plafonării preţului ţiţeiului rusesc, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut cu 2,2%

Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie…

7 ore ago

ONU: Atacurile asupra instalaţiilor energetice în Ucraina provoacă noi nevoi umanitare pentru populaţie

Atacurile asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei provoacă "un nou nivel de nevoi" umanitare pentru populaţie,…

7 ore ago

Ungaria: Cozi la benzinării din cauza penuriei de carburant

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul…

7 ore ago

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie, la București, Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022,…

7 ore ago